Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Osakkeenomistajat - missä?
Hei!
Mikä virasto/arkisto Helsingissä on se oikea paikka mistä voisi tiedustella tietyn talon huoneiston omistajaa?
Talo rakennettu 1900-luvun alussa. Nykyinen osakeyhtiö ei pysty auttamaan näin "vanhoissa" asioissa.
t. Gunnel M
p.s yritin Helsingin maanmittarirekisteristä, mutten saanut vastausta...
Tapani Kovalaine
22.09.11, 13:35
Eläkkeellä jo olevan viranomaisen näkökulmasta tilanne on seuraava:
Maanmittausviranomaisille kuului kaikki tieto, joka liittyi maapohjan omistamiseen. Henkikirjoitusviranomainen suoritti joka vuosi henkikirjoituksen selvittämällä majasta majaan ja asunnosta toiseen asukkaat ja heidän yksilöintitietonsa. Lopputuloksena syntyi henkikirja ja vasta vuodesta 1937 lähtien myös aakkosellinen henkikirjan hakemisto. Pääpaino oli asumisella ja maapohjan omistamistiedoilla. Ei koskaan tarvinnut merkitä tietoa huoneiston omistajasta henkikirjaan. Tosin asunnon hallintaperustetieto kerättiin 1950-luvun jälkeen.
Rakennuksen ja myös huoneiston omistajalla oli velvollisuuksia. Heidän tuli huolehtia, että talon asukkaiden tiedot ilmoitettiin määräajassa, joka oli yleensä tammikuun viimeinen päivä. Ilmoitus tuli tehdä myös yrityksistä, kauppaliikkeistä ja yhdistyksistäkin, jos niillä oli jokin huoneisto.
Asunto-osakeyhtiölaki tuli vasta 1930-luvun alussa. Sitä ennen asuntoja omistavat yhtiöt saattoivat olla esimerkiksi kiinteistöyhtiöitä tai asunto-osuuskuntia tai avoimia yhtiöitä. Ja mikä mainiointa, kun yhtiö lakkaa, sen arkistoa kuuluu säilyttää vain sen aikaa, minkä verottaja on määrännyt eli yleensä viiden vuoden ajan. Jotkut taloyhtiöt ovat tehneet historiikin toiminnastaan. Luokittelua koskevien sääntöjen mukaan tuollaisia historiikkeja pidetään esitteisiin verrattavina painotuotteina ja niille ei ole edes varattu omaa luokitteluryhmää.
Helsingistä puheen ollen poliisilaitoksen osoitekortiston mikrofilmeistä on kenties suuri apu ja nehän ovat kaupunginarkistossa luettavissa. Että siis Henkikirja, Osoitekortisto, Taloyhtiön osakasluettelo, Helsingin vanhat puhelinluettelot, ja niin edelleen. Onnea yritykselle!
Kiitos Tapani!
Poliisirekisteristä olenkin löytänyt paljon tietoa. Mutta tarkoittaako se että siinä sarakkeessa "kenen luona" mainittu nimi oli asunnon omistaja?
Gunnel
Tapani Kovalaine
22.09.11, 17:15
Kenen luona: asukas on alivuokralainen ja joskus vuokralainen ja asuu asunnon päävuokralaisen tai joskus omistajan luona. Alivuokralaisten pitäminen oli takavuosina (mitä nuo vuodet lienevätkään?) hyvin yleistä ja pula asunnoista pääkaupungissa oli suuri.
Nyt on hyvä muistaa, että eräillä sata vuotta sitten hyvin menestyneillä juoksijoilla saattoi olla rakennusliike ja he saattoivat omistaa satoja asuntoja, joten hyvin monen osakekirjan ensimmäinen siirtomerkintä on joskus sellaisen henkilön tekemä, että sellainen nimmari olisi mukava omistaa! Ja miksikäs ei sellainen osakekin... :)
Anitta I-E
22.09.11, 20:47
Onkohan asunnon nykyisellä omistajalla vielä alkuperäinen osakekirja. Asunto-osakeyhtiöissähän käytetään edelleen paperisia osakekirjoja ja itsellänikin oli vielä kaksi vuotta sitten hallussani 1900-luvun alkupuolen osakekirja, joka on nyt tietysti nykyisellä omistajalla. Toki osakekirjoja on voitu uusia, jos vanha on hävinnyt tai tuhoutunut.
Alkuperäisestä kysymyksestä ei yksiselitteisesti ilmene, mitä tietoa kysyjä oikeastaan tarkoittaa.
"tietyn talon huoneiston omistajaa": huoneiston omistaa asuntoyhtiö, jonka omistuksessa koko ko. rakennuskin on.
Huoneiston asukas (ellei hän asu siinä vuokralla) omistaa määrätyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Yhtiöjärjestyksestä ilmenee, mitkä osakkeet (numerot) oikeuttavat minkä huoneiston hallintaan. Osakkeiden omistajat merkitään aina huolellisesti yhtiön osake- ja osakasluetteloihin. Niistä selviää myös aikaisemmat osakkeenomistajat. Nämä luettelot kuuluvat yhtiön tärkeimpiin asiakirjoihin ja vanhatkin arkistoidaan yhtiön toimesta siksi yleensä huolellisesti, eikä po. yhtiöitä yleensä lakkautettu. Eri asia on, rupeaako isännöitsijätoimisto selvittämään historiallisia asioita. Ehkä hallituksen puheenjohtaja ehtisi auttaa. (Oletan, että kysymys on vanhoista omistustiedoista.)
Hajatietoja voi joskus löytää yhtiön kaupparekisteriasiakirjoista (jotka asunto-osakeyhtiöiden osalta ovat maistraateissa). Satunnaisissa yhtiökokouspöytäkirjoissa siellä voi olla mukana ääniluettelot, mutta tietyn osakkeen ja huoneiston yhteys ei aina selviää. Kustakin fyysisestä osakekirjasta löytyy siihen sisältyvien osakkeiden omistusoikeuksien siirtomerkinnät.
Mutta, jos kysyjä tarkoittaakin huoneiston asukkaita, niin niistä löytää hyvät tiedot virallisista arkistoista Tapani Kovalaisen neuvoja noudattamalla.
(Kaikki edellä yksinkertaistettu sanottuna.)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.