PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Leppävirran "ikäkirja" puhtaaksikirjoitettuna


Movitz
18.09.11, 13:58
Leppävirran ns. ikäkirja n. vuodelta 1715 muodostaa sillan vanhimmasta rippikirjasta (1699-n. 1710) isonvihan jälkeiseen rippikirjaan (1720-l.). Vaikka se on puutteellisesti säilynyt, on se ainoa väestöhistoriallinen lähde ajalta, jolloin kirkonkirjoja, henkikirjoja ja tuomiokirjoja ei kyetty pitämään. Erityisen sympaattinen lisä katalogiin on ikämerkinnät, jotka tosin erityisesti miesten kohdalla vaikuttavat usein tarpeettoman korkeilta, mutta erityisesti lasten osalta vaikuttaisivat pitävän melko täsmällisesti paikkansa. Koska sitä tulee selailtua kerta toisensa perästä, kirjoitin sen joutessani puhtaaksi. Pääpaino on sukunimien normalisoinnilla hakemisen helpottamiseksi. Kommentoikaa, jos olen tehnyt virheitä.

Jens

Veera
18.09.11, 17:41
Ihan hyvä juttu, kun joku viitsii tehä tällaista, kiitos vain Sinulle Jens.

Ei ihan kolahtanut vielä ainakaan minun kohdalle, mutta likeltä liippas, ei sattuis olee Rantasalmelta vastaavaa.

Terv. KaRI Ojamaa

Movitz
18.09.11, 19:27
Tässäpä vielä paranneltu versio.
Ei, Rantasalmelta ei ole vastaavaa. Tämä on ainoa lajissaan.

Jens

Heljä Habermann
18.09.11, 20:50
Hei Jens!
Kiitos hienosta työstäsi! Näkyypä siellä Lappalaisiakin olevan, joten täytyy ottaa iiä:ni Kustaava Wilhelmiina taas framille ja yrittää katsoa hänen sukunsa varhaisempia vaiheita.
Mutta Rantasalmella ne minunkin suurimmat ongelmani ovat; en löydä mitään, ja jos sattumalta jotain löydän (perunkirjoista tai läänintileistä), en ainakaan osaa lukea ja ymmärtää. Toivottomalta välillä kyllä tuntuu...

TarjaP
19.09.11, 10:39
Myös Ilomantsista löytyy ikäkirja, joka hivenen täydentää rippikirjoja.

Ystä. Tarja

Hanna
06.04.13, 18:20
Palaan tähän vanhempaan ketjuun, kun nyt vasta löysin. Konttisista on kyse. En löytänyt ikäkirjasta paukarlahtea ja näin ollen sinne n 1705+ - muuttaneita veljeksiä Christe ja Johan Konttista. Sen sijaan löysin neljä muuta Konttista : Saamaisista Anna Kontisen 28v ja Maria Kontisen 23v, Kotalahdesta Anna Konttisen 40v ja vielä Puurtilanlahdesta Matts Konttisen 35v. Onko heidän historistaan mitään tietoa ja mistä löytäisin paukarlahden tiedot?

Movitz
07.04.13, 07:23
Ikäkirjassa ei tosiaan ole kaikkia kyliä. Syytä en tiedä. Veljekset kyllä löytyvät varsinaisesta rippikirjasta:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6563049

Aatami Jalkasella (k. 19.3.1705) oli useita tyttäriä mutta ei yhtään poikaa. Konttis-veljekset tulivat taloonsa kotivävyiksi, kun Risto avioitui kertaalleen leskeytyneen Liisa Aatamintyttären kanssa ja Juho v. 1709 Kirsti Aatamintyttären kanssa.

Konttisten alkuperä ei kirkonkirjoista selviä. Tuomiokirjoja selaamalla jotain voisi ilmetä. Nimensä perusteella lähtisin katselemaan Suonenjoen suunnalta.

Jens

jussipuranen
07.04.13, 09:08
Kun Sulkavalaisen Antti Antinpoika Condian ja Caisa Lassintytär Skumpe:n tytär Kaarina meni naimisiin Lassi Nykäsen kanssa Haukivuorelle, hän esiintyi Pieksämäellä sukunimellä Kontitar
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pieksamaki/rippikirja_1735-1750_msrk_tk1411/194.htm

Ovatko Leppävirrankin Kontiset tulleet Sulkavalta, vai onko kyseessä vain papin kirjoitusvirhe?

Ovatko alueella harvakseltaan esiintyneet Kontiaiset ja Juvan Kontiot samaa alkuperää?

Jussi

Hanna
07.04.13, 11:41
Kiitos tiedoista! Leppävirran Konttiset; ainakin veljekset Christer ja Ja Johan sekä muutama polvi heidän esivanhempiaan voidaan löytää Suonenjoelta. V 1711 Olof Konttinen on muuttanut Suonenjoelta Pieksänmäen Kärkkäälään.

Papit ovat aika vapaavalintaisesti käyttäneet eri muotoja nimistä kun selää Etelä- ja Pohjois-Savolaisia kirkonkirjoja Hiskissä.

Google Mapsissa sanalla Kontila löytyy talo / kylä Anttolasta Mikkelin itäpuolelta tie 62 varrelta. Olisiko tällä seudulla mitään tekemistä varsin väkirikkaan suvun kanssa?

leilariitta
24.04.16, 20:52
Kiitos Jens, Leppävirta on minullakin suvussa Christer ja Johan Konttisen jälkeläisten kautta. Mummo on näitä Cristerin jälkeläisiä ja Ukkini äiti on näitä Johanin jälkeläisiä. On olleet mielenkiintoinen kohde. t. Hannele