PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henkikirjasta sukulaisuuksien tulkinta


tkukkonen
07.09.11, 12:27
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7003&pnum=244 (1724 henkikirja nide 8774 sivu 1773 Kirvu.)

Aukeaman oikea puoli, alkaen 7. riviltä.
Olen testaamassa seuraavia sulkuihin panemiani tulkintoja.

1. Gustav Matsson mh 1+1
2. Måg Matts mh 1+1 (edellisen isän veljen Jöran Matssonin vävy)
3 f: Br Sn Jöran Jöransson mh 1+1
(Gustafin isän veljen Jöran Matssonin poika)
4 Styf Mohr Brigitha 0+1
(Jöran Matssonin tyttären Marian ja ehkä 3:n äitipuoli, 5:n äiti)
5 f: Br Sn Johan Jöransson mh 1+0
(Gustafin isän veljen Jöran Matssonin poika 2. liitosta)

Kuvassa näkymätön Maria Yrjöntytär oli naimisissa rivillä 2. olevan Matin kanssa ja oli vanhempi kuin pojat riveillä 3. ja 5. Poika rivillä 3 voisi olla Marian täyssisarus eikä siis Brigitan lapsi.

Kysymys on siis siitä, tukevatko mielestäsi henkikirjan tiedot näitä tulkintoja riittävän hyvin? Olen tulkinnut että f = fader.

Kirkonkirjat antavat vain puutteellisesti tukea näille oletuksille.

Sami Lehtonen
07.09.11, 17:26
Sukulaisuussuhteet on yleensä ilmaistu suhteessa isäntään.

Minusta ilman muuta vävy 2. on nimenomaan 1. vävy.

3. on 1:n veljenpoika eli tämän isä Jöran Mattson on ollut Gustav Mattsonin veli

4. on todennäköisesti isännän isän toinen vaimo eli Mattsin (mikä patronyyminsä lieneekään) 2. tai myöhempi vaimo ja Gustav tämän edellisestä liitosta. Voi olla, että Jöran Mattson olisi Brigitan poika

5. 3.n veli ja 1:n veljenpoika.

tkukkonen
07.09.11, 20:51
..........

tkukkonen
07.09.11, 20:57
Kiitos osanotosta.

Minulla pääsi tulemaan eräissä patronyymeissä virhe (Matsson olisi pitänyt olla Larsson). Jospa esitänkin kaaviona olettamani sukupuun.

On eräitä syitä, miksi Samin ehdotus ei taivu tähän malliin. Nyt joutuisin purkamaan kaikki taustatiedot todistaakseni sen, mutta se on liian iso homma minulle tehdä ja lukijoille seurata. Siispä pahoittelen, jos tämä sattuisi ketään harmittamaan.

Jokimies
07.09.11, 22:44
Oman tulkintani mukaan, kuten Sami sanoo niin sukulaisuussuhteet on ilmaistu suhteessa isäntään.
2. On Gustav Larssonin vävy Matts
3. Gustavin isän Larsin veljen Jöranin poika Jöran Jöransson
4. Gustavin äitipuoli Britha
5. Gustavin isän Larsin veljen Jöranin poika Johan Jöransson
Sopiiko tämä yhtään paremmin kaavioosi. Tällä tavalla olen tulkinnut omia esi-isiäni henkikirjoissa. Mutta usein katselen myös viereisiä vuosia vertailun vuoksi.

Sami Lehtonen
08.09.11, 06:56
Kiitos osanotosta.

Minulla pääsi tulemaan eräissä patronyymeissä virhe (Matsson olisi pitänyt olla Larsson). Jospa esitänkin kaaviona olettamani sukupuun.

On eräitä syitä, miksi Samin ehdotus ei taivu tähän malliin. Nyt joutuisin purkamaan kaikki taustatiedot todistaakseni sen, mutta se on liian iso homma minulle tehdä ja lukijoille seurata. Siispä pahoittelen, jos tämä sattuisi ketään harmittamaan.

Tietenkin näin voi olla, jos Matts Larsson on aivan hiljattain vaihtunut Gustav Mattsoniksi talon isäntänä ja verokirjuri on tehnyt uuden luettelon muistinvaraisesti tai verotettavat/kirkkoherra on ilmoittanut sukulaisuussuhteet juuri siihen edelliseen isäntään nähden. Antamiesi tietojen pohjalta tätä päätelmää ei kuitenkaan voi tehdä.

Hetkinen, ei sekään käy, koska silloin vävy olisi ilmoitettu Jöran Larssonin suhteen mutta veljenpoika Jöran Jöransson olisikin ilmoitettu suhteessa Matts Larssoniin. Eli vähintäänkin vävy Matts olisi siinä tapauksessa ollut Matts Larssonin - ei Jörän Larssonin - vävy.

tkukkonen
08.09.11, 10:11
Yritän kuitenkin selittää, mikä on selvitettyä ja mikä oletettua.

Aikaisemmat tutkijat ovat todenneet, että Lars Jöransson Ackain tuli Merolaan ennen vuotta 1678. Hänen kuolinpäivänsä tunnetaan.

Vuoden 1701 Kirvun henkikirjassa oli seuraavat tiedot. Merola, Cav: Lars Ackain mh, S: Jören mh, R: Larsses h:o, S: Bertill Larss mh D: Matz Arfwedsson.

Matti Laurinpoika mainitaan Merolassa mm 1690. Oli poissa 1701 henkikirjasta, oli ehkä sotimassa. Sukulaisuus Lars Jöranssoniin on oletettu. Hänellä on siitä päätellen vähintään lapset Matthias 1706 ja Maria, kun Marian s 30.5.1709 isäksi mainitaan Matts Larsson ja toisaalla veljeksi Matts, jolloin myös Mattias 1706 on Matsson.

Gustavin syntymästä ei ole varmuutta, onko kyse samasta isä-Matista (Gustavin isän patronyymiä kun ei ole varmistettu), mutta hänen sukulaisuussuhteensa Johaniin ja Jöraniin (molemmat Jöranssoneja) paljastuu termistä "f: Br sn" (sikäli kuin f Br tarkoittaa setää). Tässä on yksi aivan keskeinen oletus, koska tilalla oli ollut myös ratsumies Lauri. f Br Sn sulkee pois ratsumiehen suvun.

Jöran Larsson mainitaan Merolassa mm vuosina 1690, 1702 ja 1708. Ilmeisesti nai 2. vaimokseen Riitta Yrjöntyttären (Brijtha Jöransdr.) koska sai 1706 tyttären Walborg (kastepvm 6.5.1706). Brigitha esiintyy styfmor roolissa, ja soveltuu muiden tietojen valossa mm Maria Jöransdotterin äitipuoleksi. Jöran Jöransson, joka on syntynyt n 1701, voi hänkin olla syntynyt eri äidistä (ollen Marian täysveli), jolloin Brigitha olisi hänenkin äitipuolensa.

Marian (n 1687-1772) patronyymi ja kuolinpvm tiedetään tarkasti. Hänen miehensä oli Matts Johansson (s noin 1676 k 19.9.1746). Koska suvussa oli "vävy Matts", tulkitsen, että hän oli tämän Marian mies ja ulkopuolista syntyperää. Näiden ensimmäisestä tyttärestä (Maria Matintytär s 16.3.1708) nimenomaan tiedetään, että Maria Jöransdr ja Matts Johansson olivat aviossa (näet kun vanhempien patronyymit näin onnekkaasti paljastuvat). Koska syntyneiden luetteloon tuli katko ison vihan vuoksi, tämän parin muista lapsista ei ole kertynyt syntymätietoja vaan on pitänyt turvautua päätelmiin.

Merolasta siirtyivät kolmen Matinpojan perhekunnat vuonna 1787 Jääsken Laukkalaan. Heidän keskinäinen veljeytensä on varmaa. Heidän isänsä oli tietysti Matts, mutta ei ole valitettavasti sen tarkempaa tietoa. Olen olettanut, että kyse oli tilan vävy-Matista ja hänen puolisostaan Mariasta. Olen arvellut että nämä muuttajat olivat vävyn lapsina löyhemmin kiinni kantatilassa kuin suvun poikien lapset. Muuttajat pääsivät Ithimaeuksen yhtiömiehiksi Laukkalan rustholliin.

Mainittujen Laukkalaan siirtyneiden jälkipolvissa on muun muassa Matthias Akiander, alunperin Akkanen. Siksi tällä esillä olevalla sukupuun osalla on kai yleistäkin mielenkiintoa omani lisäksi, ja ansaitsisi tulla selvitetyksi.

Koska Matteja on useampia kuin yksi, niin sukulaisuuspäätelmiä tai sanoisinko valistuneita arvauksia sukujohdoksi on useampia kuin yksi, koskien etenkin useampia Matin lapsia ja Akianderin esipolvia. Jos kellä on hyvin perusteltua vaihtoehtoa Laukkalaan muuttaneiden esipolvista, niin toivoisin hänen tuovan sen tässä esille. Muu osa sukupuusta voitaisiin sitten ehkä rakentaa sen ympärille.

Sami Lehtonen
08.09.11, 21:25
Veroluettelossa lukee näiden Jöraninpoikien kohdalla tarkkaan ottaen:
f: B: Sn

en usko että isän veljen poika olisi oikea tulkinta. Ennemminkin kyse on sitten edellisen (förra) isännän (bonde) pojasta (son). Eli näin tulkiten Matts olisi edelleen Gustav Mattsonin vävy, eikä kenenkään muun. Jöraninpojat voisivat olla Gustavin lankoja, mutta toisaalta lankous olisi ilmoitettu yksinkertaisemmin kuin edellisen isännän poikana.

Voisi olla, että Gustav Mattson on edellisen isännän ensimmäisen vaimon ensimmäisestä liitosta Matts nimisen miehen kanssa ja Jöraninpojat edellisen isännän puolison toisesta liitosta ja näin kyse olisi "velipuolista" jotka voitaisiin esittää helpommin edellisen isännän poikina, mutta joilla ei ollut oikeutta tilaan.

Edelleen pääsääntö on se, että sukulaisuudet ilmoitetaan aina suhteessa isäntään.