Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Selvitysapua Janakkala Hujala
Janakkalan syntyneet/kastetut 1757 tyttö Helena http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2514&pnum=37
Mitä lukee kummien konhdalla? Tunteeko kukaan siellä esiintyvää Silfverharnish-nimeä?
erkki.a.
eeva häkkinen
04.09.11, 09:52
Kummit: Dragon Gustav Trygg, pastorska fru Beata Sabina Silfverharnisk ja hustro Brita Mårtensdotter, eli tää rouva Silfverharnisk on papin vaimo ja saattaa parhaiten löytyä pappisluetteloista. Pappien vaimot toimivat usein kummeina, joten tästä ei kannata vetää kovin hätäisiä johtopäätöksiä.
Beata Sabina on varmaan miehensä kautta sukua tälle herralle;
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=2719
ja täältä Beata Sabina löytyy myös;
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=U1255
Kiitos vastauksistanne. Löytyipä todella nopeasti kaipaamani tieto!
erkki.a.
Sami Lehtonen
05.09.11, 20:33
Mielenkiintoinen kastetieto! Olen kotikyläni sukuja tutkinut jo koko lailla paljon ja pitkään, mutten ole kiinnittänyt tuohon huomiota. Hujalan isäntä Reinhold Juhonpoika on esiäitini lanko ja Beata Sabina Silfverharnesk taas on esi-isäni pojantytär.
Luonnollisestikaan Beata Sabina ei käyttänyt miehensä nimeä, vaan omaa aatelisnimeään, kuten oli tapana. Hän oli tässäkin ketjussa mainitun Arvidin tytär ja saanut etunimensä äidiltään ja isänäidiltään.
Onkin mielenkiintoinen kysymys, miksi hän on kummina Vähikkälän Hujalassa. Herää kysymys, mistä Reinhold Hujalan vanhemmat Juho Erkinpoika ja Vappu Klemetintytär olivat kotoisin. Reinholdkin oli tuiki harvinainen nimi rahvaalla tuohon aikaan.
En äkkiseltään keksi, miksi rouva S olisi ollut kummina Vähikkälässä, ellei sitten Helena käynyt kasteella Lopella, jonka hallintopitäjään Vähikkälä osana Hyvikkälän neljänneskuntaa kuului. Nopeasti en keksi mitään yhteyttä Hujalan ja Lopen pappilan välillä.
Beata Sabina S oli Pacchaleniuksen kanssa toisessa aviossaan. Edellinen mies oli furiiri Anders Lovin. Heidän poikansa Carl Gustav Lovin mestattiin Krämer-sukuisen vaimonsa murhasta 1769.
Mielenkiintoisella tavalla Beata Sabina S:n serkun pojantytär Hedvig Spåre vietti vanhuutensa Vähikkälän Joensuussa.
Hujalan Reinhold Juhonpojan vaimo oli Stiina Jaakontytär Rengon Oinaalan Markkulasta. Näiden jälkeläisiä Markkulan sukuseuran julkaisuun nro 5 on koottu 1955 taulun verran.
Sami Lehtonen
06.09.11, 15:55
Vastaus on niinkin yksinkertainen, kuin edellisessä viestissäni epäilinkin, eli Helena on kastettu jostakin syystä Lopella.
Kastemerkintä siellä:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/loppi/syntyneet_1743-1774_tk282/44.htm
Tryggejä tutkiville tuossa on kenties arvokas lisätieto, sillä tuossa kasteessa Gustav Trygg onkin Gustav Johaninpoika.
Hei Sami
Kiitoa lisätiedoista ja lähdevinkistä. Rengon Markkulan yhteys vaimoni esipolviin (johon kastettava tyttö Helena kuuluu) on tiedossani mutta asiaan liittyy eräs epäselvä kohta johon myöhemmin palaan.
erkki.a.
Mitähän epäselvyyttä tarkoitat? Minunkin esipolviani on tuossa perheessä, joskaan ei Helena. Olisi hauska kuulla lisää...
Yst terv
Aki Nieminen
Hei Aki
Epäselvä asia liittyi omaan selvitykseeni räätäli Henrik Juhonpoika Rosenbergista, joka avioitui 1818 Janakkalan Hakoisissa Kokkilan lampuotitilan tyttären Margaretan kanssa. Oletin Henrikin olevan Hujalan tyttären Helenan samanniminen ja -ikäinen poika, mutta selvisikin, ettei näin ole. Räätäli Henrik oli syntynyt 9.12.1795 Akaan Toijalan Kurvolassa, ei 11.12.1795 Janakkalassa. Räätäli Henrik muutti perheineen Akaasta Janakkalan Rehakan Anttilan torppaan 3/1803, johon hänen vanhempansa jäivät torppareiksi, Henrikin hakeutuessa myöhemmin räätälinoppiin Brusilaan räätäli Erik Nuhrenin luo ja edelleen Kerkkolaan räätäli Carl Carlssonin luo ennen avioitumistaan ja ryhtymistään itsenäiseksi räätäliksi Hakoisiin.
Näin tausta tuli selvitettyä, kiitos saamistani tiedoista.
Terv. erkki.a.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.