PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Paakkolan kylä


kapakonen
01.09.11, 10:53
Tervehdys kaikille!
Äyräpään pitäjäseura ry (http://www.karjalanliitto.fi/index.phtml?s=813) > Kylät (http://www.karjalanliitto.fi/index.phtml?s=1023) > Paakkola (http://www.karjalanliitto.fi/index.phtml?s=1027)

Paakkolan kylän nimellä on kaksi selitystä. Molemmat niistä ovat mahdollista, Ensimmäisen selityksen mukaan ennen Vanhasten tuloa asui Tuomaalaismäellä Paakkonen. Toinen selitys kertoo, että vainojen aikana paettiin seudun metsiin ja suosaarekkeille. Pakopaikasta eli pakolasta kehittyi ajanmittaan nimi Paakkola.
Löysin ylläolevan selityksen Paakkolan kylän nimestä. Tämä vain ei riitä minulle. Olisiko arvon Forumilaisilla esittää mitään arvelua; milloin ja mistä tämä ensimmäinen Paakkonen olisi paikalle ilmaantunut ja minne lähtenyt sieltä? Tai mistä lähteestä tietoa voisi etsiä.
Kari Paakkonen
Piikkiö

tellervoranta
01.09.11, 11:30
En osaa ottaa kantaa edellämaittuun Paakkolaan, mutta Tervolassa on kylä Paakkola ja Jouko Vahtolalta seuraava selitys nimestä:
"Kemijokilaakson vanhoista asutusnimistä selittyvät Ilmola, Hirmula ja Paakkola pikimmin hämäläiseksi; Nimi Paakkola sisältää vanhan henkilönnimen Paakko, joka on joko ristimänimen Paavali kansanomainen väännös tai vanha germaaninen henkilönnimi."

Movitz
02.09.11, 10:18
Paakkolasta on komea kyläkirjakin:

Paakkola - kadonnut kylä. Toim. Antti Kaukinen. Paakkola-seura 2002.

Kylässä asui vielä 1500-luvulla kirjan mukaan Paakkosia, mikä onkin yleensä järkevin selitys tuollaisille kylännimille.


Jens

Movitz
02.09.11, 10:20
Ei varmaankaan tarvitse olettaa, että ensimmäinen Paakkonen olisi välttämättä tullut jostain, kun kyseessä on vanha karjalainen nimiaines. Nimi on voinut syntyä rinnakkaisesti eri paikoissa tai kulkeutua "muinaiskarjalaisten" mukana näiden asuttaessa vähitellen Laatokan luoteisrantoja ja muitakin maita.

kapakonen
05.09.11, 12:01
Kiitos vastauksista!
Paakkola-kirja oli upea esitys maamme historiaan.
Paakkola-seura vain näyttää kadonneen Kuukkelin ulottumattomiin.
Syysterveisin Kari Paakkonen.:oo: