PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lapin sodan tuhojen inventointi


tkukkonen
23.08.11, 05:45
Muistelen nähneeni kirjoituksen, joka listasi Suomen inventoimia tuhottuja asuintaloja, muita rakennuksia ja irtainta aina veneisiin ja tahkoihin asti. Tämä työ oli tehty ehkä 1940- ja 1950-luvuilla toivossa saada Saksalta korvausta.

Onkohan tämä materiaali jossakin tallessa ja nähtävissä? Olisi hienoa, jos se kertoisi kylän tai mieluummin vielä maatilan ym kiinteistön tarkkuudella, mitä ilmoitettiin tuhotuksi.

mika68
23.08.11, 08:06
Onhan niitä monissa kirjoissa ilmoitettu , että kuinka paljon kiinteistöjä, siltoja, siltarumpuja, maantiekilometrejä, rautatiekilometrejä yms. tuhottiin pohjois-Suomessa. Tosn tiedot vaihtelevat eri kirjoissa.
Tietojeni mukaan omasta synnyinkunnastani Savukoskesta tuhoutui 90 % viime sodissa, osa jo Talvisodan aikana, mutta oma isomummulani säilyi ehjänä, koska sattui sijaitsemaan Kemijoen oikella puolella eli suomalaiset eivät sitä ehtineet tuhota Talvisodan aikana eikä saksalaiset vetäytyessään vaivautuneet sille puolelle rantaa. Isomummulani edustaa vanhaa peräpohjalaista rakennustyyliä erotuksena vastarannan sodan jälkeen kyhätyille 1,5-kerroksisille tyyppitaloille.

Kairalassa Pelkosenniemellähän tapahtui sama, että vain joen toisen puolen rakennukset poltettiin. Saksalaisilla oli kai niin kiire.

Itse en näe järkevänä pyytää sotakorvauksia Saksalta. Jos Suomi saisi, niin Saksa joutuisi maksamaan muillekin tuhoamilleen maille. Vähän sama asia kuin nykyään tuo Kreikka-tukipaketin kanssa. Jos Suomi saa vakuudet, niin muutkin euro-maat haluavat saman. Eli ei tule onnistumaan.

Matti Sandqvist
26.08.11, 19:00
Kesäkuussa edesmennyt Martti Ursin teki muistaakseni 1980 väitöskirjan Pohjois-Suomen tuhoista ja jälleenrakennuksesta. Siitä saattaisi ainakin lähteiden kautta päästä pieniinkin yksityiskohtiin.

Matti S