PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistolaitoksen uudet ohjeet


kkylakos
22.08.11, 09:00
Tämänpäiväinen tiedote Uudet lupakäytännöt kirkonkirjojen ja siviilirekistereiden tutkimiseen voimaan

http://www.arkisto.fi/fi/news/626/61/Uudet-lupakaeytaennoet-kirkonkirjojen-ja-siviilirekistereiden-tutkimiseen-voimaan/

Ote:
Tarkennetussa lupakäytännössä asiakkaan tulee liittää käyttölupahakemukseen selvitys tutkimushankkeesta. Lupahakemus on toimitettava vähintään viikkoa ennen aiottua asiointikäyntiä arkistolaitoksen kirjaamoon tai toimipisteeseen. Luvan myöntää se arkistolaitoksen yksikkö, jonka hallussa aineisto on. Myönnetty käyttölupa on voimassa tutkimushankkeen keston ajan, kuitenkin enintään kolme vuotta kerrallaan.

ristojohannes
22.08.11, 10:00
Turun maakunta-arkistossa kävijänä toivon, että tämä uusi käytäntö säilyttäisi Turun ympäristön seurakuntien 1900-60 kortit tutkijoitten käytössä, kuten ne tähänkin asti ovat olleet.
Kun tämä kohu keväällä alkoi, niin ainoastaan Paimion ja Mynämäen seurakunnat reagoivat heti ja laittoivat 1900- luvun kortit käyttökieltoon.
Muut seurakunnat ovat olleet tutkijamyönteisimpiä ja säilyttäneet entisen käytännön.

Matti Lund
22.08.11, 10:02
Tämänpäiväinen tiedote Uudet lupakäytännöt kirkonkirjojen ja siviilirekistereiden tutkimiseen voimaan

http://www.arkisto.fi/fi/news/626/61/Uudet-lupakaeytaennoet-kirkonkirjojen-ja-siviilirekistereiden-tutkimiseen-voimaan/

Ote:


Eipä tuo itse tutkijan kannalta mikään suurmuutos ole.

Olennaista on luvan voimassaolon lyhyt määräaika, mutta vanha lupahakemuskin piti aina erikseen täyttää jokaisessa arkistolaitoksen toimipisteessä, koska lupamenettely oli paperipohjainen. Nythän voisi käyttää "keskusrekisteriä" luvan voimassaolon tarkistamiseksi, eli luvan henkilötiedot pitäisi kirjata järjestelmään, niin riittäisi, kun sen uudistaa yhden kerran joka kolmas vuosi.

Toinen muutos on eritellympi tutkimustarkoituksen selvitys. Itse kirjasin vanhaan lomakkeeseen niin paljon kuin mahtui, vaikka siihen ei olisi tarvinnut kirjata kuin pari sanaa, joten tämä aiheuttaa itselleni lähinnä vain sen, että samat asiat kirjataan nyt omille riveillensä eikä yhteiseen vapaamuotoiseen tekstikenttään.


On kornia ajatella, että arkistolaitos joutuu näin taistelemaan tyhmyyttä ja takapajuisuutta vastaan, jotta kykenisi täyttämään oman tehtävävelvoitteensa vähimmäisvaatimuksen tutkijoitten palvelemiseksi, vaikka mitään reaalista tarvetta sellaiseen ei ole olemassa, vaan ainoastaan täysin joutavanpäiväisiä itse tutkimiseen ja tutkijapalveluun liittymättömiä muotoseikkoja.

Taisi olla viime keskviikkona, kun viimeksi kävin istunnon maakunta-arkistossa, mutten hoksannut katsoa, onko jo kaikki tämän lupamenettelyn vaativat kortit ja rullat siirretty lukkojen taakse, jotta tätä menettelyä voitaisiin ankarasti kontrolloida. Toki suurin osa, lähes kaikki, on ollut "lukkojen" takana aikaisemminkin, muttei aivan kaikki.

terv Matti Lund