PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Ahlruuska" Kaarinassa 1800-luvun lopussa


Marikki
19.08.11, 18:41
Saatuani Kaarinan pitäjän historiakirjan hankittua v.1957 niin löysin yhden mielenkintoisen asian joka on jäänyt vaivaamaan, ja toivon että joku joka on kuullut tai muuten tietää asiasta selvittäisi sen minulle.
Kirjassa lukee näin:
Esikaupunkiväellä oli myös omat "tohtorinsa", Ahlruuska, Härmän mamma ja Silmä-Palmruuska, eivätkä he ollutkaan huonoja parantajia, koska ihmiset Turusta ja kauempaakin tulivat heidän luokseen.
Kun Katteluksen Aku pelkäsi sotaväkeen joutumista, hän löi kirveellä jalkaansa ja pani haavaan piipunöljyä. Lääkäri määräsi jalan katkaistavaksi, mutta Ahlruuska paransi kun paransikin jalan.
Kahvipannumyssy päässä tämä "tohtori" paransi sairaita ottamalla sängyn alta salvaa ja hellin käsin voitelemalla sitä sairaille jäsenille tai sekoittamalla tippoja, jotka vielä nykyäänkin kulkevat apteekissa nimellä "Ahlruuskan tipat".
Toisinaan lääkäritkin määräsivät jo kuolemaan tuomittuja potilaista Ahlruuskan hoitoon, he kun tiesivät tämän kotonaan pitävän "sairaala", jossa saattoi olla useitakin potilaita samaan aikaan.

Jos joku on kuullut tästä Ahlruuskasta niin minua kiinnostais hänen koko nimi, ymmärsin sen niin että hän eli Kaarinassa 1800-luvun loppupuolella.
Haluaisin saada selvyyttä että onko hän sukuun kuuluva "Ahlruuska" tai oliko heitä enemmänkin, jos on oikea niin hän oli isoisäni äiti.
Elän toivossa että joku teistä osaa auttaa tässäkin asiassa:)

Marikki
19.08.11, 18:44
Lisäys siihen vielä:
Kirjassa on myös kuva hänestä ja kuvan alla lukee "Nummenmäen kansanparantaja, "Ahlruuska".