PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukuetsijä


anntte
17.08.11, 12:06
Olen aivain uusi jäsen suku forumissa. Olen yritänyt löytää arkistova missä on kaikki ihimiset rekistytöreitit. Varsinkinki jotka ovat Sallas kotoisin.
Toivoo vastausta anntte

Antti Järvenpää
17.08.11, 12:59
Olen aivain uusi jäsen suku forumissa. Olen yritänyt löytää arkistova missä on kaikki ihimiset rekistytöreitit. Varsinkinki jotka ovat Sallas kotoisin.
Toivoo vastausta anntte

Kaikkea löytää tuskin koskaan, mutta aina on mahdollisuudet löytää jotakin. Kovin tuoreita - siis alle 100 vuotiaita ei tahdo edes päästä tukimaan. Mistään yhdestä paikasta ei kaikkia löydä, vaan tieto on kaivettava sieltä ja täältä.

Jos lähdetään Hiskistä, jöytyy sieltä seuraava sivu Sallasta http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/srk?CMD=SRK&ID=244&TYPE=HTML&LANG=FI

Salla

Kuolajärven alue kuului Kuusamoon ja siirrettiin Kemijärveen 1776 tämän itsenäistyttyä. Kuolajärvestä tuli kappeli 1826 (toteutui 1840) ja erotettiin emäseurakunnaksi 1857. Nimi muuttui 1936 Sallaksi. Salla menetti lähes puolet pinta-alastaan Neuvostoliitolle 1944. Sallalaiset olivat evakossa Kälviän ja Kaustisen seudulla. Sotien jälkeen seurakunnan keskukseksi tuli Märkäjärven kylä, jonne rakennettiin pääkirkko, myöhemmin valmistui Hautajärvelle (1963) ja Kursuun (1964) omat kirkot. Vuonna 1959 seurakuntaan perustettiin rajaseutupapin virka, jonka alueena oli etelä-Salla.

- Sallan seurakunnan päättävien elinten toiminnasta ennen vuotta 1928 kertovat pöytäkirjat tuhoutuivat viime sotien aikana [Sallan historia s. 315-16].

Tämä jo kertoo, mistä suunnasta Sallaisia kannattaisi etsiä. Siis tuon mukaan kannattaisi katsella Sallan lisäksi Kuusamon ja Kemijärven rekistereistä.

Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen (SSHY) digitoidusta materiaalista http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm löytyy Sallan rippikirjoja 1832-1880 ja oletettavasti aiemmin Sallan kylät löytyt Kuusamon ja Kemijärven rippirjoista. Kuusamossa rippikirjat alkavat 1760-luvulta ja Kemijärveltä 1700-luvun alusta alkaen. Hiskistä http://hiski.genealogia.fi/hiski/35649k Sallan kohdalta löytyy tietoja 1747-1787 väliltä.

Kansallisarkisto on myös digitoinut valtavan määrän materiaalia. On mahdotonta edes arvata, mistä kaikkialta sieltä löytyy Sallan asujamistoa, mutta sieltä löytyy myös digitoituna Sallan rippikirjoja ajalta 1832-1862, joka on rinnakainen lähde SSHY:lle, ja ainesto perustuu samoihin lähteisiin. Digiarkiston haulla Salla avautuu seuraava ikkuna http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?new=1&haku=Salla, josta näkee hieman mitä Sallasta on jo tallennettu digitaaliseen muotoon.

Esimerkiksi henkikirjoista http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=AM&avain=25716.KA voisi löytyä myös jotakin Sallan osalta. En tiedä onko, mutta henkikirjojakin on digitoitu melkoisen paljon. Kaikkeen hakemistoissa oleviin aineistoihin ei myöskään pääse käsiksi, vaan osa saataa vaatia käyttöluvan.

PS. Itse olen täysin ummikko Sallan osalta, joten en pysty sanomaan mitään muuta kuin tällaista yleistasolla olevaa digitaalisista arkistoista.

Erkki A Tikkanen
17.08.11, 13:06
Osta alkuun hyvä sukututkimusopas, sillä säästät monet harmit vuosien varrella. Opas maksaa 10- jotain euroa, uusi tai käytetty, joten kustannuksiin harraste ei kaadu.
Lapin osalta forumilla on joitain Sallan tuntijoita, ehkä he vastaavat, kun keksit jotain konkreettista kysyttävää.
Onnea uuden harrastuksen pariin :)

Tapani Kovalaine
17.08.11, 13:35
Meni monta vuotta kunnes äkkäsin, että se Sallahan on ollut aikaisemmin Kuolajärvi! Nyt tuo tieto löytyy helposti netistä - vaikkapa Wikipediasta:

Suomeen kuuluneen Kuolajärven maalaiskunnan nimi muutettiin Sallaksi 1936. Sallan kunta jäi sotien jälkeen valtakunnanrajan halkomaksi. Tuolloinen Sallan kirkonkylä (entinen Kuolajärven kirkonkylä - puhekielessä " Vanha - Salla ") jäi Venäjän puolelle ja sijaitsee nyt noin 10 km Kelloselän (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kelloselk%C3%A4)Kuolajoen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolajoki_%28Kemijoen_vesist%C3%B6%29) varrella raja-asemasta koilliseen...

anntte
17.08.11, 15:33
Kiitos paljon vastauksista Antti Järvenpää Erkki A Tikkanen ja Tapani Kovalaine. En olis itse löytänyt niin paljon johto lankoja minkä minä sain teiltä. En tienytt että Sallan entinen nimi oli Kuolajärvi,vaikka olen Sallasta kotosin. Mutta on yli 50 v sitten kun olen muuttana pois sieltä. Hyvää jatkoa päivälle . Terveisin anntte:D: