PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuonna 1924 uponnut


Erkki Järvinen
09.08.11, 05:28
Vuonna 1924 uponnut suomalaishylky löydetty Ranskasta

julkaistu tänään klo 01:31, päivitetty tänään klo 01:59

Ranskalaiset sukeltajat ovat löytäneet Suomen lipun alla purjehtineen Port Caledonia -purjealuksen hylyn 87 vuotta sen uppoamisen jälkeen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä ranskalainen Sud-Ouest -sanomalehti nettisivuillaan. Hylky löytyi meren pohjasta Chassironin selältä.

Nelimastoisen teräsparkin kotisatama oli Uusikaupunki.
Port Caledonia lähti kohtalokkaalle matkalleen Mejillonesta Chilestä 4. elokuuta 1924, lastinaan oli 4 000 tonnia salpietaria. Alus oli saapumaisillaan määränpäähänsä La Palliceen joulukuun toisena päivänä. Se joutui kuitenkin merihätään. Aluksesta katkesi masto maston perään ja lopulta se rysähti karille matalikkoon.
Miehistön dramaattinen eloonjäämistaistelu

Dramaattisesta uppoamisesta on jäänyt paljon silminnäkijäkertomuksia, sillä merimiesten eloonjäämistaistelu jatkui tuntikausia. Myrskyn vuoksi miehistöä ei päästy pelastamaan, vaikka moniin oli näköyhteys tuntikausia ja yrityksiä oli useita. Viimeinen merimies katosi uppoavan hylyn kannelta lähes kymmenen tuntia hälytyksen antamisesta.
Surmansa saivat kaikki 25 merimiestä ja Vårdöstä kotoisin ollut kapteeni Alfred Karlsson.
Miehistön suurin ryhmä eli kahdeksan oli suomalaisia. Miehistöä oli myös muun muassa Saksasta, Englannista, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.
YLE Uutiset / Raine Tiessalo

Niina Mäkinen
09.08.11, 17:21
Hei Erkki,

Kiitos kun laitoit tuon jutun tänne - jos vaikka joku tutkisi noiden merimiesten tai kapteenin sukua. Omaan sukututkimusharrastukseeni sain innostuksen aikoinaan suvussani laajalti kulkeneesta jutusta, että äidin isän puoleisista esi-isistä löytyisi ranskalaisen, Suomen vesillä haaksirikkoutuneen laivan kapteeni. Kenties oli näin, qui sait... :)

Tähän mennessä ei ole ainakaan rippikirjoista häntä löytynyt - 1700-luvun puolessa välissä ollaan jo menossa; voi olla, että kapteeni löysi nopeasti toisen laivan ja jätti Häme-Satakunta-suunnalle vain satunnaisia jälkeläisiä.:rolleyes: Mutta haaksirikkotarinat ovat kyllä mielenkiintoisia luettavia joka tapauksessa!

Niina

Hannu Numminen
10.08.11, 10:16
Tässä laivan kuva ja lisätietoja:

http://www.wakkanet.fi/~karij/laivat/uki/port2.htm (http://www.wakkanet.fi/%7Ekarij/laivat/uki/port2.htm)