Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Somero, Johan Robertson
Arvoisat Someron tuntijat.
Esi-isiini kuuluu somerolainen Johan Robertson,synt. noin 1680, kuoli ennen 1768. Tämä mies näkyy talollisena Sylvänän Koljossa 1702-1713 (SAY-tieto) ensin isäntänä ja myöhemmin rippikirjoissa itsellisenä. Hänellä oli kaksi puolisoa. Ensimmäinen Valpuri Erkintytär kuoli 1730 ja jälkimmäinen Kaarina Simontytär 1673.
Olen tuloksetta nuohonnut läpi Someron SAY:n sivuja 1600-luvun jälkipuoliskolta, mutta isäksi sopivaa Robert-nimistä miestä ei löydy. Robert lienee muutenkin harvinainen nimi suomenkielisten nimenä, eli rimi viitannee "rantaruotsalaisiin".
Sattuuko joku tunnistamaan tuon esi-isäni ja tietämään jotakin tuosta Robert-isästä?
kyseleepi Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif
Robert lienee muutenkin harvinainen nimi suomenkielisten nimenä, eli rimi viitannee "rantaruotsalaisiin".
http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif
Robert ei ole ennen 1800-lukua kovin tavallinen nimi rantahurreillakaan, joilla oli ihan samoja nimiä kuin suomalaisillakin.
Pitäisi ehkä suunnata katse Somerolta etelään Suomenlahden yli tai jopa kokonaan pois Itämeren rannoilta.
Kiinnittää huomiota, että 8.1.1699 Henrikin kummina on mm. ylioppilas Alexander Keppler (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=4117) ja 4.12.1700 Johanin kummina ylioppilas Gustav Fontelius (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=4809).
Tämän seikan merkitsevyyttä voi vain arvailla...
:) Jaska
Hei!
Suurkiitos vastanneille. Itse epäilen patronyymin perusteella, että tuo esi-isäni Johan Robertson oli "alenevaan säätykiertoon" päätynyt ei-aatelisen säätyläisen tai kauppaporvarin poika. Mutta luulo ei ole tiedon väärtti!
Tilasin Porin maakuntakirjaston kautta muutaman Someron-Salon alueen sukuja selvittävän sukukirjan. Ehkäpä niistä löytyisi "bingo".
yst terv. Erkki Poristahttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif
Ihan villinä heittona voisi miettiä, milloin Someron kirkkoherran (1695-1706) Abraham Jusleniuksen (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=2518) lanko Robert Ranck (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=3130) oli aloittanut matrikkelissa mainitun vallattoman elämänsä.
:) Jaska
Hei!
Katselin tuon Robert Ranckin värikkään elämäntarinan. Ongelma on vain se, ettei kyseinen virkaheitto pappismies sovi Johan Robertsonin isäksi, koska oli samaa ikäluokkaa tutkimani henkilön kanssa. Robert Johansson Ranck tuli opiskelijaksi 1684 ja minun esi-isäni Johan Robertson vihittiin ensimmäisen kerran 1696 Somerolla. Vihitty sulhanen lienee vähintään 20-vuotias, mutta ylioppilaaksi saattoi tulla jo 15-16-vuotiaana.
Se, että nuo tulevat pappismiehet Alexander Kepplerus ja Gustav Fontelius olivat lasten kummeina, viittaaa kuitenkin siihen, ettei Johan Robertsonin tausta ollut talonpoikainen. Isä-Robert oli luultavasti pappi, kirjuri tai sitten turkulainen kauppaporvari, jonka luona nuo tulevat papit asuivat opiskelukortteerissa. Ylioppilasmatrikkelin tiedoista ei näy sukulaisuussuhdetta kumpaankaan tulevaan pappiin.
Johan Robertson oli selkeästi "alenevassa säätykierrossa", koska vuoden 1730 vihkimismerkinnässä hänet mainitaan rutiköyhäksi. Talollisena olo ei oikein näytä onnistuneen.
harrastusterv. Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif
Huomasin itsekin pian edellisen viestin lähetettyäni, että ikähaarukka ei ihan sovikaan. Sattui vaan niin mukavasti osumaan tuolle Robertille sukuyhteys Somerolle.
:) Jaska
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.