Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nurkkala ja Tohveri
Antti Juhonpoika Nurkkala s 23.05.1845 k 04.01.1920
vaimo Greta Zachariasdr Nurkkala os Tohveri s 21.01.1842 k 31.10.1902
Haen heidän sisaruksia ja vanhempia
Iso Vanhemmat
Iso Iso Vanhemmat
Iso Iso Iso Vanhemmat
3net Iso Iso Vanhemmat
4net Iso Iso Vanhemmat
5net Iso Iso Vanhemmat
ja heidän perheitään
Hei,
oletko jo mistä kaikkialta etsinyt? HisKi, SSHY...?
HisKistä löytyi:
Haapavesi - kastetut
Haetaan vuodet 1842 - 1842
Isän sukunimi: TOHVERI => TohveriSyntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/34okbn?fi+0050+kastetut+10211) 21.1.1842 22.1.1842 Trp. Zachris Tohveri Johanna 35-40 Greta
Ei ole tullut mitään vastauksia
Jarmo Meriläinen
05.08.11, 14:44
Ei ole tullut mitään vastauksia
Minna
Sukututkimus on vähän sellaista, että mennään taaksepäin koluten kaikkia mahdollisia (kirkon)kirjoja. Kyllä se siitä. Auttaako, jos puhallan vähän vauhtia?
Ensiksi katso Haapavesi rippikirja 1862-1869 s. 88
Sieltä löytyy Antin isäksi Juho Juhonpoika Heinonen (1804 Vihanti) ja äidiksi Maria Tapanintytär Salmela (26.11.1809 Haapavesi) ja lapsia liuta.
Sitten kerrotaan, että perhe muutti Kärsämäen Venetpalosta 1852 Haapavedelle. Mennään Kärsämäen rippikirjaan (1847-1854), löytyvät Mieluskylältä kuten luvattu (Antin syntymäaika täällä väärin). Nyt kerrotaan, että perhe on muuttanut sinne Haapavedeltä. (Käydään välillä HisKissä katsomassa mahdollisia lapsia isän ja äidin etunimillä, koskapa sukunimiä ei oikeastaan ole, on vain vaihtuvia lisänimiä. Huomataan, että lisänimi on Salmela.) Ja ei kun Haapavedelle taas.
Haapavesi rippikirja 1833-1839 sivu 201: Salmela. Sieltä löytyy vaimo Marian vanhemmat eli ollaan Salmelan Marian kotitalossa.
Ja tästä sitten vain taaksepäin.
Viikonlopputerveisin Jarmo J.
Hei voitko selventtää noita rippikirjoja kun mä en niistä selvää saa :(
Kiitos etukäteen sulle
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/haapavesi/rippikirja_1862-1869_mko93-111/90.htm
No tuossa Jarmon antamassa esimerkissä sivulla 88 lukee, että kyseessä on Nurkkala eli Nevala, ja sen alla samassa sarakkeessa lukee, ketkä siellä ovat asuneet. Ekana on isäntä (HB = husbonde: talokas/talollinen), sitten emäntä (Hru tai jotain sinnepäin = hustru) ja heidän jälkeensä lapset (Dtr = dotter ja Son = poika).
Seuraavassa sarakkeessa on födelse eli syntymä, joka on jaettu päivämäärään ja paikkaan (ort). Esimerkissä isäntä (ks. ko. rivi), jonka nimi on Johan Johansson, on syntynyt vuonna 1804, ja olisko päivä ja kuukausi sitten 1.12. Tämän voi tarkistaa kastettujen luettelosta, jos ei meinaa saada selvää. Syntymäpaikka on "Wihanti Heinonen".
Sitä seuraava sarake kertoo "mistä on tullut". Eli tässä saan selvää sen verran, että on tultu vuonna 1852 Kärsämäeltä, mutta Kärsämäki-sanan alapuolisesta sanasta en saa selvää, se on joku -palo. Mutta -palo-päätteinen kylä tai talo löytyy kyllä, kun tutkii tarkemmin Kärsämäen rippikirjoja eli tutustuu paremmin Kärsämäkeen. Tässä "tulo"-sarakkeessa on myös sitten merkitty, kun on otettu käyttöön uusi rippikirja, että missä kyseinen henkilö on ollut (millä sivulla ja missä talossa siis) edellisessä, vanhassa rippikirjassa.
Seuraava sarake kertoo, onko rokotettu ja sitä seuraavassa on lukemistaitoon liittyviä merkintöjä.
Seuraavalla sivulla eka sarake on Nattvardsgång eli ehtoolliskäynnit. Sitten on Anmärkningar eli papin kirjoittamia huomautuksia. Sen sarakkeen riveiltä voi löytyäkin sitten kaikkea, huomautuksia ulkomuodosta, älykkyydestä; jos on kuulutettu avioliittoon, niin siitä on tullut vastaan merkintöjä, myös vihkipäivämäärä ja puolison nimi saattaa löytyä. Viimeisenä on Afgått-sarake, jossa kerrotaan, mikäli henkilö on lähtenyt esim. Amerikkaan (milloin on mennyt), tai muuttanut toiseen seurakuntaan tai kun on siirretty uuteen rippikirjaan samassa seurakunnassa. Tästä "meno"-sarakkeesta olen bongannut myös kuolinpäiviä, ja kun sen tietää, niin voi siirtyä tutkimaan asiaa kuolleiden luettelosta. Vastaavasti muuttomerkintöjä katsotaan (srk:aan/srk:sta) muuttaneiden luettelosta.
Jos taas käsialasta ei meinaa saada selvää, niin ajan myötä noita oppii kyllä lukemaan. Kannattaa myös tutustua vanhoista käsialoista kertoviin oppaisiin. Omaan kirjahyllyyn suosittelen myös sukututkimussanaston hankkimista. Paljon tulee vastaan kaikenlaisia lyhenteitä, jotka eivät kaikki suinkaan ole olleet mitään virallisia, toisin kuin nyt "B = Bonde" tms. usein ilmenevä.
Sitä seuraava sarake kertoo "mistä on tullut". Eli tässä saan selvää sen verran, että on tultu vuonna 1852 Kärsämäeltä, mutta Kärsämäki-sanan alapuolisesta sanasta en saa selvää, se on joku -palo. Mutta -palo-päätteinen kylä tai talo löytyy kyllä, kun tutkii tarkemmin Kärsämäen rippikirjoja eli tutustuu paremmin Kärsämäkeen. Tässä "tulo"-sarakkeessa on myös sitten merkitty, kun on otettu käyttöön uusi rippikirja, että missä kyseinen henkilö on ollut (millä sivulla ja missä talossa siis) edellisessä, vanhassa rippikirjassa.
Lisäys: jos henkilö on vaikka piika, joka vaihtaa useamman kerran tarkasteluajanjakson (yl. n 10 vuotta) aikana palveluspaikkaa samassa seurakunnassa, niin merkinnät ovat sitten sen saman rippikirjan "sisällä" eikä ns. uudessa tai vanhassa rippikirjassa, jotka puolestaan ovat 10 seuraavaa vuotta / 10 edellistä vuotta.
Jatta Korpisalo
07.08.11, 12:37
Jotain Antti Juhonpojan esipolvista.
Juho Juhonpoika Heinonen s. Vihannissa, perhe löytyy 1808-22 kuva 49.
Muuttavat Kiuruvedellä rippikirja 1819-29 kuva 74, siellä isä Juho kuolee 1825.
Mistä Heinonen nimi tulee , en tiedä. Juho Heikinpoika on lähtöisin Paavolan Pökkylästä ja puoliso Vihannista. Hiskistä löytyy vihkipäivä.
Juho Juhonpojan sisar Elin menee naimisiin Antti Staffaninpoika Salmelan kanssa, Elin on yksi minun esiäideistä.
Sukututkimus on mielenkiintoista, mutta tässä tarvitaan pitkää pinnaa ja selaamista, selaamista...
Kiitos Jatta Korpisalo (http://suku.genealogia.fi/member.php?u=106763) Mulla tosiaan tuottaa vaikeusia lukea noita rippikirjoja
Toi nimi muuttui talon mukaan joskus Nurkkalaksi
Jarmo Meriläinen
08.08.11, 11:12
Hei voitko selventtää noita rippikirjoja kun mä en niistä selvää saa :(
Kiitos etukäteen sulle
Tulkitsen tuon sivun, Haapavesi rippikirja 1833-1839 s. 201 (nimet ja syntymäajat perheelle Johan Johansson Heinonen (Juho Juhonpoika Heinonen) s. 1804 Vihanti. Mies on siis vävynä puoliso Marian kotitalossa Haapaveden Mieluskylän Salmelassa (nro 8).
Johan Johansson
H Maria Staffsd s. 26.11.1809 (vaimo Maria Tapanintytär)
Dr Lovisa s. 1.4.1834 (tytär Loviisa), kuolee 2.5.1837
Dr Greta s. 29.10.1836 (tytär Reeta, Reetta tai Kreeta)
Dr Sophia s. 10.8.1837 (tytär Sofia)
Dr. Hedvig 21.7.1839 (tytär Hedvig tai Heta kuten siellä päin nimi sanottiin)
Sn Anders s. 23.5.1841 (poika Antti)
Dr Lisa s. 28.8.1842 (tytär Liisa)
Sn Johan s. 12.12.1843 (poika Johan tai Juho)
Kun seulot porukkaa tarkemmin esimerkiksi HisKistä aloittaen, huomaat, että ensiksikin isän lisänimi (”sukunimi”) vaihtuu asuinpaikan mukaan. Heinosta ei näy missään, aluksi hän on Salmela, mutta Antin syntyessä Salmela el. (= eller = eli) Viitala. Liisan ja Antin syntyessä jo Viitala. HisKissä syntymäajat eivät ole välttämättä oikein, ja kun ne tässä poikkeavat rippikirjan antamista syntymäajoista, ne tulee tarkistaa. Syntyneiden luettelo eli ns. kastekirja olisi tähän paras keino, mutta Haapavedeltä niitä ei muistaakseni ole netissä. Paras keino on kai sitten uskoa aina varhaisimpaan merkintään. Eli tuon Antin syntymäaika ei siis olisikaan 23.5.1845, vaan rippikirjan 23.5.1841 tai HisKin ilmoittama 29.5.1841.
Näihin pikavastauksiin voi aina tulla virheitä. Edellisessä viestissäni puhuin Kärsämäen Mieluskylästä kun piti puhuman Venetpalosta. Mieluskylä on, kuten tiedät, Haapavedellä.
jarmo
Jutta korpisalo
Juho Juhonpojan sisar Elin menee naimisiin Antti Staffaninpoika Salmelan kanssa, Elin on yksi minun esiäideistä.
Olisko sulla tietoa heistä enemmän?????
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.