PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Viialan Ala-Pilli eli Ranta-Pilli 1781 Sihvoloille — Pilli-Sihvola


sippu630
28.07.11, 20:34
Vehkalahden pitäjän Viialan kylän Pillin kruununtalon N:o 7 Ala-Pilliksi eli Ranta-Pilliksi kutsutun puoliskon isännäksi appensa Juho Samulinpojan jälkeen päässyt Esko Kallenpoika luovutti 3/9 1781 päivätyllä kauppakontrahdilla talonpuoliskonsa hallintaoikeuden 100 ruplasta pankkoseteleitä entiselle lautamiehelle Eerik Juhonpoika Sihvolalle ja tämän sisarenpojille Sipi, Matti ja Pekka Juhonpojille, jotka tuohon aikaan yhteisesti hallitsivat saman kylän Sihvolan kruununtaloa N:o 10. Entinen isäntäväki jäi asumaan taloon itsellisinä. Ostajat saivat hankkimaansa talonpuoliskoon maakomissaari Molleriukselta sijoituksen 17/11 1781. Kymenkartanon provinssikanslia Lappeenrannassa hyväksyi päätöksellään 17/3 1782 hallintaoikeuden siirron ja myönsi Sihvoloille varsinaisen sijoituskirjan talonpuoliskoon. Syystä, joka ei ole tiedossani, — nähtävästi valituksesta — asia meni korkeampaan instanssiin, Viipurin kuvernementinkansliaan, joka kuitenkin päätöksellään 16/12 1783 pysytti provinssikanslian myöntämän sijoituksen voimassa.
Sittemmin Eerik Juhonpoika Sihvola möi osuutensa Pillin taloon mainituille sisarenpojilleen. Kuitenkin Sihvolat tekivät 12/12 1793 talonosuuksiensa vastaisesta hallinnasta uuden kontrahdin, jonka mukaan Eerik Juhonpoika jää puolelle osalle Sihvolan taloa ja sisarenpoika Sipi Juhonpoika perillisineen toiselle puoliskolle Sihvolan taloa eri ruokakuntaan ja sisarenpojat Matti ja Pekka Juhonpojat perillisineen taas saavat hallintaansa Pillin talon puoliskon. Eerik Juhonpojan takuumiehiksi Sihvolan talon puolen osan lainmukaisessa viljelyksessä ja kruununverojen maksamisessa sitoutuivat Haminan alilainkäyttöoikeuden talonpoikaisjäsen Simo Venäläinen ja talollinen Juho Liikkanen. Sipi Juhonpojan takuumiehiksi Sihvolan talon toiseen puoliskoon samoin kuin Matti ja Pekka Juhonpoikien takuumiehiksi Pillin talon puoliskoon sitoutuivat talolliset Matti Lääti ja Antti Ahola. Haminan alilainkäyttöoikeus otti istunnossaan 20/2 1794 kontrahdin ja takuusitoumukset pöytäkirjaansa ja alisti asian Viipurin kameraalihovin taloustoimistolle (joka lienee vahvistanut kontrahdin).
Matti Juhonpoika Sihvola otti 16/2 1798 tekemällään kontrahdilla isännöimälleen puoliskolle Pillin taloa kotivävyksi liikkalalaisen Tuomas Eerikinpoika Kujalan. Kihlakunnanoikeus vahvisti kontrahdin irtaimiston osalta, minkä jälkeen, 31/1 1799, Matti Juhonpoika, tuolloinen lautamies, sai Kymenkartanon provinssikansliasta vahvistuksen kontrahdilleen myös kiinteistön eli kruununtalon hallinnan osalta. Kontrahdin tarkempi sisältö ei ole tiedossani, mutta nähtävästi siinä luvattiin vävylle apen jälkeen puolet talonpuoliskon hallintaoikeudesta. Matti Juhonpoika näet teki 10/3 1810 nuoremman kotivävynsä Simo Simonpoika Vanhalan kanssa kontrahdin, jolla lupasi tälle toisen puolen talonpuoliskostaan. Tätä ennen, 3/8 1807, Matti Juhonpoika Sihvola oli saanut valvotulla ja lainvoiman voittaneella testamentilla leskenä ja rintaperillisittä kuolleelta veljeltään Pekka Juhonpojalta tämän osuuden Pillin talon hallintaoikeudesta.
Edellä mainittujen perusteiden nojalla Matti Juhonpoika Sihvola, silloinen herastuomari, haki 14/3 1815 Viipurin läänin maaherranvirastolta yksin itselleen sijoitusta Pillin talonpuoliskoon. Hänen takuumiehikseen sitoutuivat tällä kertaa talolliset Tuomas Simonpoika Kattelus ja Matti Jaakonpoika Purho Saaramaalta. Maaherranvirasto totesi 2/12 1815 antamassaan sijoituspäätöksessä hakijan saaneen mainituilla siirroilla yksin hallintaoikeuden kyseiseen talonpuoliskoon ja myönsi samana päivänä hänelle sijoituskirjan. Sijoituspäätöksen perusteluihin sisältyvä selvitys talonpuoliskon hallintahistoriasta on sikäli vääristynyt, että Eerik, Sipi, Matti ja Pekka Sihvolaa, joiden kaikkien patronyymi on Juhonpoika, nimitetään erheellisesti neljäksi veljekseksi, vaikka ensiksi mainittu oli, kuten edellä on todettu, jälkimmäisten eno!
Viipurin lääninkonttoriin 3/3 1817 jättämällään anomuksella Matti Juhonpoika Sihvola haki vahvistusta nuoremman kotivävynsä Simo Simonpoika Vanhalan hyväksi 1810 tekemälleen luovutussopimukselle, josta edellä on mainittu. Maaherran määräyksestä asiassa kuultiin Matin vanhempaa vävyä Tuomas Eerikinpoika Kujalaa ja kruununvouti toimitti talonpuoliskolla katselmuksen 24/10 1817, minkä seurauksena Matti peruutti anomuksensa ja määräsi, ettei talonpuoliskoa hänen elinaikanaan eikä hänen kuoltuaankaan saa halkoa, koskei se kestänyt enempää jakamista. Tähän kumpikin vävy ilmoitti tyytyvänsä.
Matti Juhonpoika Sihvola ryhtyi toimenpiteisiin Pillin talonpuoliskonsa lunastamiseksi kruunulta perintötilaksi. Perinnöksilunastusanomuksensa Matti jätti Viipurin lääninkonttoriin 29/4 1818. Lääninkonttorissa samana päivänä laadittu kuulutus asiasta julistettiin Kymin kihlakunnan kaikissa kirkoissa. Kun anomusta vastaan ei määräajassa ilmaantunut keneltäkään mitään moitetta, ja kun Matti oli suorittanut tilan lunastushinnan, 10 ruplaa 68 kopeekkaa hopeaa, Viipurin lääninrahastoon 21/12 1820, Keisarillisen Suomen senaatin talousosasto myönsi hänelle tilaan perintökirjan 2/2 1821. Matti Juhonpojan ja hänen perillistensä hallitsemaa Ala-Pillin puoliskoa Pillin talosta ruvettiin kutsumaan nimellä Sihvola, ja koko Pillin taloa nimellä Pilli-Sihvola.

hanne
30.07.11, 06:18
Hei Seppo,
Ymmärsinkö oikein, että vuoden 1821 jälkeen Viialassa oli talot N:o 7
Sihvola ja Pilli-Sihvola sekä talo N:o 10 Sihvola. Löysin myös tietoja vuodelta 1636-38, jolloin kylälle ilmestyi kaksi sotilasta Lassi Juhonpoika (Lars Jönsson) sekä Klemetti Juhonpoika (Clemet Jönsön). Tiedätkö olivatko veljeksiä ja mistä tulivat? Lassi sai kruunulta talon N:o 7 (i överlän?). Liekö tehnyt jonkun urotyön sotilaana? Oli Martin Roosin alaisena ("pråfoss") armeijassa. Klemetti ilmestyi talon N:o 10 isännäksi, joka oli ollut autiona us. vuosia. Oli Simånssonin kuski (förare). Minua askaruttaa myös vuoden 1638 maakirjassa (LT1166) merkintä Piilj dräng Lassin kohdalla parina vuotena.
Hanne

hanne
30.07.11, 07:16
Anteeksi erehdyin tilojen määrästä. Luin tekstin uudelleen. Eli Viialassa oli Pilli-Sihvola (nro 7) ja Sihvola (nro 10).
Hanne

sippu630
30.07.11, 19:35
Vehkalahden ja osan Kymiä syyskäräjissä 25/11 1765 talollinen Juho Samulinpoika Pilli Viialan kylästä ja tästä Vehkalahden pitäjästä tuli oikeuden eteen ja ilmoitti seuraavansisältöisen yhtiökontrahdin hänen ja vävynsä Esko Kallenpojan välillä, nimittäin:
Koska hän vanhana ja vaivaisena ei enää kykene hoitamaan hallitsemaansa Pillin 1/8 veron kruununtaloa, niin sen tähden on hän vakain tuumin päättänyt, että mainittu hänen vävynsä Esko hallitsee taloa hänen kanssaan yhteisessä pesässä ja ruokakunnassa ja pitää hänen olla avuksi apelleen, mutta mikäli korkein kutsuu apen täältä pois, auttaa hän Esko hänet kaikella kunnialla hautaan ja elättää hänen jälkeensä jättämänsä vaimon kuolinpäiviin asti ja antaa haudata hänet yhtä kunniallisesti; siinä tapauksessa on vävy myös velvollinen elämään lankojensa Eerikin ja Tuomaan kanssa heidän isänsä kuoleman jälkeen yksimielisinä yhteisessä pesässä ja ruokakunnassa, ainakin siihen asti, kun pojat täyttävät 21 vuotta, mutta pojat ovat sitä vastoin velvollisia olemaan kuuliaisesti vävylle avuksi talon töissä, mutta koko talon hallinta lankeaa vävylle apen kuoltua.
Vävy Esko Kallenpoika nyt läsnäolevana tunnusti kontrahdin olevan kaikin puolin oikein ja lupasi pitää ehdot rikkumatta ja kaikella lapsen tottelevaisuudella, mikä niin muodoin pyynnöstä merkittiin, tullen tästä vävy Eskolle annettaman asianmukainen ote.
— — —
Huomautus: Mainittu 1/8 kokoveron ja 1/8 manttaalin veroinen Pillin talo on Ala-Pilliksi tai Ranta-Pilliksi kutsuttu puolisko koko Pillin 1/4 veron ja 1/4 manttaalin maakirjatalosta N:o 7. Talon toista puoliskoa kutsuttiin Mäki-Pilliksi.

sippu630
30.08.11, 09:46
Tämän viestiketjun aloitusviestissä totean Viialan Sihvoloiden talonosuuksiensa vastaisesta hallinnasta 12/12 1793 tekemästä kontrahdista mm. seuraavaa: ''Haminan alilainkäyttöoikeus otti istunnossaan 20/2 1794 kontrahdin ja takuusitoumukset pöytäkirjaansa ja alisti asian Viipurin kameraalihovin taloustoimistolle (joka lienee vahvistanut kontrahdin).''
Kameraalihovin vahvistus saatiin 24/4 1796, mikä selviää kameraalihovin taloustirehtöörin Andreas Lindénin allekirjoittamasta ja sihteeri J. Biörckquistin varmentamasta kirjeestä Haminan alilainkäyttöoikeudelle (tähän kirjattu kuudesta eri asiasta vain Sihvoloita koskeva):
"Hänen Keisarillisen Majesteettinsa, kaikkien venäläisten itsevaltiattaren käsky Keisarillisesta Viipurin kameraalihovista Haminan alilainkäyttöoikeudelle. Alilainkäyttöoikeus on raportillaan 21:nneltä lokakuuta 1794 esittänyt tarkastettavaksi seuraavat transaktiot, joilla nimittäin 1:ksi = = =; 2:ksi = = =; 3:ksi = = =; 4:ksi = = =; 5:ksi = = =; ja 6:ksi talolliset Eerik Juhonpoika Sihvola ja Sipi Juhonpoika ovat hankkineet hallintaoikeuden kumpikin puoleen osaan Vehkalahden pitäjän Viialan kylässä sijaitsevaa Sihvola-nimistä taloa, ja talolliset Matti ja Pekka Juhonpojat yhteisesti hallintaoikeuden puoleen osaan taloa N:o 7 samassa kylässä (die Bauren Erich Johanssohn Sichwola und Sigfred Johanssohn jeder das Besitzungs-Recht zu einer Hälffte von der im Dorffe Wiala Weckelaxschen Kirchspiels belegenen Heimat Sichwola genannt, und die Bauren Matts und Peter Johanssöhne gemeinschafftlich das Besitzungs Recht zu der Hälfte von der Heimat N:o 7. im selbigen Dorffe, an sich gebracht). Koska tämä Keisarillinen kameraalihovi edellä sanotun raportin oheen liitetyistä pöytäkirjanotteista havaitsee, että mitä tulee edellä sanottuihin kauppoihin (Abhandlungen) on alilainkäyttöoikeus ottanut huomioon kaiken huomioon otettavan, niin palautetaan samaiset täten asianmukaisten julistusten (Anschläge) laatimiseksi sanotuista talonluovutuksista (Heimats Cessionen). Viipurissa 24. huhtikuuta 1796. A. Linden. / J. Biörckquist, sihteeri."