PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lappalaisten pääsiäisperinnettä


Piipotar
25.07.11, 14:54
Löytyyköhän jostain tarinaa tästä lappalaisten vanhasta pääsiäisperinteestä josta olen vain kuullut puhutun?

1940-luvun loppu puolelta kuultua tarinaa poroajeluista missä kylän nuoret naimattomat miehet olisivat saaneet ikään kuin kasteen miehiksi. Nuorille annettiin ennen ajelua juotavaksi terästettyä viinaa. Olisiko siinä ollut kyseessä joku sieni-uute tms. Jonkun tarinan mukaan myös kuolleen kuolaa?

Ennen puolta yötä olisi pitänyt olla shamaanin luona välttyäkseen pahemmilta kohtaloilt?

kkylakos
03.08.11, 07:45
Jollei tänne ilmaannu tietäjiä, näistä voi löytyä apua
* Kysy SKS:ltä (http://dbgw.finlit.fi/verkkotietopalvelu/)
* Kysy kirjastonhoitajalta (http://www.kirjastot.fi/kysy/)

Tuisku
03.08.11, 19:25
Jollei tänne ilmaannu tietäjiä, näistä voi löytyä apua
* Kysy SKS:ltä (http://dbgw.finlit.fi/verkkotietopalvelu/)
* Kysy kirjastonhoitajalta (http://www.kirjastot.fi/kysy/)

Eiköhän tämä taija olla pelkkä trolli

jouko_autio
08.08.11, 18:13
Näitä juttuja on. (Edelleenkin?) Kaikissa tahtoo olla tämä rasistinen sävy, lappalaiset esitetään hölmöläisinä kummallisine pakanallisine tapoineen.

Jutut palvelivat kertojiensa omanarvontunno kohottajina. Ei oo perrää!

Sari H
08.08.11, 18:29
Tämän on niin hassua, että nimenomaan lappalaiset esitetään hölmöinä jne. koska muinaisessa Suomessa uskontona oli luonnonuskonto ja taikausko, ja ei siis yksinomaan lappalaisten keskuudessa =) Myös Vienan Karjalaisten uskontona oli luonnonuskonto.

Piipotar- tutustu luonnonuskontoihin ja esim. Vienan Karjalan vanhoihin kirjoihin sieltä voi löytyä monia taikoja. =) Niitähän on meidän Kalevalassakin, jossa ovat elämisen ohjeita vienalaisille...

Piipotar
11.08.11, 19:13
Miepä pyydän anteeksi jos kysymykseni jota kuta loukkasi. Se ei suinkaan ollut tarkoitus.
Eikä mielestäni tässä ollut mitään lappalaisten mollaamista. Kaipailin vain vahvistavaa tietoa erääseen lapin aikojen tarinaan liittyen. Joka alueella kai on ollut ja on omat tyylinsä, tapansa ja peinteensä. Ja viina liittyy monenkin paikkakunnan perinteisiin, emännän nostoon...isännän nostoon...jne.

Ajattelin vain että olisiko ollut kuitenkin kyseessä joku leikkimielinen miehen ikään kastamis riitistä kyse joka sitten suoritettiin pääsiäiseen liittyen. No, kyse oli kai sitten vain muuten pääsiäiseen liityvää.

Kiitoksia lukuvinkeistä, nuo ovatkin ihan aiheellista luettavaa.