PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eerik Laurinpoika Tolvanen, Heinävesi-Rantasalmi


Antti Laukkanen
21.07.11, 22:58
Terveeks,

Jouduin hieman työlään ropleeman eteen, joten kysynpä taas viisaammiltani. Olen pengannut Rantasalmen, sittemmin Kangaslammin, Tolvasia tuossa eräänä projektinani. Tuli vastaan kaksi Eerik Laurinpoika Tolvasta, jotka molemmat kuuluvat tutkittaviin esivanhempiin. Jännittävää sinänsä, että molemmat vihittiin samana päivänä eli 25.10.1801 Rantasalmella. Toisen selvittelin helpommin, toinen tuotti päänvaivaa niin, etten nyt kovin pitkälle päässyt kuitenkaan. Kävi kuitenkin ilmi, että tämä ongelmallisempi Eerikki oli Lauri Tolvasen ja Kristiina Koikkalaisen (1757) poika ja syntyisin Heinäveden puolelta Karhilantaipaleen kylästä ja kas, tuossa onkin hänen kastemerkintänsä numerolla 79:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4414781

Ensimmäinen ongelma onkin, mitä Eerikin nimen alla lukee. Jotakin siinä mainitaan salavuoteudesta, mutta yliviivatusta en pääse kärryille.

(Kirjoitellessani tätä taisinkin keksiä, mistä joukkio on kotoisin, eli Pisamalahti kolmosessa on joukko, joka kuulemma asustaa Karhilantaipaleella:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1234&pnum=260

Jätänpä tämän kirjoittamani kuitenkin tähän, mikäli joku sattui kiinnostumaan ja kenties tuntisi asiaa paremmin:

Tuolla sivulla
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4097887
vaikuttaisi olevan Eric Tolvanen, joka kuolee ja hänen poikansa Antti perheineen ja tämän veli Lauri, joka ehkä kenties mahdollisesti on haettu hahmo.

Mikä nyt saakin hieman epäilemään, että olisikos tämä kenties Eerik Tolvasen ja Marketta Malkin pesue, joka syntyi Rantasalmen Kurenlahdella ja Pisamalahdella 1735-1757. Marketta olisi kuollut viime mainitussa alkuvuodesta 1758. Eerikille ei löytynyt Heinävedeltä kuolinmerkintää, mutta yllättäen Hiskin mukaan Rantasalmelle on kirjattu Karhilantaipaleella 19.8.1776 kuollut Eerik Tolvanen.

Edellistä linkkiä seuraavalla sivulla on synnistä päästetty Kristiina Koikkalainen, joka lähtenee sitten Tuomas Ollinpoika Pakarisen neljänneksi vaimoksi Ahvensalmeen.)

Joka tapauksessa se kastemerkinnän tulkinta kiinnostaa. Sekä se, miksi Lauri Tolvasesta ei ollut pojalle isäksi. Ihan heti oitis en Rippikirjoista keksi mitään viitettäkään hänen osuudestaan, mutta onpahan tuossa kastemerkinnässä isän nimi joka tapauksessa.

Kiitos etukäteen, mikäli joku saa piiperryksestäni jotakin tolkkua...

-Antti-

TerhiA
22.07.11, 08:58
Eerikki oli Lauri Tolvasen ja Kristiina Koikkalaisen (1757) poika ja syntyisin Heinäveden puolelta Karhilantaipaleen kylästä ja kas, tuossa onkin hänen kastemerkintänsä numerolla 79:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4414781
Ensimmäinen ongelma onkin, mitä Eerikin nimen alla lukee. Jotakin siinä mainitaan salavuoteudesta, mutta yliviivatusta en pääse kärryille.

Näyttäisi ihan siltä kuin siinä olisi ensin kirjoitettu med äktenskapslöfte , se on sitten ylivedetty ja alapuolelle kirjoitettu i lönskaläger.

Antti Laukkanen
22.07.11, 11:08
Näyttäisi ihan siltä kuin siinä olisi ensin kirjoitettu med äktenskapslöfte , se on sitten ylivedetty ja alapuolelle kirjoitettu i lönskaläger.

No nyt kun sanot, niin siltähän tuo näyttää. Ehkä jopa "medh". Pitäisi vissiin viimisellä mennä johonkin sukututkimuskurssille, niin oppisi alan termistön... Helpottaisi tulkintoja.

Mutta kiitos kovasti. Tämä Lauri on siis mitä ilmeisimmin vokotellut Stiinan aittaan suurilla puheilla kihloista ja avioliitoista ja jänistänyt sitten tosipaikan tullen. Kenties. Näyttäisi ilmeiseltä.

Näyttää myös siltä, että kun todennäköisesti tämä mainitsemani perhe on tosiaan oikea, kyseisen Laurin kastemerkintä puuttuu. Perheeseen on syntynyt Lauri ensimmäisenä lapsena jo 1735, mutta hän on kuusi ja puolivuotiaana kuollut Kurenlahdella. Rippikirjasta kävisi ilmi tälle toiselle Laurille muistaakseni toisessa kirjassa 1751 ja toisessa 1755, mikä täsmäisi tarinaan paremmin.

Näyttipäs tämä sekasortoiselta, mutta ehkä siihen pikku hiljaa tulee selkoa ja järjestystä. Tietoa ja valistuneita arvauksia otetaan edelleen vastaan. Kyseistä sukuakin lienee joku tutkinut.

-Antti-