PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kälviä v. 1905 & kuolinilmoitusten julkaiseminen lehdessä


Laardi
13.07.11, 17:15
Esi-isäni kuoli vuonna 1905 Kälviällä Keski-Pohjanmaalla. Olen tutkinut historiallisen sanomalehtiarkiston niitä lehtiä, joita olen olettanut luetun/ilmestyneen alueella, mutta en ole löytänyt kuolinilmoitusta. Olen miettinyt, mistä se voisi johtua.

1) Mitä lehtiä alueella luettiin ja oliko joku yksi lehti, jossa oli tapana pääsääntöisesti julkaista kuolinilmoituksia vai useampia mahdollisia lehtiä?

Eli olenko rajannut hakuni ulkopuolelle lehden, kuten Vaasassa julkaistut, josta kuolinilmoitus saattaisi löytyä?

Vrt. nyk. Keskipohjanmaa ja paikallislehti Lestijoki: molemmissa lehdissä tai vain toisessa saattaa olla julkaistuna henkilön kuolinilmoitus, mutta yl. ei julkaistane esim. Hesarissa.

Myös Vasabladet näkyy julkaisseen juttuja Kälviältä (1800-luku), mutta en oikein usko, että esivanhempani suomenkielisinä olisivat tilanneet ruotsinkielistä (Wasa-Posten tai Österbottningen) lehteä saati julkaisseet kuolinilmoitusta siinä. Vaiko? Ei ainakaan Österbottningenissa ollut, kun kuoleman jälkeen ilmestyneitä numeroita parin kuukauden ajalta kävin läpi.

Toisaalta myöskään tekstintunnistus ei aina parasta A-luokkaa ole ollut hakuja tehdessä, joten saattaa olla, että ohi on mennyt senkin takia.

2) Oliko tuohon aikaan yleensäkään tapana julkaista kuolinilmoituksia lehdessä, vrt. yhtä runsaasti kuin nykyään?

Esimerkiksi Kokkola-lehdessä on kuolinilmoituksia ko. vuodelta, mutta ei hakemastani henkilöstä. Tosin siinä lehdessä on muutenkin todella harvakseltaan kuolinilmoituksia, Österbottningenissakin vain hieman enemmän.

3) Jotain, mitä on jäänyt tajuamatta/huomaamatta?


Olisi siis mukava tietää, etsinkö aivan turhaan, ja jos niin teen, niin voisin unohtaa koko jutun ja siirtyä eteenpäin jonkin toisen lähteen parissa. Voinko esim. olettaa, että jos käyn kaikki tuolla arkistossa olevat lehdet läpi kuolinpäivän jälkeiseltä parilta kuukaudelta ja en löydä ilmoitusta, niin sitä ei ole julkaistukaan ikinä missään? (tosin näin paljon työtä en välttämättä haluaisi tehdä tämän eteen)

kkylakos
18.07.11, 09:21
2) Oliko tuohon aikaan yleensäkään tapana julkaista kuolinilmoituksia lehdessä, vrt. yhtä runsaasti kuin nykyään?

Mielipiteenä: ei ollut yhtä laajasti tapana. Ja jos tarkistat joka numeron, niin minusta riittää pari-kolme viikkoa.