Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suomenlinnan vangit 1800-luvulla
Jippii! Löytyipä minunkin suvusta yksi rikollinen. Törmäsin Hiskissä Oravaisten kirkon kirjoissa kuolleiden luettelossa syytinkimies Johan Kustaanpoika Simoniin, k. 15.11.1846 ja haudattu samana vuonna. Viitteinä on kaksi alkuperäistietoa: upp.hj ja Kdöd i Sveaborg Fäsningsfånge. Eli kuollut Suomenlinnan vankilassa.
Kysymys kuuluu: mistä saa tietoa hänen tuomiostaan. Onko hänet haudattu Oravaisiin vai jonnekkin muualle vankeinhodon toimesta? Punavangithan haudattiin Santahaminaan mutta tämä tapahtui aiemmin.
Kyselee Jyry
eeva häkkinen
08.07.11, 08:17
Tuomiokirjoistahan tuomioista saa tietoa. Jos tiedät tuomiokunnan ja ajankohdan, sieltä vain etsimään. Tuolta ajalta voi kirjan alussa olla jutturekisteri, valitettavasti vain kantajan mukaan listattuna ja tässä kantaja saattoi olla yleinen syyttäjä. Jos tiedät, että juttu on käynyt hovissa (esim. henkirikos tai muu vakavampi juttu), saattaa olla helpompi aloittaa hovioikeuden kirjoista. Jollet tiedä asiasta mitään, löytyy senaatin prokuraattorinviraston asiakirjoista kuukausittainen luettelo kruununvankiloiden vangeista, jota voi sitten selata kuolinajasta taaksepäin ja löytää ainakin tiedon, mistä ja milloin henkilö on sinne tuotu. Hautauksesta voi olla vaikeampi löytää tietoa, vai onko jollakin vinkkejä? Olisi itselläkin käyttöä.
Anitta I-E
08.07.11, 09:32
Saattaisko kyseessä olla Lars-Otto Backmanin kirjassa Brott mot annans liv i Syd-österbotten under 1800-talet, del 1, tapaus 825.
"Bonde Johan Gustafsson Simons och hans broder , gästgivaren Jacob Gustafsson Simons samt inhyseskarlen Johan Gabrielsson Kuhlberg"
Hemort Oravais by och capellav Vörö socken
Brott: Den 16.5.1844 ... (aika pitkä kertomus tapahtumasta)
HR 29.4.1845
HovR 29.7.1845
HovR 28.1.1846 " HovR upprepade sitt tidigare utslag och förordnade, att J.S. skulle insättas för bekännelse av brottet på Sveaborgs fästning på obestämd.
Besvär: J.S. anförde besvär över HovR:s utslag till JD och begärde bl.a. återförvisning av målet, men JD avslog hans besvär den 19.5.1846 och bestämde, att det skulle förbli vid HovR:s utslag.
Ohhoh! Tuohan on mielenkiintoinen tieto. Kyllä kyseessä on sama henkilö. Mistähän koko jutun voi löytää? Onko kirjastossa? Täytyy kaivaa samalla ruotsinkielen sanakirja esiin. Osan ymmärsin, osaa en.
T. Jyry
Anitta I-E
09.07.11, 06:41
Kirja on kyllä pääkaupunkiseudulla ainakin Eduskunnan kirjastossa, mutta tällä hetkellä lainassa minulla. Voin laittaa kopion ko jutusta, jos laitat osoitteesi vaikka yksityisviestillä.
Heikki Koskela
09.07.11, 07:04
Kirjasta on olemassa myös suomenkielinen painos. Nimi taitaa olla: "Rikos ihmistä kohtaan". En tiedä onko kaikissa kirjastoissa.
Anitta I-E
09.07.11, 11:03
Sattuiskohan joku tietämään tarkemmin tuosta suomennoksesta. Sitä on joku muukin etsinyt .
Kysy kirjastonhoitajalta, 2009:
"Löytyykö Lars-Otto Backman'in kirjaa 'Analys av brott mot annans liv i Syd-Österbotten' suomennettuna Espoosta tai kaukolainana muualta"
"Ko. teosta ei näytä suomennetun. Alla olevan linkin kautta (napsauttakaa hiiren osoittimella linkkiä) voi selata hänen tiedossamme olevia julkaisujaan:
https://fennica.linneanet.fi/...13&SID=1 (https://fennica.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?Search%5FArg=Backman%2C%20Lars%2DOtt o&SL=None&Search%5FCode=NAME%5F&CNT=25&PID=K-juk_z2_RKNYmZaJ9sI4QDmmSI&BROWSE=1&HC=13&SID=1) "
Itse löysin netistä yhden suomennoksen koskien Matti Haapalan tapausta:
http://www.raunohaapala.com/haapalan-suku/
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.