PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lapin maakuntamuseolla julkinen kokoelmaselain


kkylakos
15.06.11, 13:28
Kopsattuna tiedotteesta:

Lapin maakuntamuseon esine-, arkistoaineisto- ja kuvakokoelmat löytyvät nyt museon julkisesta kokoelmaselaimesta. Sivustossa voi tehdä hakuja ja selata valokuvia, esineitä ja arkistoaineistoa (esim. postikortteja ja pienpainatteita) Lapin maakuntamuseon aiheiltaan laajoista kokoelmista.

Kuvakokoelmasta löytyy mm. Rovaniemen ja Petsamon -historiaan liittyviä kuvia. Museon kuva-aineisto on Rovaniemi-keskeistä, mikä näkyy väistämättä myös kokoelmaselaimeen valikoiduissa kuvissa. Esinekokoelmassa painottuu tällä hetkellä eri projekteissa digitoidut kokonaisuudet: saamelainen kulttuuri, Petsamo, jälleenrakennuskausi ja Lapin matkailu, mutta myös muuta aineistoa on jo nähtävillä. Arkistoaineistossa enemmistönä ovat Rovaniemi-, Petsamo- ja yleiset Lappi-aiheiset postikortit 1900-luvun alkupuolelta.

Kuva- ja esinekokoelmissa on mukana myös Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n aineistoa. Kotiseutuyhdistyksen kuvat ovat säilytyksessä Lapin maakuntamuseon kuva-arkistossa. Yhdistyksen esineet ovat Pöykkölän kotiseutumuseossa, mutta digitaaliset luettelointitiedot sijaitsevat Lapin maakuntamuseon kokoelmatietokannassa.

Sivustossa on nähtävillä kuitenkin vain osa kokoelmista sen mukaan, mitä kokonaisuuksista on viety digitaalisessa muodossa tietokantaan ja mitä siitä poimitaan julkisesti nähtäville. Lisäksi rajoituksia aiheuttavat yleiset tekijänoikeuslait ja yksityisyyden suoja. Sivuston aineisto karttuu koko ajan, koska web-ohjelma hakee tietonsa museon kokoelmaohjelmasta, johon aineistot luetteloidaan.

Julkisen kokoelmasivuston luominen on ollut Lapin maakuntamuseossa työn alla jo pidemmän aikaa. Sivustosta hyötyvät tutkijat ja asianharrastajat sekä kaikki muutkin uteliaat. Sivuston aineiston tietoja voi kerätä keräilykoriin, jonka perusteella voi tarvittaessa pyytää museosta lisätietoja aineistosta tai tilata valokuvia käyttöönsä. Sivustolla aineistosta näkyvät vain sellaiset yleiset tiedot, jotka voidaan julkisesti laittaa näkyville. Kaikesta aineistosta on siis olemassa lisää tarkempaa tietoa, jota voi halutessaan museosta pyytää.

Lapin maakuntamuseon kokoelmaselain löytyy osoitteesta: http://www.rovaniemi.fi/suomeksi/Palveluhakemisto/Kulttuuripalvelut/Museot/Lapin_maakuntamuseo/Kokoelmat/Kokoelmaselain.iw3