Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilas lasaretissa
Sotilas Michell Storckin kohdalle on pääkatselmusrullaan kirjoitettu merkintä sairaalakäynnistä. Mistähän tässä on kyse?:confused:
http://83.150.87.40/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=17377&pnum=757
Ei välttämättä mistään sen kummoisemmasta kuin että hän on ollut juuri kyseisenä katselmuspäivänä 8.9.1790 sairaana lasaretissa, eikä paikalla (präsens) kuten useimmat.
:) Jaska
Mitä siinä merkinnässä tarkkaan ottaen lukee? En saa kaikista kirjaimista selvää...:eek:
Suunnilleen: Sjuk på Hapaniemi fältlatzarette
:) Jaska
Missähän tämä Haapaniemen kenttäsairaala sijaitsi? :confused: Haapaniemi-nimisiä paikkoja löysin kartalta useampia...
Missähän tämä Haapaniemen kenttäsairaala sijaitsi? :confused: Haapaniemi-nimisiä paikkoja löysin kartalta useampia...
Sprengtporten liittyi armeijaan ja ylennettiin kapteeniksi Pommerin sodan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsenvuotinen_sota) aikana. Hän avusti veljeään vuoden 1772 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1772) vallankumouksessa. Vuonna 1775 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1775) hänet ylennettiin everstiksi ja vasta muodostetun Savon prikaatin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Savon_prikaati) komentajaksi. Sprengtporten koulutti upseereita aluksi omilla varoillaan ja perusti vuonna 1779 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1779) Haapaniemen Sotakoulun (Haapaniemen kadettikoulu, jonka nimi muutettiin vuonna 1812 Haapaniemen Kenttämittauskouluksi, aloitti toimintansa Kuopiossa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuopio) 1. elokuuta 1780 ja vappuna 1781 se sijoitettiin Haapaniemen tilalle Rantasalmen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Rantasalmi) pitäjään[3] (http://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Magnus_Sprengtporten#cite_note-2)), jossa se toimi vuoteen 1819 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1819) saakka vallanpitäjän vaihdoksesta huolimatta. Sprengtporten otti käyttöön uuden, liikkuvan sodankäyntitavan, johon hän oli saanut vaikutteita Pommerin sodasta. Hän myös opetteli suomen kielen.
Haapaniemen toiminnan perusteella Sprengtportenia on pidetty suomalaisen sotilaskorkeakoulutuksen perustajana.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.