PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinilmoitusten skanaaminen SSS:n sivuille


eruppa
28.05.11, 11:41
Huomenta Porista!

Olisin kääntynyt sukututkijayhteisön juristijäsenten puoleen seuraavalla kysymyksellä.

Allekirjoittanut ja moni muukin on useampaan otteeseen joutunut työn takia muuttamaan paikkakuntaa. Näin ollen on mahdotonta tilata pelkästään kuolinilmoitusten lukemiseksi kaikkien noiden paikkakuntien sanomalehtiä. Tästä seuraa, että joku vanha hyvä tuttava kuolee ilman, että asiasta saa koskaan tietoa.Näin ollen ei voi lähettää edes adressia omaisille puhumattakaan hautaustilaisuuteen osallistumisesta. Myös joku sukutietokannassa oleva saattaa kuolla ilman, että tieto tavoittaa sukututkijaa.

Kysyisinkin teiltä "pykäläviisailta ja lakikirjanoppineilta", olisiko laillista toimintaa skannata lehtien kuolinilmoitukset tuoreeltaan ja panna ne SSS:n sivuille salasanan taakse tutkijoiden käyttöön. Henkilösuojalakihan vaikeuttaa jo muutenkin harrastustoimintaamme ja laitonta skannausta ei tietenkään saa tehdä. Epäilen, että jos suinkin on tilaisuus "rahan lypsämiseen", joku viisas alkaa vaatia rangaistusta henkilösuojalain rikkomisesta sekä " miljoonan euron korvausta henkisistä kärsimyksistä".

Itse olisin valmis skannaamaan Satakunnan Kansan kuolinilmoitukset, jos saan riittävästi muuta joukkoa mukaan muualta ja tuollainen skannaus on laillista.

kyseleepi Erkkihttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif

Kovanen
28.05.11, 12:58
Tervehdys!

Mielenkiintoinen kysymys, monta mietittävää...

Suosittelen, että lähetät kysymyksesi sähköpostitse Tietosuojavaltuutetun toimistoon, osoite: http://tietosuoja.fi

Pikavastauksia ei kannata odottaa, vastaukset tulevat aikanaan.

Kerrothan saamasi vastauksen täälläkin meidän yhteiseksi hyväksemme, kiitos.

Terveisin Eila

alli
28.05.11, 14:29
Todella mielenkiintoinen kysymys. Tietosuojavaltuutetun toimistosta saa vastauksen yleensä heti, kun soittaa edellisessä vastauksessa anntetun linkin oikeassa yläkulmassa ilmoitettuina aikoina puhelinneuvonnan numeroon 010....

alli

eruppa
28.05.11, 18:06
Hei!

Koska en ole koulutukseltani juristi vaan "rasvanahkainen sähköinsinööri", jättäisin asian juridisen puolen, mm. yhteydenpidon tietosuojabyrokraattien kanssa ammattilaisten hommaksi.

Ilmoitin vain, että olen valmis rutiinipuuhasteluun, mikäli juridiikan ekspertit toteavat skannaamisen luvalliseksi. "Rosikseen" en missään tapauksessa asian tiimoilta halua joutua.

Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif

Tuulakki
28.05.11, 18:19
Tämä kysymys on niin "yllättävä", että joudummekohan kohta välttämään jopa sanomalehtiartikkelien siteeraamista, linkittämistä tai skannatun artikkelin esittelemistä täällä suku forumilla? Pitääköhän todella kysyä lupa esim. jonkun tunnetun henkilön elämään liittyvien tietojen edelleen julkaisemiseen, jos tiedot on poimittu päivittäin ilmestyvästä sanomalehdestä??? Esimerkkinä "in memoriam" -kirjoitukset tai henkilön saamat tunnustukset.

Jos tietosuojavaltuutetulta tulee kielteinen vastaus kuolinilmoitusten skannaamiseen suljetulle jäsensivustolle, niin uskon vahvasti, että ratkaisevat sanat ovat "sukututkijoiden käyttöön" :confused:. Odotan mielenkiinnolla tietosuojavaltuutetun kantaa asiaan!

Toteutusta tuntemattomana arveluttaa tosin, miten tällaisten tietojen hakua ja säilytystä voitaisiin ylläpitää ilman, että siitä muodostuu henkilörekisteri, johon taas liittyy iso pykäläviidakko! Pykälät kun ovat nykään aika lailla sukututkijoita vastaan...:D:

Idea on mielestäni kehittämisen arvoinen!

blue-eyed
29.05.11, 08:06
Arvelen, että tekijänoikeus kuolinilmoitukseen on ilmoituksen laatijalla, olkoon se sitten omainen tai joku muu. Sanomalehtihän vain julkaisee sen (kallista) maksua vastaan.

Juha
29.05.11, 08:56
No, bisnesajattelua löytyy tältäkin saralta;
http://www.kuolinilmoitukset.fi/

H.Arjava
29.05.11, 08:57
Siltä varalta, ettei olisi yleisesti tiedossa, kerrottakoon, että Kansallisarkistossa on SSS:n toimesta mikrokorteilla ainakin tärkeimpien Helsingin lehtien kuolinilmoitukset n. 1920 - 1970. Ne on järjestetty aakkosiin, joten niistä löytää nopeasti ja helposti etsimänsä. Ainakin itse hyödyin niistä suuresti, kun näki esimerkiksi, ketka sukulaiset olivat vielä elossa surijoina.

H. Arjava

eruppa
29.05.11, 09:21
Kiitokset kommenteista kaikille vastanneille.

Tuo asian juridinen puoli onkin se perusongelma. Jos omaisella on kuolinilmoitukseen tekijänoikeus, hän voi "rahan kiilto silmissä" vaatia skannaajilta jättikorvauksia tekijäoikeusloukkauksista. Jos omainen on vielä rikas ja jästipäinen, hän voi varallisuudellaan saattaa "hyvässä uskossa toimineen" sukututkijan vararikkoon loputtomassa oikeudenkäyntiketjussa.

Vielä pahempi tilanne olisi, jos joku valtion tietosuojabyrokraatti nostaa asiasta kanteen korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen saadakseen. Vaikka valtion budjettirahat ovat tiukilla, en ole koskaan kuullut, että valtiovalta kitsastelisi oikeudenkäyntikuluista silloin kun on juridisista periaatteista kysymys.Miljoona euroa sinne tai tänne ei merkitse mitään kun "oikeutta haetaan". Silloin Suomen Sukututkimusseuran rahatkin olisivat "kärpäsen kakka Itämeressä".

Erkki Porista :confused:

Erkki
29.05.11, 11:19
Tuo asian juridinen puoli onkin se perusongelma.
Erkki Porista :confused:

Sukututkimuksen, kuten muunkin tutkimuksen lähtökohta on periksiantamaton uteliaisuus ja kiinnostus tutkimuskohdetta kohtaan. Laillisuus, lain kunnioitus ja kaikki siihen viittaava jää toisarvoiseksi silloin, kun etsitään totuutta ja tietoa tapahtununeesta.

Suku- ja historiantutkimus ei saa olla sidoksissa muuhun, kuin pyrkimykseen totuuden selville saamiseen. Jos menneisyyttä selvitetään epäillen tuloksen soveliaisuutta niin parempi jättää työ aloittamatta. En tunnustaudu anarkismin kannattajaksi, mutta loputon utelu mikä on luvallista tai soveliasta ei edistä menneisyyden selvittämistä millään tavoin, päin vastoin.

On tykkänään eri asia miten saatua tietoa ja mahdollista totuutta julistetaan eteenpäin. Nimittäin kaikkea haltuunsa saamaansa tietoa ei ole kenelläkään velvollisuutta kertoa eteenpäin. Se on ihan omassa harkinnassa. Hyvä on jos kerrotaan, mutta mitä sitten jos menetellään toisin?

Päätän kvasifilosofisen raporttini täältä tähän.

Hakulinen
29.05.11, 19:55
Hesari (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/HSn+Muistot-palvelu+aukeaa+huomenna/1135266512375) alkaa tarjoamaan muistokirjoitukset myös netissä, huomisesta alkaen.

marimedia
30.05.11, 07:45
Hyvä idea! Olen itsekin joskus tuota miettinyt, mutta toteutettuna toisella tavalla.
Parempi olisi sellainen tietokanta, johon kirjoitetaan kuolinilmoitusten tiedot, jolloin voisi etsiä tietoja hakusanojen avulla. Sellainen HisKin tyyppinen ...

Kataja
30.05.11, 08:01
Hyvä idea! Olen itsekin joskus tuota miettinyt, mutta toteutettuna toisella tavalla.
Parempi olisi sellainen tietokanta, johon kirjoitetaan kuolinilmoitusten tiedot, jolloin voisi etsiä tietoja hakusanojen avulla. Sellainen HisKin tyyppinen ...

Eikös mihinkä hyvänsä voi järjestää etsi-toiminnon, ja jos ei sitä ole, voi käyttää oman koneen etsi-toimintoa?
Marjatta

marimedia
30.05.11, 08:04
Skannatuista kuvista ei kyllä löydy tekstiä millään etsi-toiminnolla ...

Kataja
30.05.11, 08:32
Skannatuista kuvista ei kyllä löydy tekstiä millään etsi-toiminnolla ...

En tainnut olla vielä ihan herännyt.
Marjatta

Juha
30.05.11, 09:08
Mikäli kuolinilmoitus skannataan ns. ocr-ohjelman avulla, niistä voisi tehdä myöhemmin myös sanahakuja - vrt. Historiallinen Sanomalehtiarkisto.

Toinen mahdollisuus on, että jokaiseen skannattuun kuvaan liitetään tekstinä henkilön tiedot. Tämä vaatii hieman enemmän työtä, mutta on varmasti pidemmän päälle sen väärti.

Kyllä seuran palvelimelta varmasti tilaa tuollaiselle tietokannalle löytyy, jos vain lakikiemurat selvitetään ja joku ottaa asian hoitoonsa.



Juha

admin
30.05.11, 12:36
Mikäli kuolinilmoitus skannataan ns. ocr-ohjelman avulla, niistä voisi tehdä myöhemmin myös sanahakuja - vrt. Historiallinen Sanomalehtiarkisto.

Toinen mahdollisuus on, että jokaiseen skannattuun kuvaan liitetään tekstinä henkilön tiedot. Tämä vaatii hieman enemmän työtä, mutta on varmasti pidemmän päälle sen väärti.

Kyllä seuran palvelimelta varmasti tilaa tuollaiselle tietokannalle löytyy, jos vain lakikiemurat selvitetään ja joku ottaa asian hoitoonsa.

Olisi suht' suoraviivaista lähteä keräämään tällaista aineistoa ja näen useamman tavan hoitaa asia niin että aineisto olisi helposti siirrettävissä verkkoon jos/kunhan joku saa tutkittua mahdollistaako lakipykälät sellaisen aineiston siirtoa verkkoon.
Koskien OCR:ää tässä tapauksessa olen hiukan epäileväinen (kts. esimerkki alla). Samalla tavalla kuin Historiallisessa Sanomalehtiarkistossa, OCR-tulos on suht' kehno pääasiallisesti johtuen originaalin kunnosta. Kuva painetusta lehdestä aiheuttaa usein vikoja OCR-luvussa. Mutta - toisaalta jokaisessa kuolinilmoituksessa ei ole kovin paljon dataa tallennettavana eli sekin onnistuisi syöttämällä aineisto kantaan.

No, katsotaan nyt ensiksi olisiko laillista julkaista tuollaisen tietokannan verkossa.

http://suku.genealogia.fi/ohje/kuolinilmoitus.png

Hasse

keijo_h
30.05.11, 14:23
Jos tarkoituksena oli peittää kenen kuolinilmoitus on kysymyksessä, niin sukunimi on mahdollista selvittää suhteellisen helposti Menehtyneet-tiedoston avulla. **.**.**** sotasairaalassa kuolleita korpraaleita, etunimi ****** ja sukunimi *nen, taitaa nimittäin olla vain yksi. Kuolinilmoituksesta voi lisäksi päätellä, että ko. henkilö ei ollut naimisissa.

admin
30.05.11, 15:48
Jos tarkoituksena oli peittää kenen kuolinilmoitus on kysymyksessä, niin sukunimi on mahdollista selvittää suhteellisen helposti Menehtyneet-tiedoston avulla. **.**.**** sotasairaalassa kuolleita korpraaleita, etunimi ****** ja sukunimi *nen, taitaa nimittäin olla vain yksi. Kuolinilmoituksesta voi lisäksi päätellä, että ko. henkilö ei ollut naimisissa.
Tästä huomaamme että tällainen projekt ehkäpä ei onnistuisikaan...

QED

Hasse

keijo_h
30.05.11, 16:51
Toisaalta kaikki tieto on jo saatavilla Menehtyneet- tietokannassa, muistovärssyä ja sukulaisia lukuunottamatta.

Käppi
30.05.11, 17:04
Toisaalta kaikki tieto on jo saatavilla Menehtyneet- tietokannassa, muistovärssyä ja sukulaisia lukuunottamatta.

...mutta missä menee arkaluontoisen tiedon raja? Parhaimmillaan muistokirjoitus voi sisältää koko lähisuvun nimitiedot, jolloin sukulaisuussuhteetkin on pääteltävissä.

...oletetaanko, että kaikki muistokirjoituksessa mainitut omaiset ovat antaneet luvan tietojen luovuttamiseen? Luulen, että lehtien muistokirjoitusten laatimisesta voidaan sopia esim. sisarusten kesken, mutta lupaa ei erikseen kysytä puolisoilta ja lapsilta...

Päivi H
30.05.11, 21:53
Minun on on hiukan vaikea ymmärtää, miksi sankarivainajan omaiset jne ovat salassa pidettäviä asioita.
ph

Ahti2
31.05.11, 21:51
Olen Päivi H:n kanssa samaa mieltä. Voiko asianomistajan lehdessä julkaisema tieto olla arkaluontoinen? Ydinkysymys lieneekin se, onko muodostettu tietokanta henkilörekisteri. Jos on, ovat menettelytavat sen suhteen aika tarkkaan laissa määritellyt. Muussa tapauksessa...mikä meitä estää?

Juha
31.05.11, 21:56
Ei ole kyse henkilörekisteristä, koska käsitellään edesmenneitä - väittäisin itse.


Mutta pitää ottaa huomioon myös tekijänoikeudet. Kenellä on sanomalehdessä julkaistun kuolinilmoituksen tekijänoikeudet? Tähän kysymykseen pitäisi ehdottomasti saada vastaus ennen kuin seura voi tuollaista tietokantaa ylläpitää.

Juha

Sami Lehtonen
31.05.11, 22:34
Ei ole kyse henkilörekisteristä, koska käsitellään edesmenneitä - väittäisin itse.


Mutta pitää ottaa huomioon myös tekijänoikeudet. Kenellä on sanomalehdessä julkaistun kuolinilmoituksen tekijänoikeudet? Tähän kysymykseen pitäisi ehdottomasti saada vastaus ennen kuin seura voi tuollaista tietokantaa ylläpitää.

Juha

Kuolinilmoitus ei todennäköisesti missään olosuhteissa ylitä teoskynnystä. Luonteeltaan se on vähäinen ilmoitus, jonka kirjallinen anti on usein uskonnollinen tai filosofinen sitaatti. Graafiset elementit lienee lainattu jostakin clip-art kokoelmasta. Lähiomaisten luettelo tuskin myöskään on edellyttänyt erityistä vaivaa tai tietojen luovaa yhdistämistä, jotta lähioikeudet täyttyisivät.

Joissakin erittäin harvoissa tapauksissa - esimerkkinä voisi mainita sen, jos kuolinilmoituksen osana käytetään vaikkapa vainajan kuvateosta tai vastaavaa, voi tällaisen tekijänoikeuksien alaisen teoksen lainaaminen osana kuolinilmoitusta olla tekijänoikeuslain alaista toimintaa. Sellaisessa tapauksessa ilmoituksesta voinee peittää mahdollisen tekijänoikeuslain alaisen osan.

Omaiset tietenkin nauttivat täyttä henkilötietolain suojaa. Kuolinilmoitus on kuitenkin julkaistu lehdessä, josta tietojen kerääminen tarkoitukseen katsomatta on vapaata. Lisäksi omaiset on yleensä mainittu vain etunimeltä ilman sukulaissuussuhdetta. Jos taas sukulaisuussuhde on ilmoitettu (äiti, veli), on etunimikin usein jätetty pois. Tällainen tietomäärä ei riitä yksilöimään henkilöä, joten henkilötietolain mukaiset vaatimukset henkilörekisterin pitämiseen eivät koskisi tällaista tietokantaa.

Ilmoitukset olisi tosiaan helppo ocr:lla lukea tekstimuotoon, jolloin niihin voidaan tehdä hakuja. Painokirjaimet on koneellisesti helppo lukea.

marimedia
31.05.11, 22:54
Eikös tällaisten tietojen keräämiseen voi soveltaa tuota hautakivikuvien tiimoilta tullutta oikeuden päätöstä, josta on keskusteltu täällä:
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=11390&highlight=hautakivien+kuvista

Juha
31.05.11, 22:54
Mutta Sami, miten ongelmallisena pitäisit sanomalehden kustantajan tekijänoikeuksia tässä tilanteessa? Tarvitseeko niitä ottaa huomioon?

Vai voinko tosiaan ottaa huomisen Turkkarin sivuilta kuolinilmoituksen omille kotisivuilleni ilman, että rikon yhtään lakia tahi asetusta?

Juha

Käppi
31.05.11, 22:59
Mutta Sami, miten ongelmallisena pitäisit sanomalehden kustantajan tekijänoikeuksia tässä tilanteessa? Tarvitseeko niitä ottaa huomioon?

Vai voinko tosiaan ottaa huomisen Turkkarin sivuilta kuolinilmoituksen omille kotisivuilleni ilman, että rikon yhtään lakia tahi asetusta?

Juha

..tai voinko julkaista vuoden lopussa kokoelmateoksen (= kirjan) hesarin välissä julkaistuista kuolinilmoituksista?

...entä silloin jos kuolinilmoitusten yhteyteen lisättäisiin sukututkimuksellista tietoa, joka pohjautuu ilmoituksiin? Esim. juuri kaatuneiden -luetteloista ongittua?

Janttura
06.01.14, 09:31
Hyvää alkanutta (tutkimus)Vuotta kaikille!!

Löysin tämän vanhan keskustelun, kyselenkin tämänhetkistä tilannetta?

Tai ylipäätänsä kuolinilmoitusten tietosuojan kohtaloa?


-Kiitos

eruppa
06.01.14, 19:41
Panin tämän kyselyn alun perin alulle syystä, että en ole juristi enkä tunne henkilösuojalain kaikkia kiemuroita. En todellakaan halua joutua "rosikseen" kirkkohallituksen tai jonkun muun hallintobyrokratiayksikön sinne haastamana. Kysymykseni koski vain sitä, onko sanomalehdissä olevista kuolinilmoituksista lupa tehdä tietokantaa ilmoituksia skannaamalla. Itse olisin valmis skannaamaan Satakunnan Kansan kuolinilmoitukset, jos muita vapaaehtoisia löytyy kavereiksi ja asiantuntevat juristit toteavat tällaisen tietokannan olemassaolon lainsäädännön sallimaksi.

Erkki Porista

Anteroinen
31.07.16, 22:09
No kylläpä löytyi arkistojen uumenista mielenkiintoista pohdintaa! Onko kukaan selvitellyt asiaa enempää?

tutkija30
31.07.16, 22:22
Facebookissa on ryhmä nimeltä kuolinilmoituksia.

salomra
07.08.16, 22:15
Kuolinilmoituksista ei voi tehdä kokoelmaa, kun niissä on runoja ja värssyjä, jotka voivat olla kuolinilmoitusten laatijoiden itse laatimia. Heillä on siis niihin tekijänoikeus. Myös ilmoituksessa mainittujen henkilöiden tietosuoja asettaa rajoituksia.