PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistolaitos siirsi kirkonkirjojen uuden lupakäytännön käyttöönottoa


P. T. Kuusiluoma
23.05.11, 17:12
TIEDOTE

Suomen Sukututkimusseura
Helsinki 23.5.2011

Arkistolaitos siirsi kirkonkirjojen uuden lupakäytännön käyttöönottoa

Arkistolaitos teki huhtikuussa päätöksen, jonka mukaan 1.6.2011 olisi otettu käyttöön uusi lupakäytäntö sata vuotta nuorempien väestörekisteriasiakirjojen tutkimisessa. Suomen Sukututkimusseura on osallistunut lupakäytännön valmisteluun. Arkistolaitos on tänään päättänyt siirtää uuden lupakäytännön käyttöönottoa kolmella kuukaudella ja jatkaa sen kehitystä yhdessä tietosuojavaltuutetun ja Suomen Sukututkimusseuran kanssa.

Kirkonkirjojen tutkimisen uutta lupakäytäntöä kehittämällä arkistolaitos vastaa esimerkillisellä tavalla valtioneuvoston maaliskuun alussa tekemään periaatepäätökseen julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä. Periaatepäätöksessä todetaan mm. että valtioneuvoston linjauksia voidaan soveltaa helpottamaan myös luovutus-, käyttö- ja käsittelyrajoitusten alaisten tietojen uudelleenkäyttöä esimerkiksi uudistamalla käyttölupamenettelyjä.

Juuri tämän periaatteen toteuttamisesta on kysymys, kun arkistolaitos pyrkii korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeisessä muuttuneessa tilanteessa tietosuojavaltuutetun viitoittamalla tiellä löytämään käytännön ratkaisun, jonka nojalla sukututkijat voisivat jatkaa 100 vuotta nuorempien väestörekisteriasiakirjojen tutkimista.

P. T. Kuusiluoma
Toiminnanjohtaja, FM