Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ylä-Satakunnan maakirjat
Heti alkuun on syytä ilmoittaa, että olen vähätietoinen aloittelia netin käytössä. Olen yritellyt selvitellä Ylä-Satakunnan maakirjojen sanomaa vuodesta 1540. En ole löytänyt mitään itselleni helppoa tapaa löytää noita asiakirjoja netistä. Mikä on yksinkertainen ja helposti seurattava polku tämän tiedon etsinnässä? Tähän mennessä olen melkoisen koeta ja erehdy tien kautta löytänyt jotain, mutta kaikkea haluamaani en tunnu sieltä saavan esille. Tähän mennessä olen päässyt katselemaan maakirjoja vuosilta 1540-1546. Sitten seuraavat löytämäni ovat 1553-1555. Näiden jälkeen 1560-1562. Sitten silmiini on sattunut vuosilta 1564-1577. Etc. Ovatko näiden välissä olevat yleensä tallessa, jo jos ovat, niin mistä minä ne löydän?
Haastavalla alueella liikut. Kansallisarkistossa on voudintilien sisältöä tarkemmin esittelevä paperiluettelo, mutta siinäkään ei ole täydellistä selostusta sisällöstä. Ei käsittääkseni ole mahdottomuus, että vaikka Vakassa olevassa otsikossa ei ole sanoja Ylä-Satakunta ja maakirja sisällöstä sivut voisivat löytyä.
Vakka ei ole helpoimpia paikkoja hakea tietoa.
Kun on sivulla http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=A&avain=316274.KA pitää älytä painaa yläreunan linkkiä sarjat ja sitten uudelta sivulta linkkiä Asiakirjat, jolloin saa listauksen kaikista tileistä: http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=SARJA&avain=271009.KA . Klikatessaan yhtä näistä keskivaiheilla on teksti "Aineisto on talletettu digitaaliarkistoon (http://digi.narc.fi/digi/hae_ay.ka?ay=2143203.KA)", joka vie kyseiseen tiliin digitaaliarkiston puolella.
Osviittaa lähteiden olemassaolosta olet varmaan jo etsinytkin Seppo Suvannon suurteoksesta SATAKUNNAN HENKILÖTIEDOSTO 1303–1571 http://www.narc.fi/suvanto/ . En tunne Ylä-Satakuntaa kovin hyvin, mutta sisällysluettelosta päätellen sitäkin on mukana. Suvanto on taloittain kerännyt kaikki maininnat eli vuosiluvuista pystynee päättelemään onko sellaisia maakirjoja, joita et ole löytänyt.
Olipa vallan mainio vastaus, jonka sain kkylakos-nimimerkiltä. Asiat selvenivät kertaheitolla eteenpäin. Paljon on minulla vielä aukkoja Ylä-Satakunnan maakirjaluetteloissa, mutta alkaa tuntua että niitä puuttuvia ei ole digitoituina. Onko edes olemassakaan.
Neuvomasi Seppo Suvannon kirja on todella mainio ja siitä koko kirjastakaan ei minulla ole ollut aikaisemmin tietoakaan.
Kouvo
Matti Lund
30.05.11, 12:32
Olipa vallan mainio vastaus, jonka sain kkylakos-nimimerkiltä. Asiat selvenivät kertaheitolla eteenpäin. Paljon on minulla vielä aukkoja Ylä-Satakunnan maakirjaluetteloissa, mutta alkaa tuntua että niitä puuttuvia ei ole digitoituina. Onko edes olemassakaan.
Neuvomasi Seppo Suvannon kirja on todella mainio ja siitä koko kirjastakaan ei minulla ole ollut aikaisemmin tietoakaan.
Kouvo
Kaikki Satakunnan voudintilit on joka tapauksessa noin 1½ vuotta sitten digitoitu KA:n digitaaliarkistoon ja ovat helposti selailtavissa digitaaliarkiston puunäkymän kautta.
Itse olen ainakin sieltä löytänyt sen, mitä löydettävissä on. Voi olla että omaa hakemistani on jonkin verran helpottanut se, että rullia on tullut pyöriteltyä takavuosina TMA:ssa. Pitäjät on kyllä Satakunnan rulliin järjestetty sekavammin kuin esimerkiksi Pohjanmaan voutikuntien rulliin, eli pitäjien paikantaminen on vaatinut Satakunnan osalta vähän enemmän aikaa ja ees-taas kelaamista, koska pitäjien järjestys on vaihtunut useammin. Sama sitten toistuu KA:n digitaaliarkistoa käyttäen, mutta lisävaivanäkö ei ole kovin merkittävä.
Joitakin vuosia puuttuu kokonaan voutikuntakohtaisesti ja lisäksi joidenkin pitäjien osalta puuttuu joitakin vuosia, vaikka muita pitäjiä löytyykin. Tai pitäjästä löytyy pelkät veronkeruun summatiedot kuten Närpiön osalta ennen vuotta 1546: esimerkiksi koko voutikunta löytyy vuodelta 1542 talo talolta paitsi Närpiö, josta löytyy vain loppusumma. Puuttumiset johtuvat siitä, että mitään voudintilejä ei niiltä vuosilta ole säilynyt. On myös mahdollista, että on jäänyt muutamia asiakirjoja, jotka ovat eksyneet väärälle hyllylle ja joita ei ole siksi kuvattu asianomaisille rullille, joten niitä ei löytyne KA:n digitaaliarkistostakaan, ei ainakaan asianmukaisilta signumeilta.
Tämä koski sekä Ylä- että Alasatakuntaa, jotka ovat perä perää samoilla Satakunnan rullilla ja joiden järjestys jonkin kerran vaihtelee, mutta Yläsatakunnan pitäjät eivät toki rullilla sekoitu sikin sokin Alasatakunnan pitäjiin.
terv Matti Lund
Mut ku?
Kun menen osoitteeseen http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Sel...vain=271009.KA (http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/Selaus.action?kuvailuTaso=SARJA&avain=271009.KA) , niin sieltä löydän haluamiani Ylä-Satakunnan maakirjoja vuosilta 1540-1546, 1552-1555, 1560-62, 1564-1577 etc. Arkistoyksiköt 2000, 2064 ja 2096 antavat myös joitain, nimittäin Tyrvään, Karkun, Vesilahden ja Lempäälän vuosilta 1556, 1558 ja 1559. Kyrö, Pirkkala ja Kangasala puuttuvat niistä.
Onko näistä puuttuvista maakirjoista jollain tietoa, vai ovatko ne tällä hetkellä joron jäljillä?
Kouvo
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.