PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Naantalin porvarisromanit?


Movitz
20.05.11, 20:35
Sukutiedossa mainittiin hiljattain erään romaniprojektin esittelyn yhteydessä kiintoisa poikkeusilmiö, nimittäin Naantalissa elelleet porvarisromanit. Onko tässä todella kysymys 1700-luvun kaupunkilaisromaneista vai onko kyseessä väärinkäsitys? Mitä tietoa meillä ylipäätänsä on Naantalin romaniväestä?

Etsin eräälle tutulle tietoja eräästä romanimies Fredrik Fromholdinpoika Grönforsista, jonka sanotaan Pielaveden rippikirjassa syntyneen Naantalissa 1775.

Jens

Juha
20.05.11, 21:32
Mielenkiintoista kyllä, Naantalin kastetuista vuodelta 1769 löytyy isänä porvarinpoika Fromhold Palm. Nuo molemmat nimet ovat usein romaniniminä.

Nimittäin esim. Vihdissä kuolee 1777 romanin lapsi Fromholdt Palm. Isä Carl, äiti Sibilla.

Movitz
21.05.11, 07:40
Ihmeellistä kyllä. Mikäköhän on ollut takana tuossakin kirjauksessa. Vengan talosta ei tätä väkeä löydy:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10077817
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10078027

Kastekirjoissakin on vain yksi osuma, mikä kielii, ettei Palmin perhe ehkä ole oleskellut Vengassa kovinkaan kauan (voivat tietty olla jossain muualla Naantalin rippikirjoissa).

Alkuperäisen kastekirjan tiedonanto on silti kiistaton:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10080781

Porvarismerkinä on outo. Jos Fromhold Palm olisi porvarinpoika, olisi hänen isänsä pitänyt saada porvarisoikeudet ja tästä luulisi seuranneen aloilleenasettumisen ja sosiaalisen kohoamisen. Fromhold-etunimi ei ole edes romaniväestön piirissä tavallinen, joten sen esiintulo juuri Naantalissa on oman selvitykseni kannalta hyvä asia.

t. Jens