PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukututkijoiden edustaja tapasi arkkipiispan


P. T. Kuusiluoma
20.05.11, 10:22
TIEDOTE

Suomen Sukututkimusseura
Helsinki 20.5.2011


Sukututkijoiden edustaja tapasi arkkipiispan

Sukututkijoiden edustaja tapasi evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan, teologian tohtori Kari Mäkisen tiistaina 17.5.2011. Arkkipiispa oli kutsunut Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajan P. T. Kuusiluoman arkkipiispantaloon Turkuun keskustelemaan kirkon ja sukututkijoiden välisen suhteen nykytilasta.

Arkkipiispa suhtautui ymmärtäväisesti niihin reaktioihin, joita sukututkijoiden keskuudessa on esiintynyt kirkkohallituksen hallinto-osaston annettua maaliskuussa suosituksensa seurakunnille. Arkkipiispa totesi myös että vaikkeivat kirkkohallituksen antamat suositukset ole määräyksiä seurakunnille, niiden tarkoituksena on tukea kirkkoherraa tämän suorittaessa viranomaistehtäväänsä.

Arkkipiispa sai tapaamisessa tilannekatsauksen arkistolaitoksen kirkonkirjojen tutkimuskäytänteitä koskevasta uudistuksesta. Arkistolaitos päätti aiemmin keväällä, että se ottaa 1.6.2011 käyttöön selvityslomakkeen, joka liitetään 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen käyttölupahakemukseen. Lomakkeella muut tutkijat kuin akateemista tutkimusta varten kirkonkirjoja tutkivat antavat selostuksen tutkimushankkeen sisällöstä ja sen tulosten käyttötarkoituksesta.

Suomen Sukututkimusseura on ollut mukana selvityslomakkeen kehittämisessä. Seura on kuitenkin vastikään esittänyt, että arkistolaitos siirtäisi selvityslomakkeen käyttöönottamisen syyskuun alkuun eräiden seikkojen perusteellisen pohtimisen vuoksi. Seura on myös ehdottanut, että näitä kysymyksiä käsiteltäisiin yhdessä tietosuojavaltuutetun kanssa.

Arkkipiispa ehdotti, että keskusteluyhteys kirkkohallituksen hallinto-osaston kanssa jälleen avattaisiin, koska 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen tutkimuskäytänteissä ollaan jälleen ottamassa uusia askeleita.