PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Skyttä" eli eteen tullut ammattinimike


Leo Suomaa
08.05.11, 09:03
Olen silmäillyt, millaisia käsityöläisiä syntymäkylässäni oli ennen viime vuosisadan alkua. Erikoisin eteen tullut ammattinimike on "skyttä". Parhaan saamani tiedon mukaan skyttä on suomeksi kuninkaanampuja. Semmoinen kuulemma metsästi veroriistaa kruunulle. Tältä http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/padasjoki/rippikirja_1753-1760_tk544/20.htm (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/padasjoki/rippikirja_1753-1760_tk544/20.htm)
sivulta "Skyttä Johan Eliasson s. 1685" näkyy melko selvästi.

Väinö Voionmaan Hämäläinen eräkausi (WSOY, Porvoo 1947) sisältää mm. selostuksen muinaishämäläisestä erämieselämästä. Sen mukaan (ss. 215) muinaisten erämiesten puhtaimpia perinteitä komeimmin edustivat Ylä-Satakunnan ”kruununampujat”, crononens diure skytter. Voionmaan mukaan he olivat metsäseutujen talollisia. Heidän tehtävänään oli hankkia kruunulle turkiksia. Korvaukseksi he saivat verovapauksia. Voionmaa luettelee 1600-luvun alkupuolelta tunnettuja ”K.M. ampujia”. Voionmaa kertoo lisäksi, että uuden ajan alussa myös yksityisillä ylimyksillä oli palveluksessaan ammattimetsästäjiä.

Johan Eliasson eli kuitenkin 1700-luvun puolivälissä eikä 1600-luvun alkupuolella. Hänet on merkitty käsityöläisten eikä talollisten joukkoon. Mutta voisiko olla mahdollista, että Johan Eliasson olisi ollut, tuohon aikaan, Maakesken kruununsäterin eli sotilaskartanon eli Anttilan sotilasvirkatalon palveluksessa ollut ammattimetsästäjä?