PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Turun talot-Dirikkala


Benedictus
03.05.11, 22:47
Antti Järvenpään vastaus Henrik Finnån vaimon sukuun herätti ajatuksen.

Uskoisin, että moni on niitä sopivia Henrikkejä koittanut etsiä. Henrikkejä kuitenkin oli tuohon aikaan paljon. Toistaiseksi paras vihje löytyy Turun raastuvanoikeuden pöytäkirjoista, joita Toropainenkin on julkaissut Genoksessa.

TRO 7.12.1631:Hämeenkyrön kirkkoherra Henrik Jacobi Finno halusi lunastaa vaimonsa osan Dirikkalan talosta.

Tuosta jos nyt joku pystyisi selvittämään sen perikunnan tai muun osuuskunnan, joka oli Annikaisen puolella olleessa Dirikklaan talossa, niin asia kenties etenisi. Ensimmäinen porras voisi oli kaivaa tuo oikeustapaus kokonaisuutena esille. Ja sitten etsiä kaikki mahdolliset Dirikkalaa koskevat oikeustapaukset esille, jos vaikka niistä löytyisi jotakin asiaa valaisevaa. Kenties tuo polku ei johda mihinkään, sillä sitä on jo moni katsellut - mutta ehkä useammat silmät havaitsevat enemmän. __________________
terveisin
Antti Järvenpää

Löytyykö keltään enempää tietoa tuosta Dirikkalasta ja mahdollisista asukkaista 1580-1631 väliltä?

Se, mitä haluaisin kysyä arvoisilta Forumilaisilta, olisiko mahdollista ruveta luomaan Turun Taloista asukas ja sukurekisteriä, vähän samaan malliin, kuin SAY:ssä on nyt maatilojen asukkaita rekisteröity.

Työ on varmaan paljon vaativampaa, koska asukkaat vaihtuivat nopeasti, porvareilla ei ollut isän nimiä ja taloja myytiin helpommin.

Tälläinen rekisteri voisi kuitenkin muodostaa helpottavan ja informatiivisen pohjan laajenpiin tutkimuksiin.

Heitän tämän ajatuksen pohdittavaksi, kysymyksellä, olisiko siitä hyötyä ja olisiko se millain toteutettavissa?

Pentti Kamberg

Ps. Dirikkalasta kaikki tieto kelpaa.

Leena Heikelä
04.05.11, 14:25
Milloin Henrik Jaakonpoika Finno eli?

Oliko hän kuuluisan Jaakko Finnon (virsirunoilija ym.) poika vai joku ihan muu?

Antti Järvenpää
04.05.11, 14:48
Se, mitä haluaisin kysyä arvoisilta Forumilaisilta, olisiko mahdollista ruveta luomaan Turun Taloista asukas ja sukurekisteriä, vähän samaan malliin, kuin SAY:ssä on nyt maatilojen asukkaita rekisteröity.

Työ on varmaan paljon vaativampaa, koska asukkaat vaihtuivat nopeasti, porvareilla ei ollut isän nimiä ja taloja myytiin helpommin.

Tälläinen rekisteri voisi kuitenkin muodostaa helpottavan ja informatiivisen pohjan laajenpiin tutkimuksiin.

Heitän tämän ajatuksen pohdittavaksi, kysymyksellä, olisiko siitä hyötyä ja olisiko se millain toteutettavissa?

Pentti Kamberg

Ps. Dirikkalasta kaikki tieto kelpaa.


Sinällänsä ajatus Turun talojen rekisteristä on varmaankin käynyt monen mielessä, mutta ongelmana on kaiketi se, että ei oikein löydy ensimmäistäkään dokumenttia, joka edes jollaikin luotettavuudella liittäisi ihmiset oikeisiin taloihin. Satunnaista tieto löytyy kyllä sieltä täältä, mutta esimerkiksi tonttirekisterit tms. ovat vain kaupunginosa tasolla.

Tuollaisen rekisterin laatiminen olisi oikeasti vaativa tehtävä. Hyötyä siitä olisi varmasti valtavasti. Luultavasti jo auttavasta luettelosta olisi apua.

Yksittäisistä taloista ja asukkaista löytyy yleensä tietoa oikeustapausten kautta, joissa yleensä kerrotaan missä kaupunginosassa talo on ollut ja sijainti jotenkin karkeasti esim. naapurien avulla tai maamerkkien mukaan esim. koulun portin eteläpuolella tms.

En todellakaan osaa sanoa miten tuollaista rekisteriä edes ylipäänsä voisi lähteä rakentamaan. Jonkun olisi keräiltävä näitä oikeustapauksia ja kirjoissa mainittuja tietoja ja aloitettava palapelin rakentaminen, jossa kaikki palat eivät välttämättä osu kohdalleen. Jo pelkästään kaupungin kartta, ja siihen sijoitetut tunnetut talon paikat toki varmaan helpottaisi jonkin verran hahmoittamista, mutta siitäkin on pitkä matka siihen, että ihmisetkin sattuisivat oikeisiin taloihin.

Leena Heikelä
04.05.11, 15:01
Löysinkin jo toisesta viestiketjusta tämän:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=34301
Jacobus Finnå

Jacobus Petri Finno (n. 1540 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1540)–1588 (http://fi.wikipedia.org/wiki/1588)), tunnetummin Jaakko Finno, välillä suomalaisittain Jaakko Suomalainen, oli suomalainen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen) pappi ja Turun katedraalikoulun (http://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_katedraalikoulu) rehtori. Hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen virsikirjan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_evankelis-luterilaisen_kirkon_virsikirja) sekä laati katekismuksen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Katekismus) ja rukouskirjan. Opillisesti Finno oli maltillinen uskonpuhdistaja (http://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonpuhdistus).

Jacob Finnon alkurerästä ei ole tietoa, siksi voisikin pohtia, josko ne löytyvät Kyröstä eli Hämeenkyröstä.

Urdiaisissa mainitaan Jacob Finno.Kerran nimi Finne.???

Hämeenkyrön papit ovat olleet Agricolan työ ja opiskelu tovereita.
Torsten Björsson -1539 oli Geet sukua.Auttisten suku jatkuu siskosta.
Käyttivät ruutu vaakunaa.
Mårten, Friis sukua.

Henrikus Jacobi Finno kirkkoherrana.

Kirsi Rannikko
04.05.11, 18:01
Kirjassa Turun katuja ja toreja ISBN 978-951-595-150-2 vuodelta 2011, sivulla 258 kerrotaan seuraavaa:
Tiirikkalankatu - Dirikkalagatan: Aninkaisten kortteli. Tiirikkalankatu oli olemassa jo 1500-luvulla. Aninkaisten puolella oli 1600-luvulla kuusi katua, joista Tiirikkalankatu oli ensimmäisiä ja tärkeimpiä. Tiirikkalankatu myötäili jokea Hauenkuonosta itään, toiseen suuntaan se jatkui Linnnantienä. Katu säilytti linjauksensa ja nimensä 1630-luvun reguloinnissa. Tiirikkalankatu on saanut nimensä kadun varrella 1500-luvulla olleesta Tiirikkalan talosta, joka lienee nimetty omistajansa Didrich Kåckin (196) mukaan. Saksalainen nimi Dietrich kääntyi usein suomeksi Tiirikka. Katu hävisi vasta vuoden 1828 reguloinnin jälkeen.
Lähdeluettelo 196: Rkp 15/12, Rkp 21/8/1722, Rkp 8/7 1722. TKA

Vuoden 1754 - 56 ns. Gadolinin kartassa - jonka kopioita on myynnissä Turussa - on lueteltu kortteleittain tontit, tonttien numerot ja rajojen piituudet kyynäröissä. Lisäksi karttaan on listattu tonttien omistajat ammatteineen.

Terveisin,

kkylakos
04.05.11, 22:06
TMA:ssa oleva tonttikortisto sisältää kaivatun tapaista tietoa. Yhdessä henkilökorttien kanssa rikas viitteistö varsinaisiin lähteisiin.

Benedictus
04.05.11, 22:51
Tässä taas nähdään, että tietoa löytyy.
Kukahan oli tuo Dietrich Kåck, pikaisesti ei tietoa herunut haulla.

Jos Henrik Finnån vaimon suku on Dirikkalaisia, niin pitää olla varakas suku ja varmasti silloin tietoa pitäisi löytyä.

Mikä instanssi olisi sopiva keräämään talotietoja?

Dirikan talosta voisi ottaa esimerkin, eli kaikki siinä mainitut henkilöt, jotka löytyvät ennen vuotta 1700.

Tulisikohan hirmu iso tiedosto?