PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Matti Akselinpoika Häkkinen Laukaasta


eruppa
26.04.11, 16:33
Arvoisat Suku-Forumin lukijat!

Kyselisin Laukaan Leppäveden Häkkilän isännästä Matti Akselinpoika Häkkisestä. Hän syntyi kuolinmerkinnästä laskettuna 1656 ja kuoli Laukaan Häkkilässä 1748. Kuolinmerkinnässä vanhemmiksi on merkitty Akseli Häkkinen ja Maria Laurintytär.

Matti Akselinpoika Häkkinen ilmestyy Häkkilään 1680-luvulla joko vävyksi tai yhtiömieheksi.

Sukulaisuussuhde Häkkilän edellisiin isäntiin, Matti Niilonpoikaan, isäntä noin 1662-1684, Niilo Pekanpoikaan, isäntä noin 1635-1655 ja ensimmäiseen isäntään Pekka Ollinpoikaan, isäntä 1621-1631 on vielä selvittämättä. Mahdollisest iMatti Häkkinen on tullut Matti Niilonpojalle kotivävyksi.

Nuo Matti Häkkisen puolisot ovat ongelmallinen asia. Laukaan ensimmäisissä rippikirjoissa puolisoksi on merkitty Kaarina, jonka vanhemmat kuolinmerkinnästä olisivat Antti Paananen ja Kaarina Juhontytär.Pojan Akseli Matinpojan kuolinmerkinnässä äiti oli Anna Paananen. Olivatkohan nuo Kaarina ja Anna yksi ja sama henkilö? Tuo Kaarina esiintyy useammassa paikassa, joten Anna olisi tällöin merkintävirhe. Vielä ihmeellisemmäksi asian tekee perunkirjassa 7.12.1762 (Heikki Vuorimies: Laukaalaisia perukirjoja, sivu 37) oleva merkintä, jonka mukaan Akseli Matinpoika Häkkinen oli valvomassa edesmenneen veljenpoikansa etuja. Tuo veljenpoika oli Matti Matinpoika Häkkinen, joka kuoli 17.12.1746 ja jonka vanhemmiksi on merkitty Matti Häkkinen ja Kaarina Matintytär. Tuo puoliso-ongelma on siis syheröinen.

Matti Häkkinen toimi kuudennusmiehenä eli oli arvostettu isäntä pitäjässä. Erikoista on myös, että Matti Häkkisen kuolinmerkinnän tehnyt pappi tiesi vainajan vanhemmat mimeltä, mikä näin vanhaksi eläneillä oli aika harvinaista.

Olen tutkinut sekä Saarijärven että Pieksämäen Häkkisiä henkikirjoista. Kummaltakaan suunnalta ei löydy isäksi sopivan ikäistä Akseli Häkkistä 1600-luvulta. Eli olikohan Akseli Häkkinen todellisuudessa laukalainen?
Onkohan jollakulla parempaa tietoa Matti Akselinpoika Häkkisen sukutaustasta ja puolisoista?

kyseleepi Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon5.gif

Tommy Koukka
01.06.11, 21:24
Matti Akselinpoika Häkkinen oli syntyisin Rautalammin Hanhitaipaleen kylästä, jossa Häkkisiä on asunut jo 1500-luvun puolivälissä. Matin isä oli Akseli Juhonpoika Häkkinen, joka mainitaan 1650-luvun henkikirjoissa rummunlyöjänä. Akselin puoliso oli Anna Tuomaantytär, joka mainitaan vaimona jo vuoden 1655 henkikirjassa. Laukaan haudattujen luetteloon 15.7.1748 kuolleen Matin vanhempien nimiksi on merkitty Akseli Häkkinen ja Maria Laurintytär, joten todennäköisesti äidin nimi on merkitty luetteloon virheellisesti. Matilla oli veli Juho Häkkinen, joka kuoliniästä laskettuna syntyi noin vuonna 1664. Juhon avioiduttua vuonna 1737 Laukaan vihittyjen luetteloon hänen vanhempien nimiksi on merkitty Akseli Matinpoika ja Anna Juhontytär. Luetteloon vanhempien etunimet on siis merkitty oikein, mutta vanhempien patronyymit virheellisesti.
Akseli Häkkisen isäkin Juho Antinpoika Häkkinen oli sotilastehtävissä, sillä hänet mainitaan 1630-luvulla nihtinä. Juho oli aviossa Dorotea Heikintyttären kanssa. Juhon isä Antti Häkkinen puolestaan oli isäntänä Hanhitaipaleen kylässä.

eruppa
02.06.11, 09:48
Hei!

Suurkiitos Tommy tiedoista. Merkillistä, että kävin SAY-luettelot Rautalammin osalta läpi, mutta silmiin ei sattunut Akseli Juhonpoika Häkkistä. Muita Häkkisiä kyllä löytyi Saarijärveltä, Rautalammilta ja Pieksämäeltä (tietysti henkikirjoista tutkittuna). Minua vain ihmetytti, kuinka Laukaan pappi tiesi noinkin paljon Matti Häkkisen taustasta kuolinmerkinnässsä, siitä epäilyni laukaalaisesta alkuperästä.

Toivotan Sinulle ja muillekin Suku-Forumin lukijoille hyvää helatorstaita ja alkanutta kesää.

Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif

eruppa
02.06.11, 10:30
Olisin vielä kysynyt tuosta Häkkisten suvusta.

Onko Rautalammin Häkkisistä olemassa sukukirjaa? Tapanani on ollut jo kannatuksen vuoksi ostaa omaa sukupuutani koskevat sukukirjat. Tiedän "kantapään kautta", miten työlästä talonpoikaissukujen tutkiminen ennen isonvihan aikoja on ja miten kehnon "tuntipalkan" sukututkija muidenkin hyväksi tekemästään työstä saa.

Jostakin kummallisesta lähteestä olin löytänyt Akseli Juhonpoika Häkkiselle toiseksi puolisoksi Aune Eskontyttären, joka kuoli Laukaassa 1699. Kyseessä lienee siis virhetulkinta. Nuo Matti Akselinpoika Häkkisen puolisot ovat minulle yhä arvoitus. Miten he liittyvät Laukaan Paanasiin ja miten monta heitä lopultakin oli. Pitäjänhistorioiden isäntäluetteloihin saa tunnetusti suhtautua varovaisuudella, koska isännän kaikkia avioliittoja ei ole huomattu ja varomaton saa helposti itselleen väärän esiäidin.

Kyseleepi Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif

eruppa
12.06.11, 10:38
Olisin vielä palannut tuohon esi-isääni Matti Akselinpoika Häkkiseen Laukaan Leppäveden Häkkilän isäntään. Katselin Suur-Rautalammin SAY-luetteloita ja seuraavat asiat mietityttivät minua.

1. Leppäveden Häkkilä on talonnimenä jo ennen Matti Akselinpojan sinne ilmestymistä. Olivatkohan edelliset isännät kaikesta huolimatta Häkkisiä, vaikka henkikirjoissa ei sukunimeä näy?

2. Matti Akselinpojan puoliso Kaisa mainitaan Matin puolisona jo 1693, mutta ei enää 1700-luvun puolella, joten hän kuoli ehkä vuonna 1697.Tuo Kaisa lienee Matin vanhempien lasten äiti. Häkkilän seuraava isäntä Akseli Matinpoika Häkkinen (1709-1781) on myös esi-isäni ja hänen vanhemmikseen on kuolinmerkinnässä merkitty Matti Häkkinen ja Anna Paananen. Kumma kyllä, tuota Annaa en löydä SAY:sta.

Koska tuolla Matti Häkkisellä on luultavasti tuhansia jälkeläisiä, olisin kysynyt, olisiko joku muu tahinut tuon Mati Häkkisen ja hänen puolisoidensa kanssa (ja saanut asioita selville). Vanhalta yhteistyökaveriltani Tommy Koukalta sain jo arvokasta tietoa, mutta nuo puolisot ovat vielä päänsärkynäni, samoin se, liittyvätkö Laukaan ja Hanhitaipaleen Häkkiset sukusitein toisiinsa jo aikaisemmilta ajoilta.

kyseleepi Erkki Porista http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif