PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Porinseudun vanhoja maanomistajia


Benedictus
18.04.11, 23:19
Ulvila 1-2.6.1643
Gotthard Selker till Södermark ja Jakob Ollsson kiistelevät saaresta nimeltä Saltöö, jonka Selker liittänyt rälssiinsä. Jakob väittää Saltöön kuuluvan tilaansa Telmisaaressa ja hän esittää Olof Jönsson Räbben todistajalausunnon. Räbbe oli aiemmin asunut Gördebölessä, mutta nyt Uudessakaarlepyyssä. Hän todisti, että hänen appiukkonsa Peer Olofsson oli omistanut Saltöön saaren ja tämän kuoleman jälkeen se siirtyi Jakobin omistukseen. Jakob jatkoi kertomalla, että Telmisaaren omisti aikanaan rälssimies nimeltään Lars Bråk, mutta tämä sai kuninkaalta omistuksia Paraisilta ja muutti sinne. Hänen jälkeensä tilalle tuli Mats Blefuei (?), sitten poika Olof Matsson ja edelleen poika Knut Olofsson. Joku täydensi vielä, että Lars Bråkin jälkeen olisi omistajana ollut joku Olof Svart.

Oheinen käräjäkirja mainitsee rälssimies Lars Bråkin, joka menee Paraisille.

Ihan uteliaisuutta kysyisin, onkohan hänestä enempää tietoa?

Samoin nuo muut nimet kiinnostavat, koska kuuluvat noihin Porinseudun maanomistajiin, joista tuntuu olevan hyvin vähän tietoa.

TapioV
19.04.11, 14:56
Katsopa Joh.A. Almquist, Den civila lokalförvaltningen i Sverige sarjasta voudeista. Muistan nähneeni Lasse Broken tekemät tilit.
Tapio Vähäkangas

Timo W
19.04.11, 16:13
Päämajoitusmestari Gotthard Zechler (Seckler)


http://www.digiarkisto.org/wiki/index.php/S%C3%B6%C3%B6rmarkku

http://www.sukuhistoria.fi/wiki/index.php/Noormakku

Timo W
19.04.11, 19:40
Noormarkun kartano (Gotthard von Seckler, majoitusmestari, säterivapaus 1649-)


http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/histo/vk/huhtamies/sijaisja.pdf

Benedictus
19.04.11, 21:14
Uskonpuhdistuksen jälkeen kuningas Kustaa Vaasa hankki itselleen maat, jotka hänen isänsä eno Sten Sture oli aikoinaan omistanut. Vuodesta 1531 Saustila oli kruunun maanvuokraajien käytössä vuoteen 1556 saakka. Kuningas Kustaa teki vaihtokaupan, jossa Saustilan isännäksi tuli Nils Mickelsson, Blåfield-suvun kantaisän Benkt Jönnssonin pojanpoika. Mickelsson kuoli vuonna 1562, ja hänen leskensä, Ingeborg Broke, avioitui uudelleen Olof Swartin kanssa. Saustilan uusi isäntä Swart oli merkittävä mies, hän palveli kuninkaan hovissa mm. Erik XIV:n hovimestarina. Saustila oli Swartin aikana kruunun ratsutila, ja tätä palvelua vastaan tila oli myös vapautettu veroista. Eräiden omistajanvaihdosten jälkeen Saustila siirtyi vuonna 1703 Kaarle XII:n henkivartijalle, majuri Anders Lindblomille. Hän joutui kuitenkin jättämään Saustilan päädyttyään Pultavan taistelun jälkeen Turkkiin. Tila jäi autioksi, koska tilan emäntäkin joutui pakenemaan, sillä venäläiset tekivät tuhojaan Sauvon pitäjässä.

Siis käräjillä mainittu Lars on Lars Pedersson Broke, jonka tytär on Ingeborg Broke nai Nils Michelsson Blåfieldin.
Tämän kuoltua nai Igeborg Olof Svartin, joka mainitaan myös Telmisaaren omistajana.
Onko käräjäpaperissa mainittu Mats B... , Mats Nilsson Blåfield?