PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tuosta 100 vuoden tietosuojasta,


MajorTambur
11.04.11, 15:29
mistä hetkestä tuo 100 vuotta lasketaan? Liukuvasti kuluvasta päivästä, kuukaudesta vai vuodesta? Entä miten tuo 100 vuoden rajapyykki sijoittuu muiden EU-maiden joukossa, yhtenäistyvätkö pykälät tälläkään sektorilla eli jokainen maa sooloilisi kuten itse parhaaksi näkee? Vapautuvatko nuo 100-täyttäneet aineistot vapaaseen käyttöön/nettiin senjälkeen, kun rajapyykki on ohitettu? Kuinka pitkä siirtymäviive "vapaaseen käyttöön" olisi odotettavissa? Ja lopuksi: Paljonko seurakunnat häviäisivät taloudellisesti, mikäli kaikki aineisto olisi nyt jo vapaasti saatavissa netissä?

Käppi
11.04.11, 16:02
Paljonko seurakunnat häviäisivät taloudellisesti, mikäli kaikki aineisto olisi nyt jo vapaasti saatavissa netissä?

En osaa sanoa kuinka monta sukuselvitystä Suomessa tilataan vuosittain.

Kirkko & Kaupunki lehdessä Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisterin tiimiassistentti kertoo, että heiltä sukuselvityksiä tilattiin viime vuonna 1114 kappaletta, ja tänä vuonna niitä on ehditty kirjoittaa 390 kappaletta. Helsingin keskusrekisteriin tilauksia tulee noin viisi päivässä.

Epävirallinen, mutta suuntaa antava laskelma Helsingin keskusrekisterin tuloista sukuselvityksiin liittyen:

Vuodessa:
1000 sukuselvitystä vuodessa * keskimääräinen palveluaika (40 min) * tuntipalkka (33e/h) = 22 000 euroa.

M.Sjostrom
11.04.11, 16:16
.... Paljonko seurakunnat häviäisivät taloudellisesti, mikäli kaikki aineisto olisi nyt jo vapaasti saatavissa netissä?

olen antanut itseni kuunnella väitteen, että todellisuudessa, sukuselvitysten tekeminen olisi nykyisellään seurakunnille tappiollista. Niin että peritty hinta (33 e/työtunti) ei täysin kata siihen uppoavia kustannuksia.

Suurta voittoa tuottavaa tuo ei joka tapauksessa, mitenkään voi olla. Ellei hintoja nosteta. [jolloin kysyntää taas vähenee, ja kiinteiden kustannusten osuus per tehty työtunti kohoaa, jnpp]

Jos sukututkijoiden tilaamat sukuselvitykset olisivat olleet seurakunnille tuottava bisnes (eikä joko tappiollinen tai rahallisesti omakustannushintaan pyörivä), tokihan olisimme jo nähneet ainakin jossakin lisätyövoiman palkkaamista tekemään niitä sukuselvityksiä, jotta tulovirtaa kertyisi nopeammin - ja odotusajat olisivat lyhentyneet monissa paikoissa.
Näin ei kuitenkaan ole havaittu käyvän, paitsi ehkä hampaita kiristellen jonkin pakkokeinon raahatessa (kuvaannollisesti vastaan potkivaa) seurakuntaa nopeuttamaan noita palveluitaan.

Omatoimiset tutkimuksentekijät lienevät olleet seurakunnille hyvä asia, noin taloudellisessa mielessä.
Arkistolaitos ainakin on asettunut tällaiselle linjalle: siellähän ei juurikaan tehdä virkatyönä sukuselvityksiä, vaan annetaan sukututkijoiden tutkia omatoimisesti.