Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Juuston ja voin valmistus
Löysin eräästä pitäjänkokouksen pöytäkirjasta maininnan, että kunnassa aloitetaan voin ja juuston valmistuksen opettelu uudella tavalla.
Tätä varten Varsinais-Suomessa varattiin "40 kannua rieskaa"
Onko käsityksiä, mihin tuota rieskaa tarvittiin? Ja miksi Lounais-Suomessa puhuttiin ylipäätänsä rieskasta - eikös se ole savolaisten mandaattia :)
Voisiko ajatuksena olla, että tehdyt voit ja juustot oltaisiin syötyä tuon leivän päällä?
ja vuosi oli 1871
Joissain murteissa maitokin on rieskaa!!
Kiitos!
Tämä uutta minulle - ja nyt jutussa on jotain tolkkua.
Juha
Onhan laulukin, missä sanotaan: "seuraava on Ylivieska, siellä on mainio maito, rieska"
Hessu 07:)
Raimo Laakso
08.04.11, 16:37
Oliko se nyt Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä, kun jossain kohdassa kerrottiin, että "kiulussa helluu rieskan sohiseva vaahtoinen harja" ja kyse oli nimenomaa lypsämisestä eli rieska on maitoa.
Tervehdys!
Vanhat reseptit ja opit kunniaan, ne ovat joskus parempia kuin pussillinen uusia.
Juuston ja voin miellän ainakin nykyään rieskan päällysteeksi.
Rieskaksi Kainuussa kutsutaan nykyisin yleisimmin joko maitoon tai veteen nimenomaan ohrajauhoista leivottua leipää. Nyrkkirieskassa ei aikanaan käytetty kohotusaineita. Jalostetumpia versioita rieskoista on nykyään saatavana.
Nämä aikaisemmin mainitut 40 kannua kummastuttaa. Mitä ne olivat ja mihin niitä käytettiin?
Terveisin Eila
Raholan kivasta ruokasanastosta http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html
"Rieska
(http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html) Tämän päivän suomalaiselle rieska tarkoittaa nostattamatonta, ohutta, pehmeää ohra- tai sekaleipää, joka syödään tuoreena. Mutta maalla eläneet vanhukset muistavat, että myös tuore, vastalypsetty maito oli nimeltään rieska tai rieskamaito."
Tuula K
Nämä aikaisemmin mainitut 40 kannua kummastuttaa. Mitä ne olivat ja mihin niitä käytettiin?
Terveisin Eila
Selviää blogistani huomenna.
Juha
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.