PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistolaitokselta uudet ohjeet kirkonkirjojen tutkimisesta


P. T. Kuusiluoma
07.04.11, 11:50
TIEDOTE

Suomen Sukututkimusseura
Helsinki 7.4.2011

Arkistolaitokselta uudet ohjeet 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen tutkimisesta

Arkistolaitos on tänään julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo tuoreesta päätöksestä kehittää halluussaan olevien kirkonkirjojen valvottua käyttöä.

Arkistolaitos on päättänyt, että kesäkuun alusta lähtien sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen käyttölupahakemukseen on liitettävä selvitys tutkimushankkeen sisällöstä ja sen tulosten käyttötarkoituksesta. Käyttölupaprosessia kehitetään myös siltä osin, että tutkija antaa nykyistä yksityiskohtaisemman sitoumuksen henkilötietojen keräämisestä ja käsittelystä.

Arkistolaitoksen strategisena yhteistyökumppanina Suomen Sukututkimusseura on mukana kehittämässä em. päätöksen mukaisen tutkimushankeselvityksen ja sitoumuksen yksityiskohtia.

Tämä päätös koskee sukututkimuksen lisäksi historiallista ja tieteellistä tutkimusta. Se kohdistuu kaikkiin arkistolaitoksen hallussa eri muodoissa oleviin sataa vuotta nuorempiin kirkonkirjoihin riippumatta siitä omistaako alkuperäisen kirkonkirjan arkistolaitos itse vai seurakunta. Päätös ei luonnollisesti estä seurakuntia viemästä pois maakunta-arkistoihin tallentamiaan sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen mikrokortteja.

Suomen Sukututkimusseura toivoo, että kirkkoherrat harkitsevat kaikki asiaan kuuluvat näkökohdat huomioon ottaen onko arkistolaitoksen uuden käyttölupamenettelyn jälkeenkin tarpeen kieltää sukututkijoilta sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen tutkiminen.

P. T. Kuusiluoma
Toiminnanjohtaja, FM


Arkistolaitoksen tiedote 7.4.2011

Kirkonkirjojen tutkimuskäytänteet muuttuvat arkistolaitoksessa

Arkistolaitos uudistaa kirkonkirjojen omatoimisen tutkimisen lupakäytäntöjä. Uudistuksella arkistolaitos kehittää hallussaan olevien kirkonkirjojen valvottua käyttöä. Uudet käytännöt tulevat voimaan 1.6.2011.

Sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen omatoiminen tutkiminen arkistolaitoksen tutkijasaleissa on tähänkin asti edellyttänyt käyttöluvan hakemista. Kesäkuun alusta alkaen arkistolaitos edellyttää käyttölupahakemuksen liitteenä selvitystä tutkimushankkeen (tieteellinen tutkimus, sukututkimus tai muut tutkimus) sisällöstä sekä sen tulosten käyttötarkoituksesta. Käyttöluvan saanut tutkija antaa myös nykyistä yksityiskohtaisemman sitoumuksen henkilötietojen lainmukaisesta keräämisestä ja käsittelystä.

Arkistolaitoksessa säilytetään luovutetun alueen seurakuntien kirkonkirjoja, jotka on kaikki digitoitu. Kesäkuun alusta alkaen sata vuotta nuoremmat kirkonkirjat saa käytettäväksi vain digitaalisina tiedostoina arkistolaitoksen tutkijasaleissa ja niiden mikrokorttikopioiden käyttöön antamisesta luovutaan kokonaan. Perusteena on, että digitaalisten tiedostojen käyttöä voidaan valvoa tarkemmin ja tietoturvallisemmalla tavalla kuin mikrokorttikopioiden.

Arkistolaitokseen on talletettu myös muiden seurakuntien 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen mikrokorttikopioita. Näitä mikrokortteja annetaan edelleen tutkijoiden omatoimiseen käyttöön uuden lupakäytännön mukaisella tavalla, ellei mikrokortit tallettanut seurakunta ole asettanut rajoituksia niiden tutkimiselle.

Arkistolaitos tekee nykyisin sukuselvityksiä vain viralliseen tarkoitukseen. Yksityisiin tarkoituksiin annetaan selvityksinä tietoa vain luovutetun alueen kirkonkirjoista siinä tapauksessa, että tietojen pyytäjälle ei ole myönnetty lupaa sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen omatoimiseen tutkimiseen. Tietoja muiden seurakuntien sata vuotta nuoremmista kirkonkirjoista antavat vastaavissa tapauksissa seurakunnat.

Asiakkaat voivat edelleen tutkia ilman käyttölupaa sata vuotta vanhempia kirkonkirjoja kaikissa arkistolaitoksen tutkijasaleissa.

Tarkempia tietoja uudesta käyttölupamenettelystä annetaan myöhemmin. Tähän asti myönnetyt käyttöluvat ovat voimassa toukokuun loppuun.