Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ryhmässä työskenteleminen verkon kautta
Sen lisäksi, että verkossa on yleisiä palveluja, jotka sallivat useamman henkilön työstää samaa sukupuurakennetta, on varteenotettava vaihtoehto käyttää siihen omaa web-saittia eli verkkopalvelua. Tämä saadaan edullisesti toteutetuksi ohjelmalla The Next Generation of Sitebuilding. Nykyinen versio on TNG 8. Ohjelma on käännetty mm suomeksi ja ruotsiksi. Sen ostohinta on hyvin edullinen.
Verkkopalvelun ylläpito ei ole kallista ja sen voi ostaa niinsanottuna hotellipalveluna. Tämä ehkä sopii sukuseurallekin hyvin.
TNG 8 käyttö edellyttää että ainakin yksi käyttäjä halliitsee tietyn määrän tekniikkaa, jotta hän osaa määritellä asetusarvot aluksi ja jatkossa myöntää käyttöoikeuksia sekä antaa käyttäjätukea.
Tietoja ohjelmasta on verkossa vain englanniksi: http://lythgoes.net/genealogy/software.php
Olen löytänyt verkosta kaksi suomalaista verkkopalvelua, joissa on käytetty tätä ohjelmaa. Olisi tervetullutta, jos käyttäjät kirjoittaisivat kokemuksiaan.
Vähäisen koekäytön perusteella pidän TNG 8 ohjelmaa erittäin sopivana välineenä sukupuun julkaisemiseksi verkossa.
Onko tuo sellainen että sen saa näkymään vain niille jotka ovat sinne kutsuttu?
Ihan mielenkiintoinen vaihtoehto.
Onko tuo sellainen että sen saa näkymään vain niille jotka ovat sinne kutsuttu?
Juuri niin. Ensinnäkin sisäänpääsy on käyttäjäkohtaisella tunnuksella ja salasanalla suojattu, jotta jokin seuraavista rooleista voidaan valita kullekin tiedetylle käyttäjälle. Pääsy voisi olla vapaakin, mutta jokaisella pitää olla tunnus.
1. Vieras. Ei lisäys-, muutos- tai poisto-oikeuksia. Ei pääsyä ylläpitoalueelle.
2. Lähettäjä. Lähettää muutokset tarkistettavaksi. Ei pääsyä ylläpitoalueelle.
3. Avustaja. Lisää tietoja, mukaan lukien media.
4. Media-avustaja. Lisää vain mediatietoja.
5. Toimittaja. Lisää, muokkaa ja poistaa kaikkea tietoa, myös mediaa.
6. Median muokkaus. Lisää, muokkaa ja poistaa vain mediaa.
7. Muokattu rooli (erikseen määritetyt oikeudet, jotka valitaan edellä olevista)
8. Ylläpitäjä (admin). Kaikki oikeudet.
Edellisistä riippumattomasti voidaan antaa lisäksi rajattu käyttöoikeus. Sukupuusta on rajattu osa, jossa määritetty rooli on voimassa.
Englanninkieliset sivut: http://www.tng.lythgoes.net/wiki/index.php?title=Main_Page. Vaatii kielitaitoa ja kohtalaisesti ymmärrystä tekniikasta.
TNG 8:n voi asentaa myös omalle PC:lle, jolloin se toimii paikallispalvelimena ja käyttäytyy muutoin samoin kuin perinteiset sukututkimusohjelmat, mutta sen käyttöliittymä toimii verkkoselaimella (IE, Firefox, safari, Opera tms). Samaan ohjelmaan voi olla useita ikkunoita tai välilehtiä auki samanaikaisesti. Sen lisää käyttömukavuutta.
Olen aiemmin tällä Suku Forumilla käsitellyt Geneweb ohjelman ominaisuuksia. Sehän on myös luonteeltaan työryhmäohjelma. Voin kertoa, että TNG 8 on uudemman sukupolven tuote ja siksi se menee edelle Genewebistä. TNG 8 sisältää erikoistietojaksojen (tagien) lisäämismahdollisuuden, mikä on linjassa Gedcom tiedostomäärityksen kanssa. Erilaisia kehittyneitä hakukriteerejä voi yhdistellä laajalti yhden haun määrityksessä ja niin haku osuu paremmin haluttuihin kohteisiin. Myös paikkakuntatietoa voi käyttää paljon tehokkaammin hyväksi kuin Genewebissä. Gedcom eksport toiminto on laadukas ja pysyy standardin puitteissa niinkuin Genwebissäkin.
Sekä Geneweb että TNG 8 sisältävät tuplahenkilöiden poistomahdollisuuden yhdistämällä ne. Näin ollen esipolvikato voidaan kuvata todellisena. Aivan kaikki verkkopohjaiset palvelut eivät tähän pysty.
Mielenkiintoinen homma! Henkilökohtaisena esteenä vain kielitaito ja tekniikka.
TNG 8 käyttö edellyttää että ainakin yksi käyttäjä halliitsee tietyn määrän tekniikkaa, jotta hän osaa määritellä asetusarvot aluksi ja jatkossa myöntää käyttöoikeuksia sekä antaa käyttäjätukea. Täsmennän vähän: TNG 8 VERKKOKÄYTTÖ edellyttää, että joku jatkossa myöntää käyttöoikeuksia.
Yhden käyttäjän käytössä paikallisessa PC:ssä ei tule vastaan käyttöoikeusongelmia kuin ehkä niin, että jos käyttäjä toimii aina ylläpitäjän profiililla (mikä ei ole ihan viisasta), niin siinä voi sohia asetusarvot sekaisin.
Ensiasennuksen osaa tehdä ainakin sellainen henkilö, jolla on tietokoneen ajokortti tai lähes vastaavat tiedot ja kohtalainen englannin taito. Ensiasentaja voi tietysti sopimuksesta pidättää itsellään ylläpitäjän oikeudet. Käyttötuen saanti voi jäädä ongelmaksi.
Uutta: maailmanpuu tulossa:
Uusi FamilySearch on tulossa rajoitetusti yleiseen käyttöön.
Äskettäin tuli tiedote:
Dear friend or family member: I would like to invite you to be one of the first members of the public to come in and use the new FamilySearch website (new.familysearch.org (http://new.familysearch.org/)) with me. FamilySearch is rolling out this website to the public gradually, in this initial phase space is limited. If you are interested, please act quickly. Just click the link below to register.
http://www.familysearch.org/invite/public1 (https://www.familysearch.org/invite/public1)
Warm regards......
siellä on sukupuuta poikineen ja kunnostuksessa työsarkaa. FlashPlayer tarpeen.
newFamilySearch-tietokantaa tukevia ohjelmia on useita. Ne osaavat muun muassa päivittää omasta tietokannasta tai GEDCOMista maailmanpuuhun ja täydentää omaa tietokantaa interaktiivisesti. Jotkut osaavat hakea jopa useita polvia yhdellä pyynnollä.
Oman tietokannan edellytyksiä:
Nimikenttä erikoismerkkirajoitteinen " ( ) / mm. kelvottomia.
Ja paikkatiedot muotoa [talo kylä,] seurakunta, lääni, maa == Kimola, Iitti, Uusimaa, Finland
Maa englanniksi tai paikallisella kielellä Suomi, Finland, Sweden, Sverige.... Interaktiivinen tiedonsyöttö tarjoaa seurakunnan/pitäjän ja maan automaattitäydennystä..
Läänijako parasta v 1939 mukaan, + Lappi
Olkaa hyvä / puskii !
Olisikohan oman viestiketjun tai alaforumin paikka
Sopii kysyä tarkemmin nFS:stä ja näistä muista ohjelmista
otso.havu ätti gmail.com
__________________
Uutta: maailmanpuu tulossa:
Uusi FamilySearch on tulossa rajoitetusti yleiseen käyttöön.
Olkaa hyvä / puskii !
En ollenkaan ole ihastunut ajatukseen, että suomalaiset täyttäisivät aktiivisuudellaan kansainvälisten toimijoiden haaveja ja kukkaroita.
Pikemminkin sanoisin tähän että ptruu eli pidättele polleasi.
Eikö olisi parempi pyrkiä kotimaiseen yhteistyöhön?
TNG 8 maksaa ostettaessa mitättömän vähän, webbihotellikaan ei kovin paljoa. Oman suvun webbisaitti nousee vähällä vaivalla, tai jos omat taidot eivät riitä, niin ehkä jokin yhteenliittymä jo sen osaakin tehdä. Seurakunta- tai pitäjäpohjainen aluetutkimus voisi vetää porukkaa yhteistoimiin, mutta maailmanpuuhun tuskin mitään massaliikettä tulee.
Eipä maksa mitään käytännössä . Selain, win 2000. laajkaista . riittää..
Ja jos haluaa hemmotella itseään suorilla tiedostopäivityksillä, niin esim FamilyIisight - ohanasoftware.com (http://ohanasoftware.com/) - 30 pv ilmainen demo , vuoden
päivitys lisenssi 25 usd, lisävuodet usd 15., getmyancestors, lisenssi ilmainen, kirjautuen tai pysyvä kun hankkii Family-Insightin..
FamilyInsight käsittelee suuoraan ainakin GEDCOM, AncestralQuest, Family Tree Maker, PAF tiedostoja.
Otso
-------
Timon varoittelu kv. toimijoiden varaan heittäytymisestä on paikallaan. Heidän takanaan ovat joko kaupalliset tai uskonnolliset intressit. Riskit palvelun muuttumisesta maksulliseksi tai aineistojen oikeuksien valumisesta jonnekin suomalaisen sukututkijakunnan ulkopuolelle ovat ilmeiset. Eiköhän haeta kotimaista, ajan hammasta kestävää ratkaisua ainakin tuen sekä tietokannan sijainnin ja omistuksen suhteen.
TNG 8 ja MySQL vaikuttavat sisänsä kelvollisilta. Millhän ehdoilla joku suomalainen taho houstaisi ja tarjoaisi ne palveluna?
_____
Pekka
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.