PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Isojaon maanmittarit. Kuka maksoi palkan?


Risto Toivonen
31.03.11, 23:13
Kuka maksoi isojaon maanmittareille palkan eli mistä löytyy palkkaluettelot 1700-luvun ajalta?

Timo Verho
01.04.11, 06:27
Maanmittarit olivat komissiopalkalla, eli saivat palkkaa tekemästään työstä niiltä, kenen hyväksi olivat sen tehneet eli isänniltä.
Komissiomaanmittarit saivat tehtäväkseen jonkin alueen, kai lähinnä läänin, jossa heillä oli yksinoikeus työhön. Tällainen jako oli vielä 1950-luvullakin ja taisi olla, että vasta 1980-luvulla siirryttiin nykyiseen kuukausipalkkajärjestelmään.
Timo Verho

Pekka Paavola
02.04.11, 20:37
Onko perää siinä,että maanmittarit sai toimutuksestaan ns. paaluhinnan, jolloin tuli kiusaus tehdä jaossa mutkia, jolloin paaluja tuli useampia, kuin esim. suorakaiteen, suunikkaan, vinoneliön, puolisuunikkaan muotoisten tilojen tai tilan osien jakamisissa. Tietysti päälähtökohtana on varmaan ollut maaston muodot ja se,että samalla alueella pyrittiin saamaan samantasoisia metsän-pellon tai suoosien jakaantuminen jokseenkin tasapuolisiski.
- Terv. Pekka

jukkaukkola
02.04.11, 22:23
paaluhinnoista en tiedä kertoa,omalla kohdalla olen ihmetellyt iso-jakoa ,kun yleensä raja on vedetty ;pyyki kivi keskelle jokea,niin omassa tapauksessa on tultu joen tälle puolen ,mutta aika varovaisesti,ei kylläkään passaa suoraan raja-linjaan(muutaman selityksen olen kuullut mistä johtuu,en tiedä onko totta vai tarua tapahtumat olleet tuohon aikaaan.