Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Kiertäjä"-lapsi, Kuru
Miten löytää taustaa ”kiertäjä”-lapselle ja mitä tämä termi tarkoittaa?
”Gossen” Henric Walborgsson löytyy Kurusta (rippikirja 1830-37 s. 42). Tulosta vaan ”kiertäjä”, ei syntymätietoja. Seuraavassa kirkonkirjassa renkinä samassa paikassa, syntymävuosi 1820 ja paikka Kuru (rippikirja 1838-45 s. 42). Lisätietona jotain tämäntyyppistä: "om födelse --- har i Kuru nat fås red" (syntymästä Kurussa ei saatu tietoa?).
Henric muuttaa sitten Ylöjärven, Kurun ja Teiskon väliä renkinä ja saa jossain vaiheessa syntymäpäivän 24.12.1820, ja patronyymi vaihtuu Adamssoniksi. Teiskossa naimisiin 1846 ja saa 9 lasta ennen kuolemaansa 1868.
Tutkiiko muuten joku muu samaista miestä tai hänen jälkeläisiään?
Olen myös tarkistanut syntyneet Kurussa 1819-21 enkä löydää sopivaa, tiedän myös että Walborgsson ensin ja Adamsson myöhemmin selvästi viittaa siihen että Henric on avioliiton ulkopuolella syntynyt, kunnon isän nimeä ei löydy.
Voisikohan tuo RK:n teksti kuulua näin: om födelse - - har ej kunnar fås reda. - Tällöin tarvitaan vielä puuttuvan sanan selvittäminen.
Ulla Kota-aho
02.04.11, 10:00
Tässä linkit
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuru/rippikirja_1830-1837_tk217-218/47.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kuru/rippikirja_1838-1845_tk218/48.htm
Eikös tuossa lue
"om födelseåret har ei kunnat fås reda"
Niinhän siinä lukeekin kuin Ulla K. sanoo. Siis suomeksi: "Syntymävuotta ei ole pystytty selvittämään."
Suunilleen samaksi olen tulkinnut, mutta miten jatkaa tästä? Henkilö on äitini isänisänisänisä... Onko mahdoton selvittää? Äiti on näköjään ollut Valborg-niminen, mistäköhän kannattaa hakea?
Pekka Hiltunen
02.04.11, 14:52
Suunilleen samaksi olen tulkinnut, mutta miten jatkaa tästä? Henkilö on äitini isänisänisänisä... Onko mahdoton selvittää? Äiti on näköjään ollut Valborg-niminen, mistäköhän kannattaa hakea?
Terkista, onko tietoa lähteissä, esim. tuomiokirjassa 1820-1821 vaiheilla. Voisit myös selvittää, onko miespuolisia jälkeläisiä isälinjassa elossa, jolloin voisit ottaa yhteyttä ja teetättää Y-kromosomitutkimuksen.
PH
Ulla Kota-aho
02.04.11, 19:43
Jos olisi oma esi-isäni, niin kaiketi menisin läpi sivu sivulta ainakin ne Kurun, Teiskon, Ylöjärven rippikirjat noin vuosilta 1815-1838, sillä jossakinhan Vappu ja aviottomaksi merkitty poikansa Heikki ovat tuollakin välillä. Ja ellei noista seurakunnista löytyisi, niin piiriähän voisi laajentaa: Ikaalinen, Ruovesi...
HisKistä ei taida saada millään keinoin esiin paria: äiti Walborg, lapsi (oä) Henric? noin vuosilta 1815-1825? Jos kumminkin sattuisi olla merkitty kastettujen luetteloon.
Tuomiokirjoista voisi olla apua, mutta täytyisi ensin tietää, minkä käräjäkunnan tuomiokirjoista etsii...
Joskus seurakunnan köyhäinapu-asiakirjoista voi olla apua.
Heikki näkyy käyneen Kurussa ripillä noin vuonna 1837 tai 1838, mutta ei löydy Kurun ensimmäisestä säilyneestä rippikoululaisten luettelosta vuodelta 1838. Olisiko jonkin toisen seurakunnan rippilasten luettelossa.
Kiitoksia avusta ja vinkeistä Sörman, Ulla ja Pekka! Aikaa ja tarkkuutta tarvitsen jos jotenkin pystyisin selvittämään Henrikin taustaa. Vähän samoja tapoja olen miettinyt joita sanoitte, yritin esim. yhdessä vaiheessa käydä Kurun kirkonkirjan läpi ja etsiä Valborg-nimisiä naisia jotka voisivat olla mahdollisia Henrikin äidiksi mutta aika mahdottomalta tuntui. Jos jollain vielä tulee hyviä vinkkejä mieleen tai sattumoisin törmää mahdollisiin Henrik ja Valborg-henkilöihin otan mielelläni avun vastaan.
Vielä yksi kysymys: Jos lapsi jo reilun 10 vuoden ikäisenä on "kiertäjä", mitäköhän se tarkoittaa? Onko muita "kiertäjä"-lapsia tullut vastaan?
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.