Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : autatteko tulkitsemaan ja eteenpäin!
Pyytäisin taas apua tulkintaan; mitä lukee liitteenä olevassa linkissä piika Anna Hammarin´in (s. 1778) lisämerkinnöissä. Ymmärrän, että hän on saanut aviottoman lapsen maaliskuussa 1801 ja uudestaan 1803 ja muuttaa Liljendalista Myrskylään 1805. Mutta löytyykö lisämerkinnöistä viittauksia esim tuomiokirjoihin, käräjiin, joista voisin saada lisätietoa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=3446&pnum=20
Sotilaan tytär Anna Hammarin näyttäisi palvelevan samaa isäntää, arrendaattoria ja vaihtavan asuinpaikkaa Myrskylän tilan ja Liljendalin Heikaksen tilan välillä ja jäävän lopulta Heikakseen syytinkiin. Ehkä myös syytinkisopimuksesta löytyisi jotain lisätietoa, osaatteko vinkata, mistä Liljendalin 1810 eteenpäin tietoja voisi löytyä? En ole vielä päässyt käymään Hämeenlinnan maakunta-arkistossa, jonne kyllä on tarkoitus jossain vaiheessa mennä.
Anna saa myöhemmin piian sijaan hushållerska -tittelin kirkonkirjoihin. Jossain tapauksissahan tämä on voinut merkitä avoliiton tapaista (mm Falck Genos -artikkelissaan, 1989), vaikka sillä ei ole tässä tapauksessa merkitystä Annan ja hänen neljän, avioliiton ulkopuolella syntyneen lasten kannalta.
Kiitos jo etukäteen!
Ei löydy lisätietoja
Undfått bet. til Mörskom 1805 4/2 ifr slut. af byn 99. Walverad den 22 Martii 1801 absolveras för andra gången begångit Lönskaläge.
Karikukka
osaatteko vinkata, mistä Liljendalin 1810 eteenpäin tietoja voisi löytyä?
Täältä löytyy ainakin rippikirjoja eteen- ja taaksepäin vuodesta 1810 ja toki muutakin aineistoa:
http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?sartun=306460.KA
Kiitos tähänastisista kommenteista ja lukuavusta! Kun ei näistä lisämerkinnöistä näytä löytyvän polkuja synninpäästöjen tarkempaan dokumentointiin; niin mistähän muualta voisin etsiä mahdollisesti kirjattuna tietoja Annan synninpäästöistä? Rippikirjat olen jo haravoinut aika tarkkaan ees ja taas, joten ehkä käräjiltä tai Annan syytinkisopimuksesta voisi löytyä jotain?
Eli se, miksi yritän selventää tätä, on se, onko yksi Annan lapsista hänen vaiko ehkä kenties hänen huollettavanaan ollut.
Annalla oli neljä aviotonta lasta, joista kolmella on hänen sukunimensä Hammarin, mutta yhdellä Samuelinpoika ilman Hammarin´ia. Eli hänelle on syntynyt v 1803 poika, jolle myöhemmin ilmestyy lisänimeksi Samuelinpoika ja syntymävuodeksi äidin ilmoittaman mukaan 1805.
Haluaisin varmistaa, onko mahdollista, että Annalle vuonna 1803 syntynyt lapsi on ehkä kuollut ja Annalla on ollut huollettavana samanniminen Gustav Adolf, joka on Samuelin poika. Vai mikä on ollut syynä tähän Samuelinpoika nimeen?
Annalle on kyllä syntynyt 1805 poika , joka kuoli aivan pienenä; ainahan on mahdollista, että syntymävuodet menevät sekaisin, mutta tämä ei selvennä tämän yhden lapsen kohdalla äidin sukunimen puuttumista ja Samuelinpoikaa.
Tämän vuoksi yritän etsiä tarkennusta näille lasten syntymille synninpäästöjen, mahdollisten käräjätuomioiden, testamenttien ja syytinkisopimusten kautta.
Edellisestä tekstistä jäi pois linkki
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7955094
jossa on koottuna Piika Annas barn eli aviottomat lapset, Henric, Gusfaf Adolf ja Carl Adam.
Tässä kysyisin lukuapua: lukeeko mielestänne Gustaf Adolf oägta 15.5.1803 jälkeen sana död 1809 vai ehkä till p. 809? Gustafin nimen alla on niin vahvasti yliviivattua tekstiä, että ei tiedä mihin tässä viitataan.
Iso kiitos avusta!
merpukka1979
02.04.11, 16:20
No, mun mielestä siinä lukee död eli kuollut 1809.
Kun tämän viestiketjun lukijoita on jo yli 500, niin voinen vielä teille kertoa, että onnistuin löytämään Liljendalin historiasta (Anders Allardt, Liljendal Sockens Historia, 1935) maininnan Anna Hammarinista. Heikaksen rusthollin arrendaattori Carl Gustav Meijer testamenttaa lahjakirjeessään tilan v 1825 veljenpojalleen. Meijerin hushollerskalle, Anna Hammarinille taataan lahjakirjassa syytinki ja Annan tyttärelle rahasumma hänen mennessään naimisiin. Tytär käyttääkin jo naimisiin mennessään sukunimeä Meijer. Eli ainakin yhdelle Annan neljästä aviottomasta lapsesta näyttäisi löytyneen toinenkin vanhempi.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.