PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Huomautus Mäntyharjun maakirjassa?


vesalainen
16.03.11, 10:22
Kaipaisin apua tulkitsemaan mitä maakirjan huomautus merkitsee käytännössä.

Kansallisarkiston digitoidussa Mäntyharjun maakirjassa on Saviniemen kylän Kettu-talon (Saviniemi N.o 1) kohdalla merkintä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=14078 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=14078) :

Tulkitsin, että siinä lukisi jotakin tyyliin,

Till gamla mantalet Löjtnanten vid Kymmengårds kompani af f.d. Karelska Dragon korpsen till häste hemman indelt och tiuskattningen 1/16 mantal Krona behållen.

Eli olisiko talon verot ohajttu jotenkin Karjalan rakuunoille? Vai olenko ihan metsässä?

Merkintä jatkuu tiedoilla perinnöksiostosta ja niiden perusteella on helppo löytää asiakirjat, mutta mitä tuo alku merkitsee. Vastaavia viittauksia on usean muunkin talon kohdalla.

Mikä on yhteys ko. talon ja Karjalan rakuunoiden välillä? Onko talon verot ”korvamerkitty” yksikön käyttöön? Kuinka tähän on päädytty? Mistä voisi löytyä lisäselvitystä asiasta?

vesalainen
16.03.11, 21:56
Taidankin yrittää vastata itse.

Luin Eino Jutikkalan Suomen talonpojan historia kirjaa ja siinä mainitaan Ruotsin vallan ajalla ruotujako- ja veropalkkalaitos eli määrätty talo maksoi kruununveronsa määrätyn viran haltijalle.

Eli tässä tapauksessa ko. talo oli entisen Karjalan rakuunoiden Kymenkartanon komppanian luutnantin palkkatila.