PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sisäministeri toivoo Kirkkohallitukselta malttia


P. T. Kuusiluoma
05.03.11, 12:23
LEHDISTÖTIEDOTE

Suomen Sukututkimusseura
Pori 5.3.2011

Sisäministeri toivoo Kirkkohallitukselta malttia

Sisäasiainministeri Anne Holmlund toivoo, että Kirkkohallitus pohtii huolellisesti ja hyvässä yhteistyössä Suomen Sukututkimusseuran ja tietosuojavaltuutetun kanssa onko todella syytä evätä sukututkijoilta 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen tutkimus.

Porissa tänä viikonloppuna pidettävien Valtakunnallisten Sukututkimuspäivien avajaisissa ministeri Holmlund esitti valtioneuvoston tervehdyksen. Puheessaan hän viittasi mm. Korkeimman hallinto-oikeuden marraskuussa 2010 antamaan päätökseen, jolla sukututkijaa kiellettiin kirkkoherranvirastossa tutkimasta itse 100 vuotta nuorempia kirkonkirjoja.
– Liian tiukka laintulkinta ei saa vaarantaa hyvin toiminutta käytäntöä ja arvokasta harrastusta, ministeri Holmlund varoitteli.

Ministeri Holmlund muistutti, että kirkkoherranvirastojen sitoumusmenettely on toiminut erinomaisesti tähän asti. 100 vuotta nuorempia kirkokirjoja tutkiva sukututkija antaa kirjallisen sitoumuksen, ettei käytä löytämiään tietoja kenenkään vahingoksi tai halventamiseksi.
– Sitoumusmenettely näyttää nyt olevan vaarassa joutua heitetyksi romukoppaan, ministeri ihmetteli.


Poliisiministeri murhamiehen sukua

Vaikka sisäasiainministeri Anne Holmlund on sukutaustaltaan hyvin satakuntalainen, löytyy hänelle esivanhempia myös mm. Pohjanmaalta. Ministeri kertoi olevansa sukua Suomen kuuluisammalle sarjamurhaajalle puukkojunkkari Matti Haapojalle. Arkkiveisuissa aikanaan laulettiin kuinka pakomatkallaan Siperiasta Etelä-Pohjanmaalle Haapoja tappoi kaikki vastaansa tulleet miehet.

Holmlund kuuluu myös tunnettuun suureen Strangin ja Spangarin sukuun. Tämän suvun kautta Holmlund yllätyksekseen huomasi olevansa sukua mm. peruspalveluministeri Paula Risikolle, hallinto- ja kuntaministetri Tapani Töllille, ulkoministeri Alexander Stubbille, viestintäministeri Suvi Lindenille ja opetusministeri Henna Virkkuselle.


Sukututkimuspäivät jo 34. kerran

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt vuosittain yhtäjaksoisesti Sukututkimuspäivät nyt jo 34. kerran. Tänä vuonna paikallisena yhteistyökumppanina on Satakunnan Sukututkimusseura. Sukututkimuspäivien teemana on länsisuomalaisen talonpojan tutkiminen.

Sukututkimuspäivät alkoivat jo perjataina Porin yliopistokeskuksessa pidetyllä seminaarilla, jossa tarkasteltiin viime aikojen akateemista talonpoikaistutkimusta. Launtaina ja sunnuntaina Palmgren-konservatoriossa on tarjolla luentopaketti talonpoikia koskevista lähteistä ja niiden käytöstä.


Vuoden Sukukirja 2010 valittu

Suomen Sukututkimusseura on järjestänyt Vuoden Sukukirja -kilpailun vuodesta 1991 lähtien ja palkintojen jako on tapahtunut Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä. Kilpailun tavoitteena on nostaa sukukirjojen laatua ja tehdä niitä tunnetuksi laajemmalle yleisölle.

Vuoden sukukirjaksi 2010 valittiin Erkki Alhopuron teos 450 vuotta Äijälän ratsutilan historiaa.

Siinä käsitellään lohjalaisen Äijälän ratsutilan, sen sukulaistilojen sekä niissä asuneiden sukujen ja perheiden historiaa 1500-luvulta nykypäivään. Raati kuvaili teosta visuaalisesti poikkeuksellisen ansiokkaaksi ja lukijan mukaansatempaavaksi.

Raati myönsi kunniamaininnan Perttu Peitsaran ja Mikko Strangin teokselle Kerimäen Makkosia 1600-luvulta näihin päiviin, joka käsittelee vuonna 1691 syntyneen Antti Hannunpoika Makkosen jälkeläisistä.

Vuoden 2010 sukukirjakilpailuun osallistui noin 60 teosta. Arvioitavien kirjojen määrä on viimeisten 10 vuoden aikana melkein puoliintunut. Vuonna 2000 kilpailussa oli vielä runsaat 100 sukukirjaa.

P. T. Kuusiluoma
toiminnanjohtaja