PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tilaton Ilarion Tihonov Mursu


Mårthen
23.02.11, 14:47
Hiskin mukaan Tuleman kylässä Salmin Ortod. srk.ssa asui Ilarion Tihonov Mursu, joka kuoli 50v. iässä 19.1.1906. Hän oli naimisissa Sofia Josifovan kanssa.

Onko kukaan törmännyt tähän henkilöön tutkimuksissaan? Kun Hiskistä katselin Tulemankylän tapahtumia, niin kovasti venäläisperäisiä nimiä esiintyy paljon.

En löytänyt Salmin Srk.ta SSHY:stä. Onko sitä missään digitoituna?

Minua kiinnostaa tuo sukunimessä esiintyvä Mursu; onko nimi esiintynyt pitkäänkin Ilarionin suvussa? Onko nimen kantajalla joku yhteys Impilahden Mursulaan?

Leo
25.02.11, 23:10
Hiskistä löytyy että Ilari on Tihon Andrejevin poika, synt. 30.9.1852 Käsnäsen kylässä. Äiti on Jekaterina Timofejeva. Siellä on syntynyt lisäksi Vasili ja Pelagia. Sitten muuttaneet Tulemalle. Mursu-nimi ilmestyy Hiskiin 1885, se voi hyvinkin tulla siitä että Tihonin suku on joskus asunut Mursulassa, tai on harrastanut mursun metsästystä Jäämerellä.

Ortodoksisten seurakuntien kirjanpito on ollut venäjän kielellä, siksi nimet ovat venäläistyylisiä vaikka ne ovat lähtoisin kreikan kielestä ja raamatusta. Samoinhan kaikki luterilaisten seurakuntien nimet olivat ruotsinkielisiä.

Salmin tutkimusteni yhteydessä en ole törmännyt aiemmin nimeen Mursu.

Tuula Cu
26.02.11, 16:55
Salmin ortodoksista seurakuntaa löytyy digitoituna
kansallisarkiston digitoiduista http://digi.narc.fi/digi/ - hakemistoja ei vaan ole, joten etsiminen on aika vaikeaa.

Myös Katihaa http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php kannattaa katsella, siellä näkyy olevan aika paljon Salmin ort seurakuntaa.

Tuula K

nellu
27.02.11, 22:10
Täältä löytyy Salmen ordt.seurakunnan kirjat.
digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?amtun=23198.KA

Jäsensihteeri
28.02.11, 08:59
Salmi ort. seurakunnan kirjoista tulee seuraava ilmoitus:

Aineisto on käyttörajoitettua ja on katsottavissa arkistolaitoksen sisäverkosta kirjautumalla. Pääsy edellyttää tunnusten ja tarvittaessa käyttöluvan anomista arkistolaitoksen tutkijasaleissa.

Tarja Piitulainen

Kyösti Thum
28.02.11, 12:46
Aika paljon on Salmin ort seurakunnan kirjoissa katsottavaa. Käyttörajoitus alkaa vasta 1884-ja nuorempiin kirjoihin.

Terv KT

Kyösti Thum
28.02.11, 13:28
Voisiko nimissä olla jotain sekaannusta?
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3972155 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3972155)
Rippikirja 1856-1858 aukeama 133. Tässä on perhe 226 Tihon Andrejev 41v, vaimonsa Jekaterina Timofejeva 33v ja lapsia mm Vasilei 9v , Larion 6v ja Pelagia 2v.

Terv KT

Mårthen
01.03.11, 13:13
Hei, täällähän on ilahduttavan paljon kommentoitu asiaa. Kiitos kaikille.

Muutama lisäkysymys nousee mieleeni. Esim. oliko Tihonov (Mursu)n perhe venäläinen, vai onko nimet vain "ortodoksitoitu"?

Löysin myös ihan suomenkielisen Mursun Kivennavalta: lampp. (lampuoti?) Paavo Yrjönpoika Mursu, joka vihittiin 31.3.1902 Hilda Heikintytär Rämön kanssa. En ole vielä ehtinyt penkoa tätä enempää, mutta jos joku tästäkin Mursusta jotain tietää niin olisin kiitollinen.

Tuon Impilahden Mursulan lisäksi Vilho Nissilä mainitsee Mursumäen Kurkijoella, joten kyllähän nuo kovasti viittaavat Mursu-nimisiin ihmisiin Laatokan Karjalassa ja/tai Karjalan Kannaksella.

Mårthen
03.03.11, 13:18
Taitaapi olla virhekirjaus tuossa Paavo Yrjönpoika Mursussakin. Nimittäin Hiskin Kivennavan kastetuisssa löytyy Hilda Rämölle ja Paavo Yrjönpojalle pari tytärtä, mutta Paavon sukunimi onkin siellä Munne.

http://hiski.genealogia.fi/hiski/2v9nml

Kastettujen luetteloissa (Hiski) sopivin Paavo on juurikin Munne (Matinpoika) s. 1863.

Täytyy vielä tarkastaa alkuperäisistä dokumenteista, mutta sinne taisivat Karjalan Mursut kadota. Mutta nuo paikannimet Mursula ja Mursumäki jäävät, ja taitaa olla niin että niiden syntyhistoria jää ikuisesti hämärän peittoon.

Lukkari
03.03.11, 14:43
Venäjän kielessä isännimellä on iso merkitys, esimerkiksi tässä isä Tihon on Andejev(its) ja poika Larion (Ilarion) Tihonov(its) vastaavasti tyttöjen kohdalla Tihonov(na) . Voihan Tihonov tietysti olla sukunimikin joskus mutta pitäisin sitä tässä tapauksessa lyhennettynä isännimenä eikä sukunimenä.

Leo
03.03.11, 20:44
Raja-Karjalassa jossa oli ortodoksinen uskonto, vielä 1900-luvun alkupuolelle asti kirkonkirjoihin merkinnät tehtiin venäjän kielellä, Larion Tihonov Mursu eli Larion Tihonin poika. Tihon oli melko varmasti karjalainen, ei venäläinen. Venäläisiä oli silloin sadan kilometrin päässä Petroskoissa ja Syvärin takana.

Aivan samoin luterilaisella puolella kaikki kirjatiin ruotsiksi, esim. Juho Juhonpoika Mononen oli Johan Johansson Mononen. Harva kyselee että olivatko Monoset ruotsalaisia.

Salmissa oli Monosia. Luterilaisten kirkonkirjoista olivat saaneet selville että esi-isä oli Johan Johansson. Tästä tuli sukukertomus että Skoonesta oli tullut kolme veljestä Salmiin Lunkulansaarelle. Todellisuudessa Monoset olivat tulleet Kiteeltä, jossa tuskin oli ruotsalaisia.

Kun Johan Johanssonille syntyi lapsi ortodoksisen vaimon kanssa, ortodoksinen pappi merkitsi kirjoihinsa lapsen isän nimeksi Ivan Ivanov Mononen!

Mårthen
07.03.11, 09:35
Kiitos Leolle ja Lukkarille selvennyksistä karjalaisissa nimien annoissa. Mursu-sukunimi voi siis edelleen olla periytyneenä asiakirjoissa. Suurella ilolla ja kiitollisuudella otan vastaan kaiken mahdollisen uuden tiedon, oma venäjänkielentaitoni kun ei riitä aakkosia pidemmälle - toki niilläkin voi tunnistaa Mursu-nimen jos sattuu silmiin.

Mypcy.

Mårthen
23.03.17, 10:32
Herättelen tätä ketjua uudestaan. Huomasin että Geniin on ilmestynyt tietoja Salmin ja Käsnäselän Mursuista: https://www.geni.com/people/Larion-Mursu/6000000030141965105.

Löytyisikö näille vahvistusta aluetta tutkinoiden taholta?

Lueskelin Kurkijoen Kihlakunnan Historiaa, ja sielläkin mainitaan että Mursu-nimi ilmestyi Kumolan kylään heti Ruptuurisodan (n. 1656-58) jälkeen kun ortodoksit pakenivat idemmäs. Uskoisin että Mursu(t) tulivat Säämingin puolelta Savosta koska siellä asusteli pari perhekuntaa 1500-luvulla.

Myöskin Kielletyt Kartat-sarja sisältää useita Mursu-alkuisia paikannimiä Kurkijoen ja Jaakkiman alueilla. Lisäksi Paikkalan Sukunimet-kirja kertoo v. 1638 Antti Mursusta Uukuniemellä ja v. 1645 Michalka Mursuoffista Tohmajärvellä.

Sanoisin että varmuudella Mursu-nimi esiintyy Karjalassa, mutta omia tutkimuksiani hankaloittaa ortodoksiseurakuntien venäjänkieliset asiakirjat. Kaikkea lisätietoa otan ilolla vastaan.

Toivottavasti vielä jonain päivänä sukulaisuhteet päästäisiin toteamaan DNA-testeillä.