PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mandellin torppa Laihia


Palon Airi
21.02.11, 16:15
Sattuisiko joku Etelä-Pohjanmaan tuntija tietämään, missä on sijainnut Mandellin torppa Laihialla. Tutkiessani muuta törmäsin kerran tietoon jossakin Kytösavun aukeilla mailla -julkaisun numerossa, mutta hölmöyksissäni en tehnyt muistiinpanoja. Muistelen, että Hulmin tienoilla olisi ollut.. Sukunimi on vuosisatojen vieriessä esiintynyt myös muodossa Mandelin.

Uslin
21.02.11, 21:56
Mandellit olivat Potilan Laulajan torppareita, muistikuvani mukaan torppa sijaitsi Laulajaan johtavan tien varressa.

Terv. Uslin

TuKa
22.02.11, 10:03
Kyllä, kun mennään Potilan raittia Vaasan suuntaan on siinä Mantelin mutkaksi
sanottu kohta, suurin piirtein Hulmin leveysasteella. Siinä ollut harmaa mökki purettiin joskus -60 luvulla ja tontti otettiin viljelykseen.
Talot, kuten Laulaja, Pakkanen ym. ovat vasemmalla, torppien asuinrakennukset ja muut rakennukset tien oikealla puolen, riihet vähän kauempana.
Vuoden 1891 kartassa näkyy em. kohdassa olevan Manteli-niminen niitty.

Tuomo Kari

Palon Airi
22.02.11, 12:05
Sydämen pohjasta tulevat kiitokset sekä Uslinille että TuKalle; vuosikaudet vaivannut kysymys on saanut ratkaisunsa! Nyt täytyy vain (kesäkelillä) tulla konkreettisesti ja läheltä tutkailemaan ne tiet, Laulajan ja Potilan jne., ja miettimään torpanpaikat kohdalleen.

Iloisin terveisin ja kiitoksin,
Airi (äitini s. Mandell)

JK. Sitten 1800-luvun suutari Antti Mandellilla oli mökki Yrjäälässä. Olen lukiolaistyttönä istuskellut mökin peruskivillä, kun äiti toi Vaasasta katsomaan (ja kertoili aivan verrattomasti); pyörillä tultiin. Mainitsen tämän kai vähän nykyvanhemmille vinkiksi: lapsille jää unohtumattoman ihania, eläviä muistoja näistä sukujutuista...