PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nystad, Turku?


HennaS
19.02.11, 20:46
Vanhojen rippikirjojen mukaan Turussa on ollut 1800-luvulla tämänniminen kaupunginosa. Millä nimellä se nykyisin tunnetaan?

P. Pihlman
21.02.11, 20:18
Vanhojen rippikirjojen mukaan Turussa on ollut 1800-luvulla tämänniminen kaupunginosa. Millä nimellä se nykyisin tunnetaan?


Turkuako? Vaiko muuttomerkintä?

Nystad on Uusikaupunki

P. Pihlman

Juha
21.02.11, 21:01
Kyllä Turussa oli tosiaan Nystad eli "Uudenkaupungin kortteli".

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/turun_suomalainen/rippikirja_1791-1798_jk1148-1149/286.htm

Tuossa nyt vain esimerkkinä.

Tässä on yksi Turun kartta 1800-luvulta
http://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk125/turku/kuvat/kartta_1897.jpg

Rippikirjojen tekstejä vertailemalla voisi löytyä tieto mitä noista kaupunginosista Nystad vastaisi

Juha
21.02.11, 21:03
Sen verran lisään, että tuossa antamassani rippikirjalinkissä vilahtaa (muutamia sivuja eteenpäin) Vilkkilä. Se taas oli

Nykyisen Vähä-Heikkilän alueella sijainnut kylä, josta varhaisin maininta on vuodelta 1404. Vilkkilä lahjoitettiin aikoinaan Turun tuomiokirkon Pyhän Laurin alttarille, lahjoittajana oli tiettävästi Pisun talon Juha niminen verotalonpoika. Vilkkilä oli Pyhän Laurin lampuotitalona vuoteen 1557 asti, jolloin se takavarikoitiin kruunulle ja liitettiin Korppolaisen eli Heikkilän latokartanon tiluksiin. Virallisesti itsenäisenä talona Vilkkilää ei tämän jälkeen enää ollut, mutta Vilkkilän sijainti on merkitty vielä maanmittari Hannun Hannunpojan vuonna 1650 tekemään karttaan.

Teksti Turun kaupunginmuseon nettisivuilta.

Eli eipä taida löytyä tuosta kartasta, siinähän on vain osa Turusta


Juha

HennaS
22.02.11, 00:50
Turun 1700- ja 1800-lukujen vaihteen rippikirjoissa on mainittu seuraavat erilliset "korttelit": Kirkkokortteli eli Tuomiokirkon kortteli, Luostarikortteli, Pohjois-, Etelä-, Länsi- ja Itäkorttelit sekä Uudenkaupungin kortteli eli Nystad qvarteret.

Lähdettyäni etsimään Vilkkilää Uudenkaupungin korttelista Juhan linkistä huomasin, että sen lisäksi vanhoissa kirkonkirjoissa mainitaan Uudenkaupungin korttelin kohdalla "Drottningegatan" eli Kuningatarkatu (nykyinen nimi Linnankatu, joka sijaitsee nykyisen Vähä-Heikkilän alueelta, jossa Vilkkiläkin on sijainnut n. 1 kilometri pohjoiseen Aurajoen rannalla) sekä "Gamla Tegelsalens gatan" eli suoraan käännettynä "Vanha Tiilisalin katu". Tiilisali-nimitys lienee useimmille nykyajan turkulaisille tuntematon, mutta vielä siitä on muistona Tiilentekijänkatu sekä Savenvalajankatu, jotka sijaitsevat IV kaupunginosassa Vähä-Heikkilän ja Linnankadun välissä.
http://kotisivu.dnainternet.net/martwald/tiilisali.htm

Uudenkaupungin kortteli vastaa siis ainakin nykyisiä Vähä-Heikkilän, Martin ja Port Arthurin kaupunginosia.

Vielä kun saisi selville, mitä muita nykyisiä kaupunginosia tähän kortteliin on kuulunut ja mitkä muut nykyiset kaupunginosat vastaavat silloisia kortteleita.

Kirsi Rannikko
27.02.11, 17:02
Vuoden 1750 (Gadolinin kartta)ja vuosien 1808 & 1827 (Tillberg & Wallenius) kartan mukaan Nystad on Aurajoen pohjoispuolella suurinpiirtein sen surullisen kuuluistan Myllysillan kohdalta Turun linnaan asti ulottuva kapeahko parin korttelin levyinen alue. Ko. kartoissa alue on mekitty F-kirjaimella (Nya Staden)

Terveisin,