PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maanjako-oikeus


vesalainen
10.02.11, 11:27
Löysin Mäntyharjun historia -kirjasta viitteen maanjako-oikeuden päätökseen. Osaisiko kukaan neuvoa löytyykö jostakin luetteloa missä ko. oikeuksia on pidetty.

Löysin hieman tietoja verkosta (Pentti Ahmas, Oikeudenkäynnin yhdenmukaistaminen 1800-luvulla - Oikeushistoriallinen tutkimus kämnerin-, laamannin- ja ritarisyynioikeuksien lakkauttaisesta).

Maahamme perustettiin v. 1766 annetuilla asetuksilla maanjakoasioihin
erikoistuneet maanjako-oikeudet isojakotoimituksissa syntyneiden riitojen
ratkaisemista varten. Nämä olivat tilapäisiä ja vain Viipurin lääniin v. 1816 perustettu maanjako-oikeus oli vakinainen.

Mutta missä näitä on pidetty? Löytyykö jostain luetteloa? Mihin arkistoon nämä on mahdollisesti tallennettu (Kansallisarkisto vai maakunta-arkistot)?

kkylakos
10.02.11, 13:27
Mihin arkistoon nämä on mahdollisesti tallennettu (Kansallisarkisto vai maakunta-arkistot)?
Perushaku tuollaisen kysymyksen vastaamiseen kohdistuu Googlen sijaan Vakkaan (http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/PerusHaku.action ). Sanalla maanjako sieltä kyllä löytyy liikaakin tavaraa, mutta ainakin
Hämeen läänin pitäjittäisten maanjako-oikeuksien asiakirjat (kokoelma) rajavuosilla 1768 - 1964 vaikuttaisi oikean suuntaiselta, vaikkakin ihan väärältä alueelta. Mutta pienellä ajankäytöllä voit löytää oikeankin asian.

Googlella, kalvosetistä https://noppa.tkk.fi/noppa/kurssi/maa-29.2312/materiaali/Maa-29_2312_14.4.2010-_diat_erja_werdi.pdf

1775 Maanjako-oikeus
– Vuodesta 1783 hovioikeus määrättiin valvomaan maanjako-oikeuden toimintaa, minkä jälkeen siitä tuli osa tuomioistuinlaitosta.
• Ensimmäinen vakituinen Viipuriin v. 1816
– Muualla maassa maanjako-oikeus oli vielä tilapäisluontoinen/kutakin pitäjää varten erikseen.
– Vuonna 1916 jakolaitoksesta annetulla asetuksella perustettiin kolme vakinaista maanjako-oikeutta eli Turun, Vaasan ja Viipurin maanjako-oikeudet

eeva häkkinen
10.02.11, 13:30
Pöytäkirjoja on jonkunverran tallella vuodesta 1782 lähtien, ihan samalla tavoin tuomiokuntien arkistoissa kuin muutkin tuomiokirjat eli ensisijaisesti maakunta-arkistoissa. Etsimiäni en kylläkään löytänyt, oli kuulemma lähetty joskus jonkun asian selvittämiseksi jonnekin ja jääneet sille tielleen. Olettaisin, että Vakasta löytyy luettelo tallella olevista, toivottavasti sinulla on parempi onni.

vesalainen
10.02.11, 15:14
Kiitokset vastauksista. Yritin ensin Vakka-tietokannasta, mutta en tiedä missä mättää kun kaikki kyselyt päättyvät virheeseen. Täytyneepä sitten vierailla taas Mikkelin mainiossa maakunta-arkistossa.