Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinsyy: Selkäydintauti
Isoisäni Oskar Stenman kuoli 1916 Lempäälässä. Pappi kirjasi kuolinsyyksi selkäydintauti. Miten tuo nykytermistöllä määritellään?
Jouni Kaleva
08.02.11, 22:08
Isoisäni Oskar Stenman kuoli 1916 Lempäälässä. Pappi kirjasi kuolinsyyksi selkäydintauti. Miten tuo nykytermistöllä määritellään?
Nykytermistöllä tämä on yhtä vähän informatiivinen kuin vaikkapa niveltauti, keuhkotauti, aivotauti jne.
Toisin sanoen nykyään ei luonnollisestikaan riitä, että osataan nimetä missä elimessä joku tautiprosessi sattuu olemaan, vaan täytyy etsiä taudin patologisanatominen syy. Selkäytimessä voi olla kasvaimia, tulehduksia (infektiivisiä tai inflammatorisia), degeneratiivisia tautitiloja, selkäydinkanavaa ahtauttavia prosesseja jnejne
Tuosta pitkästä esipuheestani ja aiheen mahdollisesta arkaluontoisuudesta huolimatta kyseessä on saattanut olla tautiprosessi nimeltään tabes dorsalis, joka on ollut tuohon aikaan ehkä yleinenkin ja johtunut kuppataudista. Haepa tuolla termillä googlesta.
Kiitän Jouni Kaleva.
Katselin googlea, mutta sieltä löysin tabes doralis sanalla vain englanninkielistä tietoa, joka on minulle kovin hidasta lueskeltavaa sanakirjan avulla. Onko tuolle sanalle suomenkielistä vastinetta.
Tuo mahdollisesti arkaluontoinen asia on mielestäni vain hienostelevien ja ulkokultaisten ja itseään mukamas parempaa näyttelevien ihmisten sairaaloisuutta. Eikö ihmistä todellakaan voi hyväksyä kaikkine vikoineen ihmiseksi? Miksi suvusta pitää antaa mukamas parempi kuva, kuin todellisuus on. Kaikki me olemme erehtyväisiä ja se täytyy hyväksyä.
Kirjasta Lääketieteen termit: Tabes dorsalis (syfiliittinen) selkäydinkato; syfiliksen myöhäisvaiheessa esiintyvä selkäydinjuosteiden surkastuminen, oireina mm. kipuja, refleksihäiriöitä, ataksiaa (tahdonalaisten lihasten keskushermostoperäinen yhteistoimintahäiriö) ja halvauksia.
villel
Leila Strömberg-Koli
10.02.11, 00:50
Lisää vaihtoehtoja pohdittavaksi:
1. myelooinen leukemia; selkäydintauti
2. Borrelioosi eli Lymen tauti on puutiaisten eli kansanomaisesti punkkien levittämä tauti, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -niminen spirokeettabakteeri. Borreliabakteeri on läheistä sukua kuppabakteerille, minkä vuoksi borrelioosin ja kupan oireissa ja taudinkuvissa voi olla yhteisiä piirteitä varsinkin taudin edettyä myöhäiseen vaiheeseen.
3. Foolihappo nimittäin ehkäisee selkärankahalkiota, josta jotkut käyttävät myös nimenä selkäydintauti. Voi esiintyä eriasteisina syntyvillä lapsilla mikäli äidillä foolihapon puute odottaessa. Syynä yleensä imeytymishäriö.
4. Käsittääkseni aiemmin kaikki sairaudet jotka aiheuttivat selkäytimen kautta aivojen tilaan muutoksia saatettiin merkitä selkäydintaudiksi.
terveisin Leila
Kiitän Teitä kaikkia vastanneita: Jouni Kaleva, Villel ja Leila Strömberg-Koli.
Teidän vastauksistanne olen päätellyt, että näillä näkymin lienee mahdoton saada selvää yksiselitteistä vastausta isoisäni kuolemaan johtaneesta sairaudesta.
En minä ole koskaan isoisääni edes tavannut, koska isäni oli 12 vuotias hänen kuollessaan.
Tämä kirjeenvaihto on kuitenkin huomattavasti avartanut näkemyksiäni. Kiitos teille vielä kerran.
Kouvo
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.