PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hiirikokeet ja sukututkimus


Tapani Kovalaine
04.02.11, 12:41
SUKUTUTKIJALTA HUKKUNEEN VAINAJAN ETSIMISTEKNIIKKA
(Koulutuskansion pakinaosastosta löydettyä... 4.2.2011)

Melko usein esipolvitutkimusta tehdessä tulee esille tilanne, ettei henkilön vanhempia löydy. Kun on yleensä kyse jo yli kaksisataa vuotta sitten kuolleista henkilöistä, niin kyllähän nyt noin kauan sitten haudatut vainajat kuuluisi löytää. Etsimisessä voi käyttää monia eri tekniikoita.

Äskettäin törmäsin Suku Forumissa tapaukseen, jossa Heinäveden Palvalahdessa elelleet henkilöt olivat hukuksissa. Nuoruudessani eli vanhaan hyvään aikaan olisin tietenkin mennyt Valtionarkistoon ja siellä pyöritellyt niin kauan mikrofilmirullia, että henkilöiden elinkaari ja sen päättyminen olisivat käyneet selviksi.

Nyt ei ole enää Valtionarkistoa, sillä se on muuttunut Kansallisarkistoksi. Nykyään on jo vanhanaikaista käyttää mikrofilmirullia ja veivata käteen huonosti sopivaa kampea edestakaisin lukulaitteissa. Lähes joka kodissa on tämä netti ja sen tarjoamat uudet tekniikat.

Etsinnän mallia kannattaa ottaa järviseuduilla hukkuneiden etsinnästä. Kokenut etsijä, hyvä vene ja koulutettu etsintäkoira veneeseen. Oman aikansa vie, mutta yleensä vainaja tuolla tavalla löytyy muutamassa päivässä.

Sukututkija tarvitsee veneen asemesta nettiyhteyden ja hyvin koulutetun hiiren. Hiiriä ja rottiahan on hyvällä menestyksellä käytetty monien eri tuotteiden testauksissa avuksi, joten miksi ei sukututkimuksissakin. Hiiren annetaan kulkea netissä edestakaisin rippikirjojen digikuvatuilla sivuilla niin kauan, että vainajista saadaan aluksi heikkoja signaaleja ja niiden avulla annetaan hiiren lähestyä vahvemman näytön suuntaan.

Tuolla tekniikalla yleensä vainajat löytyvät - jopa iltapimeällä ja silloinkin, kun he ovat hukkuneet laajoille metsäisille alueille, kuten Kainuun korpeen. Näin onnekkaasti kävi myös Heinävedellä, jossa vainajat eivät löytyneet Palvalahdesta, josta heitä aluksi etsittiin, vaan Kypärälahdesta - koulutetun hiiren avulla!

Ne tutkijat, jotka eivät eettisistä syistä voi hyväksyä hiirikokeita ja hiirten käyttämistä sukututkimukseen, voivat korvata hiiren kursorilla. :) :) :)