PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kirkonkirjat muutetaan digitaalisiksi


Juha
24.01.11, 12:54
Noinkohan sukututkijat todellakin saavat parempaa palvelua?

Turun ja Kaarinan seurakuntien kirkonkirjat ja perheiden tiedot sisältävät perhelehdet muutetaan sähköiseen muotoon. Digitointihankkeen toteuttajaksi valittu Affecto skannaa, nimeää ja toimittaa dokumentit kuvamuodossa eteenpäin. Hankkeeseen kuuluu noin puolen miljoonan sivun digitointi. Digitointi on alkanut ja kestää yhdeksän kuukautta.


Lisää (http://www.turkulainen.fi/Uutiset/Paikallisuutiset/Kirkonkirjat-muutetaan-digitaalisiksi)

kkylakos
24.01.11, 12:59
Myöhemmin samassa jutussa "Turun ja Kaarinan hanke on osa koko maan laajuista projektia. " eli kyse samasta asiasta, joka on "uutisoitu" jo vaikka kuinka monta kertaa. Jos digitoituja kuvia valtakunnan kattavasti pääsisi katsomaan yhdessä (varmaankin valvotussa) pisteessä niin olisihan se helpottavaa. Ja kirkonvirastojen resurssipulaa tasoittavaa/helpottavaa, vaikka sukututkijat eivät olisi itse tutkimassa vaan vain tilaamassa.

M.Sjostrom
24.01.11, 13:09
Noinkohan sukututkijat todellakin saavat parempaa palvelua?

Lisää (http://www.turkulainen.fi/Uutiset/Paikallisuutiset/Kirkonkirjat-muutetaan-digitaalisiksi)

ei kai siinä puhuttu mitään sukututkijoista, vaan puhe on tekstissä sukututkimuksesta.

Epäilisin että sukututkijoita ei päästetä lukemaan itse digitaalisia sivuja, ei ainakaan kuin muutamia harvoja etuoikeutettuja (esim niitä joilla on jokin virka-asema kirkossa)....
Ja ehkä jossakin vaiheessa nuo ottavat järjen käteen ja tajuavat että hyvin vanhan aineiston (yli 130 v vanhaa tms) noita tulevia digikuvia ei tarvitse pitää säpin takana, vaan kuka tahansa voisi päästä lukemaan niitä - jolloin tulemme sitten kuulemaan vikinää ja ruikutusta siitä että niiden laittaminen sellaisiksi sivuiksi (pois säppien takaa) jonne yleisökin voi päästä, maksaa ja on työlästä ja kestää...

Sen sijaan toki digimuotoinen materiaali helpottaa -kuten kirkon kirjoittama tiedote sanamuodoltaan selvästi aikookin sanoa- sitä työtä jonka kanslistit tekevät sukututkimuksia tehdessään - toki vain rahaa vastaan.
Onhan toki hieman helpompaa selata aineistosta tietoja (virkatodistuslomakkeelle) kun aines on digimuodossa ja selaus onnistuu kanslistilta sillä kanslian tietokoneella, ja samalla useista eri seurakunnista olevista digikuvista - kuin että joka tiedonmuru poimittaisiin kirjamuotoisista ja perhelehtimuotoisista asiakirjoista joista osa on toisten seurakuntayhtymien kellareissa sadan ym kilometrin takana.
Pullonkaulana tulee tietysti olemaan -paitsi maksullisuus- myös se että kanslistien työaika on rajallista ja laatutasokaan ei ole aivan tasaisesti huippua.

jukkaukkola
27.01.11, 22:40
Tässäpä tämänpäivän uutisia Oulusta päin liitteissä:

jukkaukkola
27.01.11, 22:42
ja toinen kuva samasta jutusta: