Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Friis-Frisius ja Steen Stenius
Pekka Hiltunen
27.10.07, 12:32
http://www.kolumbus.fi/carita.hjorth/Suvut.html kertoo, että Mårten Thomasson Stenius omisti Lempäälän Hietaniemen, jonka periytti pojalleen Jeremiaalle. Tytär Anna naitettiin ltn Israel Kristofferssonille. Tämän isä oli Kristoffer Kristoffersson Akaan Viialasta. Olikohan kyseessä Turun hovioikeuden ens. ei-aatelisen asessorin Kristoffer Perssonin (till Wiala) jälkeläinen?
Mikähän oli Mårten Steniuksen isän syntyperä? Turkulaisen Tawast-suvun kantaisällä, Lempäälän Hietaniemen omistaneella Henrik Jönsinpojalla oli Sten-niminen poika, jonka puoliso oli Henrik Tasaisen (Hufvudsköld) tytär Valborg. Raision Tasala sijaitsee muuten Friisilän naapurissa. Pappi Sten Henriksson jätti Hietaniemen pojalleen Johannes Stenonikselle isänpuolen serkkujen (Tawast) kanssa jaettavaksi. Myöhemmin esiintyy Hietaniemessä isäntänä myös Thomas-niminen henkilö.
Jeremias Mårtensson Steniuksen puoliso oli Maria Johansdotter Frisius, joka oli Kangasalan kirkkoherra Johannes Arvidi Frisiuksen ja Margareta Wennon (isä Mynämäen kirkkoherra Johannes Nicolai Wenno) tytär. Johannes Arvidin äiti oli Pietari Martinpoika Friisin ja Anna Pietarintytär Skalmin tytär Elin. Pietari Martinpojan vanhemmathan olivat Naantalin pormestari Magnus Friisin pojanpoika Mårten Friis ja Raision Tahvion Kirsti, joka oli äidinäitinsä puolelta Jägerhorn till Storby- ja isänäitinsä puolelta Fargalt-sukua.
On kai ajateltavissa, että Turun porvari Mårten Friis jotenkin liittyy näihin Raision Tasalan, Friisilän ja Tahvion sekä Naantalin Luonnonmaan ja luostarinkin maisemiin.
Hei,
Jeremiaan isä oli Vesilahden kirkkoherra. Kannattaa lukea Vesilahden historiaa, jossa herrasta lisää. Hänen suvustaan löytyy (ulkomuistista) Genos-artikkeleja ja kirja. Kotoisin Porista. Suhtaudun esitettyyn isään kuitenkin varauksella.
Pekka Hiltunen
28.10.07, 13:09
Vesilahden kirkkoherra Mårten Steniuksen tunnetut pojat olivat Pirkkalan kirkkoherra ja lääninrovasti Isak Stenius ja Vesilahden pitäjänapulainen Johan Stenius. Miten Lempäälän Hietaniemi on tullut hänen omistukseensa?
Pirkkalan kirkkoherra Johannes Stenonis (Tawast) peri isältään Sten Henrikinpojalta Hietaniemen 1631 (Ramsay). Hän on nähtävästi kuollut 1536, koska virkaan astui seuraavana vuonna Jacobus Pauli Raumannus, jota sitten seurasi Mårten Thomasson Steniuksen poika Isacus Stenius (1679-). Mårten Thomasson Stenius syntyi ennen vuotta 1610. Hänen puolisokseen tuli joskus 1630-luvun alussa Anna Eriksdotter. Hänestä mainitaan tulleen Vesilahden kirkkoherra 1645, mutta pappisluettelossa (HisKi) ei häntä mainita.
Vaikuttaa siltä, että Mårten Thomasson Stenius on nainut Johannes Stenoniin perillisen (tai lesken). Perimätieto Mårten Thomasson Steniuksen isän nimestä Steen voi tietenkin olla virheellinen. Voisiko olla niin, että Johannes Stenonis (Tawast) on ollut isänsä perinnönjaossa sukunsa päämiehenä edustamassa perikuntaa, johon kuului sisar Brita, josta sitten tuli Mårten Thomasson Steniuksen isän, Thomas Steenin puoliso? Brita on syntynyt joskus 1580-luvulla. Hietaniemen omistaja hänestä on voinut tulla 1636. Johannes Stenonis oli ylioppilas Rostockissa 1599, joten hän on syntynyt ~1580. Sten Henrikinpojan puoliso oli 1599 teloitetun veromestari Hartvig Henrikinpojan sisar Agnis, jonka isä oli Naantalin porvari Mårten Jönsinpoika Friisin puolison Kirsti Jönsintyttären velipuoli.
Sten Henrikinpojalla oli Jöns Henrikinpoika -niminen veli, joka kuoli ennen 1588 ja jonka leski Margareta omisti hänen jälkeensä Hietaniemen kaksi rälssitilaa. Hänen tyttärensä oli ilmeisesti Jacob Sigfridsson Nuckarin puoliso, joka omisti Hietaniemeä1631. Heillä oli tytär Brita, joka 1654 oli vainaja, kun Jacob Nucker testamenttasi jäämistönsä tämän leskelle Bered Riggertsson Munsterhjelmille.
Hietaniemen perillisiä olivat lisäksi Dionisius Henrici Tawastiuksen pojat Henrik ja Johannes sekä Turun porvari Matts Tawastin lapset. Heihin lukeutuivat Elisabet ja BRITA, jotka omistivat veljiensä kanssa neljänneksen Hietaniemestä. Matts Tawast haudattiin 10.1.1610 Turun tuomiokirkkoon med alla klockor.
Pekka Hiltunen
29.10.07, 12:44
Miksi Stenius-suvun polveutuminen äidin puolelta Tawasteista on voinut pysyä poissa julkisuudesta?
Kirkkoherra Isacus Steniuksesta kerrotaan yo-matrikkelissa, että hän oli epäiltynä osallisuudesta Karl Portulinuksen kuolemantuottamukseen vuonna 1656. Turun merkittävimpiin porvareihin lukeutunut raatimies Henrik Tawast oli kämneeri. Hän saattoi olla pahoinpitelystä sakkoihin tuomitun, myöhemmin Pirkkalan kirkkoherra ja lääninrovasti Isacus Martini Steniuksen isosetä.
Hei!
Tässä on perinpohjainen selvitys Friis-suvuista Suomessa:
Tapio Vähäkangas
FRIIS-SUVUT SUOMESSA
keskiajalta Ruotsinvallan loppuun
Suomen historian Pro Gradu -työ.
Jyväskylän yliopisto 1977.
Sidottuja monisteita olemassa joissakin kirjastoissa.
Onkohan uudempia tutkimuksia tästä aiheesta olemassa?
Vesilahden kirkkoherra Mårten Steniuksen tunnetut pojat olivat Pirkkalan kirkkoherra ja lääninrovasti Isak Stenius ja Vesilahden pitäjänapulainen Johan Stenius. Miten Lempäälän Hietaniemi on tullut hänen omistukseensa?
Vesilahden historian mukaan Mårten Stenius osti Hietaniemen "ennen vuotta 1658". Runsaasti viitteitä, ensisijaisesti ilmeisesti liittyen niittyhankintoihin. Ensimmäisenä Lempäälän käräjät 3/2 1658.
Pekka Hiltunen
26.11.07, 11:57
No sittenhän pitäisi olla tieto kaikista myyjistä. Voidaanko sukulaisuussuhde kaikkien omistajien suhteen poissulkea?
PH
Hei,
Onko Mårten Thomasson Steniuksen puolisosta tai äidistä löytynyt lisätietoa ?
Yst terv.
jokinti
Miksi Stenius-suvun polveutuminen äidin puolelta Tawasteista on voinut pysyä poissa julkisuudesta?
Kirkkoherra Isacus Steniuksesta kerrotaan yo-matrikkelissa, että hän oli epäiltynä osallisuudesta Karl Portulinuksen kuolemantuottamukseen vuonna 1656. Turun merkittävimpiin porvareihin lukeutunut raatimies Henrik Tawast oli kämneeri. Hän saattoi olla pahoinpitelystä sakkoihin tuomitun, myöhemmin Pirkkalan kirkkoherra ja lääninrovasti Isacus Martini Steniuksen isosetä.
Tawastien suvuissa on joitakin selvästi hengellisen herätyksen saanutta sukuhaaraa, Dionisius Henrici Tavastiuksen (<1550 - 1588) -sukuhaara, Sten Henriksson Tawastin (c.1545 - 1591) -sukuhaara sekä miksei myös Johan Henriksson Tawastin (1626 - 89) -sukuhaara. Koska käyttämäni lähteet ovat tyttärien osalta perin vajavaisia, en puutu nyt siihen sen enempää, kuin että jos Steniuksen suku on yhden Tawastin tyttären jälkipolvia, niin ainakin sotaväen palvelus kenttäsaarnaajana sivuaa Tawastien kiinnostusta sotaväen palvelukseen ainakin palkanmaksajan roolissa. Steniuksia oli sotaväen palveluksessa 1600-luvulla jotakuinkin viisi, joista neljä toimi kenttäsaarnaajana, Stenonius, Erik - Predikant vid Hofregementet 1624 vol 6. - C0300118_01338, Stenius, Jonas Andreæ - Predikant vid Västerbottens reg 1648-55 vol 4. - C0300118_01334, Stenius, Peder - Predikant vid Upplands kav.reg. 1657-74 vol 3. - C0300118_01335, Stenius, Isak - Predikant vid Åbo och Björneb. l. k.reg. 1667-76 vol 4, afgång - C0300118_01333 ja Stenius, Bengt - Reg.skrifvare & -sekreterare vid Älvsborg reg. 1674-75 vol 9. - C0300118_01336. Tuo C-alkuinen numerosarja henkilötietojen perässä on Riksarkivetin "Bildid", jonka pohjalta voi tehdä hakuja.
t. RistoIT!
Hei
Mårten Thoma ostaa Hietaniemen, 1646 myyjänä Jacob Henricsson ja 1647 Jacob Simonsson.
Jacob Simonsson oli siis Pirkkalan herra Hansin (Johannes Stenonis) ja vaimonsa Kirstin Arwidsdotterin vävy, puolisonaan Anna (Jo)hansdotter joka mainitaan tässä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=604602
Lempäälä, syyskäräjät 25-26.11.1646: Opbörds gången den jordekiöp som kyrkoherden i Vesilax vällärde hr Mårten Thoma med Jacob Henricsson i Hiedanniemi samt des interessenter i åhr sinnadt att giöra.
Lempäälä, talvikäräjät 27.2.1647: Opbörds den jordekiöp som kyrkoherden i Vesilax vällärde hr Mårten Thoma med Jacob Simonsson Hiedanniemi ähr sinnat at giöra.
Lempäälä, talvikäräjät 27.2.1647: Rächning mellan Hiedanniemi arfvingar och ryttare framledne Nils Philipssons broder Bertil Philipsson och hans efterlefverska hustru Margareta Andersdotter. Hiedanniemi arfvingar B. Jacob Simonsson och hans svärmoder Kirstin Arfwidsdotter.
Lempäälän talvikäräjät 3.2.1658: kyrkoherden i Vesilax socken myndig och vällärde man hr Mårten Thoma hafva köpt af Jacob Simonsson twänne skattehemman i Hiedanniemi 12 öres skat och 2 1/3 mantal.
Johannes Stenoniksen ja sisarensa Pälkäneen Laitikkalan Ruotsalaisen Jöran Jacobssonin vaimon välillä haettiin jakoa Hietaniemen isänperinnöstä jo 1624 Lempäälän käräjillä.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.