Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henrik Erikinpoika (Ahrenberg)
Heikki Jokipii
18.01.11, 19:46
Tietyillä nettisivuilla annetaan nopea- ja helppokäyttöisessä muodossa tietoa sukulaisuussuhteista. Ei siinä mitään, ne ovat netissä nekin käyttökelpoisia, tiettyyn rajaan. Niihin ilmeisesti jotenkin ”imaistaan” tietoja ”oikeista” sukututkimuksista, en tiedä miten. Mutta niissä on virheitä ja ennen kaikkea, lähteitä ei ole.
Nyt eräältä tällaiselta sivulta, täältä
http://kaikki.nettihotelli.net/2w/dat2264.htm#15
löytyi tieto, että Ahrenberg-suvun ”kantaisä”, Mietoisten Aarlahden rusthollari Henrik Erikinpoika (1700-luvun ensi puoliskolla), olisi kotoisin Lemun Mikoisten Tynilän talosta.
Släktbok II:ssa, jossa on Ahrenberg-artikkeli, tällaista tietoa ei kyllä ollut. Siellä oli kyllä viittaus testamenttiin 12.2.1722, jossa Aarlahti oli annettu tämän uuden suvun haltuun. Olisiko siinä ollut maininta asiasta?
Onko tästä kellään enempää tietoa?
***
Tässä vielä ”suunnistamisen” helpottamiseksi linkki ylioppilasmatrikkeliin:
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=5775
Henrik Erikinpoika saa jo 30.6.1706 päivätyllä testamentilla haltuunsa Aarlahden rusthollin anopiltaan Gertud Bengtintyttäreltä. (Mynämäen käräjät 11.-13.9.1706). Tässä testamentissa ei Henrikin syntyperästä mainita mitään. Tuosta Mikoisten Tynilästä on kyllä muistaakseni maininta jossain Ahrenberg-tutkimuksessa.
Henrik on kotoisin juuri Lemun (Askaisten) Mikoisten Tynilästä.
Tässä nyt ensi hätään todistelua, josta tuo vähän mutkan kautta varmuudella selviää:
-Mynämäen käräjillä 15.11.1742 (s 375) Rusthållaren Henrich Erichson ifrån Arlax esiintyy vastapuolenaan "thes afledne Broders hustru, Rusthållare Enkan på Lembois Rusthåld Margareta Isachsdotter" kyse on tämän miesvainajan Erich Erichsonin omaisuudesta.
-Käräjillä 29.1.1742 on käsitelty lapsettoman parin Erich Erichsonin ja Margareta Isacksdotterin keskinäinen testamentti, jossa toiseksi perilliseksi mainitaan Erichin vanhemman veljen poika Jöran Jöransson Mikoisten Tynilästä (ja toiseksi Margareetan veljen tytär Maria Erikintytär Vipisistä).
Tuon Jöran Jöranssonin isä oli puolestaan Mikoisten Tynilän isäntä Jöran Erichsson, joka oli siis sekä Henrikin että Erikin veli.
Jöran Erichsonin vaimo, Anna Sigfredsdotter puolestaan oli Aarlahden Henrik Erichsonin vaimon, Karin Henrichsdotterin serkku.
Erich Erichsonin syntyperä varmistuu muistakin käräjäjutuista kiistattomasti. Sivumennen sanoen molemmat veljekset ovat ollet varsinaisia käräjäpukareita, josta on paljon hyötyä näin sukututkimusmielessä.
Heikki Jokipii
20.01.11, 06:51
Kiitos, tuo riittää mainiosti!
Jaanpa minäkin omalta osaltani tietojani asian ympärillä. Samassa linkissä
http://kaikki.nettihotelli.net/2w/dat208.htm#16
on Henrik Erikinpojan toisen vaimon, Liisa [Juhontytär] Junnilan alapuolella ”mystinen” mies nimeltä ”Irjala, Vehmaa Irjala”. Kuka hän on?
Hän on Lars Henrikinpoika (Mietoisten rippikirjan mukaan kuitenkin s. 5.8.1728 – saman kertoo Hiski), joka veljensä Matin (s. 20.9.1725) kanssa sai noin 1750 haltuunsa Vehmaan Irjalan rusthollin.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5370464
Veljeksille syntyi paljon lapsia, eli heidän kauttaan mahdollisesti Suomessa on paljonkin ”Ahrenbergeja”. Heidän osaltaan ei sitten kyllä valitettavasti pääse ”bongaamaan” linjaa keskiaikaiseen Aarlahteen asti … :)
Kun Henrik Erikinpoika kuoli, ja Aarlahti tuli Erik Henrikinpojan haltuun, Liisa muutti vanhuudenpäivikseen omien poikiensa luokse. Linkatun Vehmaan rippikirjan (1755-1762) seuraavalta sivulta löytyy (Irjalan torpan jälkeen) merkintä ”Iriala" ja seuraavalla rivillä "Gl. värdin. Lisa Joh.dr.”, ja ikäarvio stemmaa riittävän hyvin. Irjalan vanhaemäntä hän ei joka tapauksessa voinut olla, koska sellanen olisi ollut Maria Mandraeus:
http://www.genealogia.fi/genos/25/25_25.htm
Niin, kuka nyt sitten on Ahrenberg-sukuun kuuluva ? Mistä suku alkaa ? Ensimmäinen tuota sukunimeä käyttänyt oli Henrik Erikinpojan poika, Henrik Henrikinpoika Ahrenberg, Askaisten kappalainen. Nimeä on käytetty ainostaan hänen jälkeläistensä keskuudessa.
Myöskään tuohon vanhaan Aarlahden sukuun ei käsittääkseni heillä ole minkäänlaisia yhteyksiä. Aarlahtihan peruutettiin kruunulle ja vuonna 1698 mainittu Gertud Bengtintytär yhdessä miehensä Henrik Isakinpojan kanssa Aarlahden osti.
Liisa Johantytär, Haijaisten Junnilasta oli tosiaan Henrik Erikinpojan 2. vaimo joka loppuvuotensa vietti poikiensa luona Vehmaan Irjalassa. Irjalan oli Henrik Erikinpoika ostanut perinnöksi nuoremmille pojilleen, joka rustholli jaettiin poikien Matsin ja Larsin kesken. (Irjalahan ei ole kovin kaukana Aarlahdesta, vaikka eri seurakunnassa sijaitseekin).
Heikki Jokipii
21.01.11, 19:34
Niin, kuka nyt sitten on Ahrenberg-sukuun kuuluva ? Mistä suku alkaa ?
Aivan, ja siksi käytinkin lainausmerkkejä, ja pistin vielä hymiön perään! Pistetään uudelleen: :)
Irjalan oli Henrik Erikinpoika ostanut perinnöksi nuoremmille pojilleen, joka rustholli jaettiin poikien Matsin ja Larsin kesken. (Irjalahan ei ole kovin kaukana Aarlahdesta, vaikka eri seurakunnassa sijaitseekin). Kun haluaisin saada oman tutkimukseni mahdollisimman hyvin dokumentoiduksi, niin rohkenen vielä pyytää, jos tieto helposti löytyy, ko. käräjäpöytäkirjan päivämäärää tälle ostolle (ts. sen vahvistamiselle, olettaen, että tietosi on sieltä). Myyjä oli varmaankin juuri tuo mainittu papinleski Maria Mandraeus?
Pekka Hiltunen
22.01.11, 15:59
Mistä suku alkaa ?
Lepopäivän ratoksi hiukan huomioita kirjallisuudesta - ja vähän sen ulkopuoleltakin:
1. Gertrud Benedictiin ilmaannuttua Lounais-Suomeen, olosuhteisiin nähden erittäin suurin käteisvaroinensa, oli Patrik Ogilwie nuoremman perinnönjako Itä-Suomessa toteutettu.
2. Aarlahden Kerttu Pentintyttärestä polveutuvassa suvussa näyttää punatukkaisuus periytyneen dominantisti. Tämmöistä eriskummallisuutta esiintyy kuulemma Brittein saarten Irlannissa ynnä Skotlannissa sekä mm. Viiaisten suvuissa.
3. Patrik Ogilwie vanhemman 1. avion pojista Benedictuksesta (Bengt) ja Johanista on ristiriitaisia tietoja jomman kumman kuoleman ajankohtaan liittyen (Ramsay ym.). Jompi kumpi on kaiketikin kuollut ennen Kerttu Pentintyttären syntymää (n 1656). Benedictuksen henkilöys on isänsä toimesta "kiveen kirjoitettu" ( Ramsay ym.) ja nykyään kai Kansallismuseoon taltioituna. Ainoan ja ensimmäisen henkilön, jonka tiedoksi kaatuminen taistelussa on toimitettu, on täytynyt olla lähin omainen, isä Patrik Ogilwie.
4. Patrik Ogilwie nuoremman esiintyminen käräjillä herjaus- ja kunnianloukkausasiassa liittyy hänen isäänsä, josta paikkakunnan kkhran on mainittu lausuneen, että oli semmoinen "ratsumestari, jonka ainoa eskadroona oli Teivaalan ja Ilmolan akat".
Arvelen ja uskon, että kirkkoherralla, jos vaikka olikin jonkun verran viinaan menevää sorttia, oli aika tarkkaa tietoa, jota ei ollut mahdollista tai aiheellistakaan käräjillä oikeaksi todistaa.
Kannattaisi tarkastella huolellisesti mm. Ramsayn kirjaamia sananmuotoja Teivaalan Marswin-suvun "värttinän puolen" jäsenten kuvauksissa. Luulen, että yhteys keskiaikaiseen Aarlahti-sukuun voi hyvinkin vielä löytyä - ottaen lukuun, että Kerttu Pentintytär on varmistanut mm. Patrik Ogilwien ja Teivaalan Marswinien, eli Henrik Kirjurin jälkipolvien, omistaman Aarlahden säilymisen suvussa testamentillaan.
PH
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.