PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Stefaniukset eller Stephander, Stephanius


Eeva-Liisa Stefanius
15.01.11, 15:24
Kyselin viime syksynä onko tuttu-viestiketjussa Stefaniuksista, mutta ei tullut keneltäkään tietoja suvusta.
Olen nyt tutkinut mieheni sukua ja päätynyt v. 1717 syntyneeseen Elias Eliassoniin, joka on ollut isäntänä (luultavasti renkinä ensin ja sitten talon tyttären Brita Jöransdotterin kanssa avioitunut) Ähtärissä Tapaninmäen tilalla, josta sitten muuttanut Sara-ahon torppaan, jossa asunut kuolemaansa asti v.1798. Eliaalla ja Britalla oli kaikenkaikkiaan 12 lasta, joista v.1752 syntynyt Elias Eliaanpoika nuorempi on opiskellut kanttoriksi ja kirkon kellojen soittajaksi ym. kirkollisia toimia. Hän on tästä perheestä ainoa, joka on ottanut/saanut tämän sukunimen, jonka ensimmäinen muoto on Stephander (käy ilmi vihittyjen tiedoista Ähtärin kirkonkirjasta) vuonna 1792, jolloin Elias menee naimisiin Helena Frögdin kanssa ja he saavat useita lapsia, joista Herman Eliaanpoika Stephanius jatkaa isänsä jälkiä kanttori-urkurina ja jatkaa tätä Stefaniusten sukulinjaa. Taitaa olla aika työlästä selvittää minkä nimisiä ovat muitten Elias Eliaanpojan ja Brita Yrjöntyttären lasten jälkeläiset??
PS, Tapaninmäen uusi isäntä Eric Jöransson (Erkki Yrjönpoika) on Tapaninmäki -nimellä mainittu Ähtärin historiikissa. Erikin ja Britan sukulaisuussuhde ei ole minulle selvinnyt, lieneekö Erik velipuoli, ikäeroa on 24 vuotta.
terv. Eeva-Liisa Stefanius :):confused: