PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Netin fantastinen vaikutus sukututkimukseen


Heikki Jokipii
14.01.11, 21:39
En voi olla sitä ihailematta!

Lähteet:

Hiski, totta kai. Mutta nyttemmin myös rippikirjat. SAY, Suomen asutuksen yleisluettelo, vapaasti kaikkien käytössä! Jopa sen "Pihtiputaan mummon", jos hän on kiinnostunut sukututkimuksesta.

Tieto:

Google - kun luulee tulleensa nk. "umpikujaan" - yllättäen pääseekin eteenpäin.

***

Helsingin Sanomissa oli artikkeli sitä, miten sukujuurien tietäminen on eräänlainen "ennuste" siitä, kuuluko ihminen hyväosaisiin tai sitten ei. Ehkä näin on - muta kun itse olen löytänyt juuristani sekä hyväosaisia että kurjalistoa ... voisiko tämä yhteinen yrityksemme jopa - tavallaan - "yhdistää kansaa"?

Tai nämä palstat! (Itse sain Anbytarforumilta aikanaan erään ratkaisevan tiedon!)

Yhteisö:

Varmasti netti on lisännyt asiaa, vaikka toki yhtä varmasti SSS on ollut ennen meitäkin.

tkukkonen
14.01.11, 21:53
En voi olla sitä ihailematta! .......

Yhteisö:

Varmasti netti on lisännyt asiaa, vaikka toki yhtä varmasti SSS on ollut ennen meitäkin.Ranskalaiset sukututkijat (ja vähän muutkin) ovat koonneet Roglo-tietokannan, jossa on 3,6 miljoonaa henkilöä. Joukko koostuu mannermaan ylhäisistä, kuninkaista ja aatelisista ynnä muista nimihenkilöistä. Kantaa ylläpitää yli 200 vastuuhenkilöä, silti tieto on vain yhdessä kannassa eikä hajautettu ja se on kaikkien tavoitettavissa. Tähän tarvitaan hyvä työkalu (Geneweb), johon mahtuisi koko Suomen väestö. Niin - ja sitten toimiva yhteisö. Minkään seuran jäsenyys ei vielä tuota tällaista rikkaasti verkostonutta kantaa.

Pientä triviaa kiinnostuneille: tutkimalla Roglo-tietokantaa löysin sukuyhteyden Napoleon Bonapartesta Ruotsin kuningassukuun Bernadotteihin - ja Mannerheimista kumpaankin mainituista. Tosin on myönnettävä että marskin ja keisarin välinen sukulaisuus oli aika kaukainen.

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/GeneWeb

Heikki Jokipii
14.01.11, 22:19
Ranskalaiset sukututkijat (ja vähän muutkin) ovat koonneet Roglo-tietokannan, jossa on 3,6 miljoonaa henkilöä. Joukko koostuu mannermaan ylhäisistä, kuninkaista ja aatelisista ynnä muista nimihenkilöistä.

Minä taas sukututkimuksessani iloitsen eniten siitä - tämä on tietysti makuasia - että löydän esivanhemmistani 1500-luvun suomalaisen, ylhäisten herrojen sotaseikkailut selkänahastaan maksaneen talonpojan!

Mutta kyllä, tämä Roglo-tietokanta on samaa ilmiötä, josta ilmoitin olevani "hengästynyt".

Lähdekritiikin eli luotettavuuden suhteen nostan tuossa "käteni ylös", en tiedä.

Sekin asia tulee varmaan selkeämmäksi - täällä kodikkaassa netiissä? :)

PS. On se Suomessa toisaalta aika "idyllistäkin", kun täällä voi yksi jos toinenkin todenmukisesti väittää joskus pitäneensä käsissään alkuperästä asiakirjaa ...

Hannu Numminen
14.01.11, 23:01
Minä taas sukututkimuksessani iloitsen eniten siitä - tämä on tietysti makuasia - että löydän esivanhemmistani 1500-luvun suomalaisen, ylhäisten herrojen sotaseikkailut selkänahastaan maksaneen talonpojan!


Sellaisia minäkin olen suvuistani löytänyt, enkä lainkaan pahastunut. :D:

"Ydinsuvuissani" ei sitten niitä ylhäisiä olekaan, aatelisia ja papistoa tulee vastaan vasta kun olen etääntynyt kauas pois enemmän ja vähemmän suorilta isä- ja äitilinjoilta. Olisi kai tavallaan mukavaa, jos voisin lukea vaikkapa Kaarle Suuren esi-isiini, mutta eikö kuitenkin ole "eksoottisempaa" olla maatiaissuomalainen?

Netin ihmemaa onkin sitten oma mielenkiintoinen aiheensa. Tuon tunnetun Kuukkelin lisäksi on kyllä olemassa muitakin hakukoneita, joiden kautta hakutulokset ovat hieman erilaisia. Kannattaa siis välillä ihan virkistyksen vuoksi käyttää vaikkapa Bingiä tai Ecosiaa.

Heikki Koskela
14.01.11, 23:18
PS. On se Suomessa toisaalta aika "idyllistäkin", kun täällä voi yksi jos toinenkin todenmukisesti väittää joskus pitäneensä käsissään alkuperästä asiakirjaa ...

Tuon virkkeen sisältöä olen tykönäni miettinyt ajoittain seuratessani forumin keskustelua. Vaan lopputulokseen en ole päässyt. Kaikki tieto lienee suhteellista. Pontius Pilatuskin kysyi: "Mikä on totuus?"

Päivi H
15.01.11, 00:05
Netin ihmemaa onkin sitten oma mielenkiintoinen aiheensa. Tuon tunnetun Kuukkelin lisäksi on kyllä olemassa muitakin hakukoneita, joiden kautta hakutulokset ovat hieman erilaisia. Kannattaa siis välillä ihan virkistyksen vuoksi käyttää vaikkapa Bingiä tai Ecosiaa.

Yhdyn edellisiin puhujiin täydestä sydämestäni. Google ei enää ole entisensä. Hakemansa saattaa löytää sieltä 10. sivulta, kun ensin on kahlannut Enirot, Fonectat ja Facebookit (anteeksi, täällähän on paljon jäseniä vai miksi heitä sanotaan).

Äsken guuglasin "Nalkkarin puustellin" ja systeemi kysyi, tarkoitanko "narkkarin puustellia". No en, mutta näinhän Kuukkeli on aina tehnyt, se on vain muuttunut pahemmaksi.
ph

Maaret Eloranta
15.01.11, 00:13
ATK:n ja netin siunauksellisuus sukututkailulle on ainakin näin tavallisen talliaisen kannalta kiistämätön.

Mitenkä sitä työn orja pääsisi päiväkausiksi arkistoihin (loma?) eri puolille valtakuntaa (junat, majoitukset) ja vielä pitäisi kaikki tietonsa järjestyksessä (repullinen vihkoja, hyllylinen kirjoja)?
Niinhän se ennen oli, harvojen herkkua.

Ylellisintä on kuitenkin se, että syynäämistä voi harrastaa juuri silloin, itselle sattuu sopimaan, ilman aukioloaikoja.

Totuus on siellä jossakin...eri aikojen todellisuuden pohtiminen on kiinnostavaa, vaikka varmuutta ei löytyisikään. Yön pimeinä tunteina on joskus erittäin terveellistä huomata, että kyllä meillä on aika helppoa verrattuna moniin aikaisempiin maailman aikoihin. Tosin eräällä esi-isälläni 1580-luvulla oli 2 hevosta, 3 härkää, 6 lehmää, 9 nuorta nautaa ja kymmenen lammasta; itselläni on enimmillään ollut kolme poikivaa uuhta.

Sekin hyvä tässä nettitouhussa, että ne alkuperäiset asiakirjat saavat olla rauhassa arkistoissaan. Eiväthän ne loputonta käpälöintiä kestäisikään.


Maare

Heikki Jokipii
15.01.11, 08:23
Google ei enää ole entisensä.

Tällaista huonoa kehitystäkin on. Myöskään IGI Search
https://www.familysearch.org/
ei ole entisensä, joka on sekin huono juttu.

Tosin siinä entisessäkin hakuominaisuudet olivat hölmöjä, Hiskiin verrattuna.

Heikki Jokipii
15.01.11, 08:42
Tähän tarvitaan hyvä työkalu (Geneweb), johon mahtuisi koko Suomen väestö. Niin - ja sitten toimiva yhteisö. Minkään seuran jäsenyys ei vielä tuota tällaista rikkaasti verkostonutta kantaa.

Jostain tällaisesta muistaakseni haaveiltiin Ruotsissa neljä viisi vuosikymmentä sitten, kun siellä perustettiin sähköistä väestörekisteriä. Laskeskeltiin, että melkein samalla vaivalla voitaisiin laittaa kaikki ikinä eläneet ruotsalaiset samaan rekisteriin. No, ei se ihan samalla vaivalla olisi mennyt, ja niinpä ajatuksesta luovuttiin.

Mutta tuo ajatus eli haave ei ole huono. Suomessa ei todellakaan ole kuin n. 5 miljoonaa asukasta ja kaikkien ikinä eläneiden suomalaisten määrä saattaisi jäädä johonkin 15 miljoonaan (tai alle?). Kannattaisiko asiaa pohtimaan laittaa joku työryhmä (netissä tai ihan "fyysisesti")?

Tuisku
15.01.11, 12:14
Tästä osoitteesta löytyy monenlaisia hakukoneita.


http://www.oulu.fi/pohti/hakuindeksi.html

itse olen etsinyt norjalaista aineistoa tahi ruotsalaista aineistoa heidän omilla hakukoneilla ja löytänyt sillä parempia tuloksia kuin googlella. Googleahan kritisoidaan parhaillaan siitä, että hakukoneensa on höllentynyt.

ecosia hakukone oli minulle uusi, pitää testata. :D::eek:

Tapani Kovalaine
15.01.11, 12:29
... Suomessa ei todellakaan ole kuin n. 5 miljoonaa asukasta ja kaikkien ikinä eläneiden suomalaisten määrä saattaisi jäädä johonkin 15 miljoonaan (tai alle?). Kannattaisiko asiaa pohtimaan laittaa joku työryhmä (netissä tai ihan "fyysisesti")?
Kun Suomeen saatiin taulustolaitos ja kun väestötilastoja on vuodesta 1748 lähtien värkätty ja kun ne eivät enää ole sotasalaisuuksia ne kertyneet väestötiedot, niin nyt voidaan vuotuisten syntyneiden ja kuolleiden määrä laskea suoraan tilastoista ajalta 1750-2010.

Laskelmani mukaan tulos (vuosiväliltä -693-2011) on melko tarkoin 15,3 miljoonaa suomalaista plus siihen se ensimmäinen suomalainen, joka sekin kuuluu nyttemmin saadun selville. Hän on ollut maahanmuuttaja, mutta nimi ei ole selvillä. Elävien kirjoissa on noin 5 miljoonaa ja kuolleiden kirjoissa 10 miljoonaa suomalaista. Komiteatyönä voitaisiin toki saada paljon tarkempaa tietoa ja onhan meillä Tilastokeskus vai onko sen nimi nykyään Finnstatistica? :)

M.Sjostrom
15.01.11, 15:29
Netillä on myös sellainen "fantastinen" vaikutus sukututkimukseen että netin johdosta koko joukko fantasiasukupuita otetaan (pöhköjen keskuudessa) yhä useammin tosissaan, jonkinverran lisää fantasiasukupuita on syntynyt, ja fantasiasukupuiden leviäminen on kasvanut valtavasti.

Kun netissä on yhä enemmän erilaisia sukupuita, terveen järjen puutteesta kärsiviä ym yksilöitä on ryhtynyt yhdistelemään niitäkin (esim omaansa) ja tuloksena on myös uutta fantasiasukupuustoa.

Netti on valtavan nopea ja käytännössä kontrolliton levityskeino: fantasiakyhäelmät leviävät siellä huomattavasti vilkkaammin kuin hieman perinteisemmässä kirjapainolevityksessä.... Jos netissä leviävät fantasiasukupuut voitaisiin käyttää metsäteollisuustuotteiden raaka-aineiksi, puupulaa ei olisi näköpiirissä. Valitettavasti nettisukupuut ovat yhtä käyttökelvottomia puumateriaalina kuin monet niistä ovat sukututkimuksenkaan raaka-aineina.

Ja -kuten Virginia DeMarce niin hauskasti varoittaa- kun jotkut laittavat johonkin tarkoitukseen tehdyn fiktiivisen sukupuun johonkin esille (kuten, julkaisevat romaanikirjallisuudessa), niin aivan väistämättä jotkut "ditz"it (DeMarcen sanavalinta) kyllä liittävät senkin sukutiedostoihinsa (ilman varoituksen sanaa) ja työntävät ihmisten käytettäväksi nettiin.
Virginia DeMarce: "...and sure as shooting, some ditz would import it into his or her data base and then upload it to a genealogy site."
Iver Cooper: "It will act like a virus, contaminating genealogical data worldwide with imaginary characters, and butterflied births, deaths and marriages of historical ones. ...Bad news.... "

Ainakin viimeksimainitussa ilmiössä on kyse siitä, että aina on pöhköjä joiden kyvyt eivät riitä erottamaan todellisuutta hölynpölystä.

Tapani Kovalaine
15.01.11, 16:20
On se aika fantastista, että jos googlaa lähtötiedot netistä ja saa selville, että Oulujoella on syntynyt 1869 korpikenraali Raappanan isä ja että hänen puolisonsa on oululaisia. Mihinkään arkistoon menemättä ja mitään aukioloaikoja tietämättä voi netistä poimia yhtä vaille täydet esipolvitiedot ja ainoastaan Törnävän kirkon tai siis kirkonkirjojen osittainen tuhopoltto tekee yhden tiedon kohdalle katkoksen.

Tai sanoisinko hidastuksen, kun onneksi tiedetään Maria Pekantyttärelle tarkka syntymäpäivä. Sitten vaan rippilasten luettelosta sopivan ikäiset Mariat ja sitten vuoden 1808 kohdalla eläneet naimaikäiset Pekat selville. Pian on koossa tieto, jonka laatua ei pöhkökään pysty arvioimaan!

Jos siis matti meikäläisen lähtötiedot ovat kunnossa, niin viimeisen parin vuoden aikana on nettiin ilmestynyt sellainen digitietopläjäys, ettei arkistoon tarvitse sateessa mennä - riittää kun netissä poikkeaa.

Tosikoille ja veitikoille pitäisi varata nettiin omat sukuhuitaisunsa, sillä aina on ollut kahden kerroksen väkeä. :)

tellervoranta
15.01.11, 16:40
Vaan on se niin fantastista, olipa pöhköä tai ei, lukea arkistosta löytynyttä ja maksettua perukirjaa ja fundeerata esim.seuraavaa:
puu Kaluja
-neljä pönttyriä
-Kymmenen Maito Pyttyriä
-pienempi Astia värkki yhteen Lujettu ;):eek::rolleyes: