PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinsyy "muutauti"?


Solja
11.01.11, 13:28
Hei!

Törmäsinpä utajärvisiä tutkiessani niin useaan "muutautiin" kuolleisiin, että piti ruveta kysymään onko kenelläkään tietoa/arvausta mikä tauti se tämmöinen on?

Esim. Utajärven haudatut 1896 http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10926&pnum=16

Ensin oletin että se olisi jokin epämääräinen lastentauti, mutta näkyy siihen kuolleen aikuisiakin.

-Solja

kkylakos
11.01.11, 13:49
Veikkaan, että on sama kuin ruotsiksi "okänd sjukdom", mutta olen valmis olemaan väärässä.

Solja
11.01.11, 13:54
Tätä minäkin aluksi epäilin, mutta koska muutautiin kuolleita on niin paljon, kymmeniä ja kymmeniä samaan aikaan niin ihmetyttää, ettei heille ole löytynyt järjellistä selkeää kuolinsyytä.

-Solja

Alapo
11.01.11, 14:20
Hei
Muutautiin kuolleita näkyy olevan joka puolella pitäjää ja monen vuoden ajalta, joten mikään epidemia ei liene kyseessä.
Kun merkintöjä vertaa Utajärven pappisluetteloon Hiskissä niin huomaa, että muutauti loppuu 1899 alkupuolella, kun Juho Pietola tulee vt. kirkkoherraksi.
Olisikohan syynä se, että hänellä oli enemmän lääketieteellisiä opintoja, kuin edeltäjillään ja tunsi oikeitakin kuolinsyitä, kuten "vanhuus", "pöhö", "kolotus" ja "vatsanpoltto". Ja loput olivat sitten "tuntematon tauti"

Terveisin

Solja
11.01.11, 18:29
Joo, tämä on varmaan syy, eli papin tietämättömyys. Toisaalta olen kuvitellut, että pappi olisi kysynyt kuolinsyytä vainajan omaisilta - tavallisimmat taudit ovat kenties oppimattomatkin kansalaiset tunnistaneet. Vai ovatko omaiset kuvailleet taudin oireet ja siitä on pappi päätellyt (jos on osannut)?

Joka tapauksessa ikävä tämä muutauti kun ei kerro yhtään mitään :p:

-Solja