PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuljeksivat sotajoukot


mika68
08.01.11, 02:22
Aikaisemmista viesteistä olen päätellyt, että Lapin asukkaiden olot ovat olleet aika tukalat läpi vuosisatojen.
Joitakin kyliä, kuten Inaria verotti kolme valtakuntaa yhtä aikaa, Kuolajärveä kaksi.
Sen lisäksi kuljeksivat sotajoukot olivat käsittääkseni vaaraksi asukkaille. He ryöstivät kyliä ja jopa raiskasivat naisia matkan varrella. Tarkoitan Venäjän alamaisia, jotka liikkuivat Suomen puolella.
Muutamista sotaretkistä on historiallista tietoa, mutta onko siinä välilläkin tapahtunut vastaavaa niin etteivät ole jääneet historiankirjoihin?


Mika J

Matti Sandqvist
08.01.11, 22:54
Tukalaahan täällä on ollut, mutta rajansa kaikella. Minusta tuota päällekkäistä verotusta liioitellaan. Siitähän pyrittiin sopimaan; siitäkin missä se meni limittäin. Verojen maksukyky oli hyvin rajallinen eikä jatkuva päällekkäinen kanto ollut mahdollista. Väki olisi joutunut kokonaan perikatoon. Ei se onnistunut rintamaillakaan vaan tiloja jäi autioiksi jne.

1500-luvun lopun hävitysretket osin ulottuivat Lapinkin puolelle samoin kuin ison vihan laineet, mutta eivät ne isompaa tuhoa lie aiheuttaneet. Suomen sotahan jäi etelämmäksi. Entisaikaan Lappi alueena ymmärrettiin eri tapaan kuin nykyään. Viime vuosisadan sodat ovat tietysti aivan eri luokan juttuja.

Matti Sandqvist

Leo Suomaa
09.01.11, 07:55
Vähän asian sivusta. Paitsi Lappi myös Suomi ymmärrettiin entisaikaan eri tavalla kuin nykyisin. Niin kuin esimerkiksi fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sota sivulla kerrotaan, ennen vuotta 1809 nykyinen Suomen Lappi katsottiin osaksi Länsi-Pohjaa eikä sitä luettu osaksi Suomea. Vuonna 1809 Venäjään liitettiin paitsi Suomi myös nykyinen Lappi. Ruotsi, Norja ja Venäjä päättivät sitten myöhemmin kuinka valtioiden rajat kulkivat Lapissa.

Ahma
16.12.11, 00:22
Vanhassa "Jatulissa" oli kirjoitus jossa kerrottiin venäläisten vainolaisten käyneen Kaakamossa ja Hirsikankaalla olisi vieläkin pystyssä puu jonka juurelle kyläläisiä olisi teurastettu. Olikohan peräti tuo nimellä "Kaakamon taistelu"? Täytyy kaivaa nuo Jatulit esille ja alkaa käydä niitä läpi taas pitkästä aikaa.